webshop processen automatiseren voor een professionele bedrijfsvoering

Webshop processen automatiseren

Automatiseer je webshop processen
Het zorgt voor minder stress en meer succes.
Automatiseer je webshop processen
Raimond Oude Egbrink
Raimond Oude Egbrink
18 mrt 2022

Je webshop draait als een tierelier. Klanten bestellen vaak en er is veel vraag naar je producten. Toch groeit langzaam maar zeker het succes boven je hoofd. Veel online retailers overkomt het. Ongemerkt geconfronteerd worden met de toenemende werkzaamheden die een webshop met zich meebrengt. Bestellingen moeten op tijd worden verwerkt, er komen retourzendingen, steeds meer tijd kwijt met de administratieve afhandeling en je krijgt vaker te maken met klantcontact door bijvoorbeeld te late verzending.

Verdrink niet in overuren en administratieve overhead

Wanneer je niet wilt verdrinken in overuren en allerlei administratieve overhead, wordt het tijd om je webshop software en bijbehorende processen en werkzaamheden eens goed onder de loep te nemen. Veel webshop processen en handmatige werkzaamheden zijn met behulp van goede webshop software en ERP software goed te automatiseren. Wat je vaak ziet is dat bij het selectieproces voor de keuze van webshop software alleen maar naar de webshopoplossing zelf is gekeken. Er is dan gekozen voor bepaalde webshopsoftware, waarbij niet is nagedacht over mogelijke groei.

Webshop processen automatiseren

Om duurzaam te kunnen groeien is het van belang je webshop processen te automatiseren. In e-commerce bepalen uiteindelijk jouw processen wat je verdient aan een order. We noemen hier drie belangrijke softwarefunctionaliteiten waarmee je al een heel groot deel van je webshop processen kunt automatiseren. Daarnaast spelen natuurlijk ook relatiebeheer en financiën een belangrijke rol.

1. PIM (Product Informatie Management)

PIM is onmisbaar binnen e-commerce. Het richt zich op alle gegevens die nodig zijn om de producten van een handelsbedrijf in de markt te kunnen zetten en te verkopen via één of meerdere distributiekanalen. Een PIM systeem vormt ook de basis van informatie voor verkoopkanalen zoals de webshop, winkel en marketplaces. Lees ook onze whitepaper Verkoop slim met PIM.

2. Ordermanagement

Ordermanagement is het beheren van bestellingen. Zoals het noteren van de order, bijhouden of er genoeg voorraad is om de order te vervullen, contact houden met leveranciers, uitlevering en bezorging van de bestelling, verwerken van backorders, facturatie enzovoort.

3. Voorraad en magazijnbeheer

Wat al volledig via de marketplaces Bol.com of Amazon is verkocht, kan niet nog eens in de webshop worden gekocht. Daarom is het belangrijk dat je voorraadinformatie centraal beheert en continu bijwerkt. Voorraadbeheer gaat over alle ingaande en uitgaande goederenstromen en de hoeveelheid locatie van opgeslagen producten in jouw magazijn. Of in een ander magazijn wanneer er bijvoorbeeld sprake is van dropshipping. Bekijk ook ons uitgebreide kennisartikel over optimaal voorraadbeheer.

Voorkom een wirwar aan systemen

Je kunt de softwarefunctionaliteiten benaderen als losse onderdelen. Voor ieder onderdeel is wel een handig softwaretool te vinden dat je kunt koppelen aan je webshop. Toch kleven er veel nadelen aan het koppelen van allerlei software aan je webshop. Op zich kunnen de meeste systemen prima functioneren, maar het zijn vaak de koppelingen tussen de systemen die de problemen veroorzaken.

  1. Extra kosten die voor koppelingen gemaakt moeten worden.
  2. Vooraf is niet duidelijk wat koppelingen precies wel en niet kunnen.
  3. Er zijn meerdere partijen verantwoordelijk, bij problemen wijst iedereen naar elkaar.

“Aan het horrorbeeld van partijen die steeds met hun vinger naar elkaar wijzen wilde ik niet beginnen. Daarom koos ik voor een geïntegreerd systeem.”Daan Loeber, eigenaar SubLub

  1. Bij updates van de systemen moeten de koppelingen steeds aangepast worden.
  2. Als één radertje niet goed werkt, is data op andere plekken niet meer betrouwbaar.

En dat is waar Logic4 alles-in-één webshop & ERP software zich onderscheidt: alle functies in één softwarepakket en geen wirwar aan systemen.

wirwar-alles-in-een

Met Logic4 organiseer je onder andere orderbeheer, voorraadbeheer, je logistieke processen en de administratie. Een volledig overzicht van de functies vind je hier. We schreven ook een interessante whitepaper over alles-in-één webshop & bedrijfssoftware. Download ‘m gratis via Alles in één, kan dat echt?.

Stel de overstap naar goede webshop en ERP software niet uit. Het steeds weer koppelen van steeds weer nieuwe systemen aan je webshop software is als het spreekwoordelijke pleisters plakken… Uiteindelijk belemmert het je in je bedrijfsvoering en in je verdere groei.

Webshop processen als onderdeel van ERP software

Vanaf een bepaalde bedrijfsomvang heeft het gebruik van veel losse systemen en het handmatig uitvoeren van allerlei processen geen zin meer. Het plezier van meer verkopen en de daarmee gepaard gaande groei moet niet door een hoop stress teniet gedaan worden. Met een ERP-systeem kun jij je klanten weer de aandacht geven die ze verdienen en zorgen voor een professionele uitvoering van je webshop processen. Automatiseren van je webshop processen leidt op termijn tot tijd- en kostenbesparing, meer controle en meer tevreden klanten.

De webshop en ERP software van Logic4 biedt meer dan 500 functies voor front office én back office. Meer dan 200 groothandels en detailhandels maken er al gebruik van. Ontdek welke functies voor jouw handelsbedrijf interessant zijn of vraag direct een demo aan en ervaar de software zelf.

Bekijk alle functies Demo aanvragen
Nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van ons laatste nieuws!

Meer weten?

ERP software helpt je om grip te houden op je webshop processen. Wat Logic4 alles-in-één webshop & ERP kan betekenen voor jouw handelsbedrijf? Deel je situatie en we denken graag mee.

Zoek door onze site
Demo aanvragen