Wat is ERP? En waar let je op bij ERP selectie? Maak betere beslissingen

Wat is ERP? En waar let je op bij ERP selectie?

Hoe kiezen we voor ERP?
Lees welke zaken belangrijk zijn bij ERP selectie om doordacht het vervolgtraject in te gaan.
Hoe kiezen we voor ERP?
Dennis de Jong
Dennis de Jong
9 apr 2020

De vraag “Wat is ERP?” kwam al eerder aan bod in onze blog over de voordelen en nadelen van een ERP systeem. Zo staat het als afkorting voor Enterprise Resource Planning. Meer belangrijk betekent het ook een systeem dat ontworpen is om vele, primaire bedrijfsprocessen te standaardiseren, stroomlijnen en integreren. Alles met als doel om efficiënter te kunnen werken. Als handelsbedrijf kan je kiezen voor een (internationale) ERP gigant, zoals SAP Business One of Microsoft Dynamics, of voor Nederlandse partijen zoals Logic4. Het gebruik van ERP systemen groeit sterk. Van de Nederlandse bedrijven met 50+ medewerkers gebruikt 75% een ERP systeem (Suzanne Martens, Computable). Hiernaast zien ook kleinere bedrijven steeds vaker het nut ervan in.

“Men kan het beste ERP systeem selecteren voor hun organisatie, maar zonder ondersteuning van het hoger management is het project waarschijnlijk gedoemd.”
Tom Miller, ERP Focus

Nu je weet wat ERP is komt een andere, belangrijke vraag naar voren: “Waar let je als handelsbedrijf op bij ERP selectie?”. Verreweg de meeste literatuurbronnen kennen acht onderdelen toe aan een ERP systeem. Deze worden hieronder opgesomd en opgevolgd door drie onderdelen die niet (per se) onder ERP vallen. Alle elf de onderdelen zijn belangrijk voor veel handelsbedrijven.

ERP selectie onderdelen

 1. Voorraad
 2. Inkoop
 3. Verkoop
 4. Relatiebeheer (CRM)
 5. Financiële administratie
 6. Productie (MRP)
 7. Service
 8. HR

ERP-selectie-01

Extra software-onderdelen

 1. Artikelbeheer / Product Informatie Management (PIM)
 2. Kassa / Point of Sale
 3. E-commerce

ERP-selectie-02

In dit blog gaan we dieper in op ERP selectie kijkend naar vijf kernonderdelen van ERP bij groothandels en retailers (voorraad, inkoop, verkoop, relatiebeheer en financiële administratie). Hiernaast worden twee extra Logic4 onderdelen uitgelicht die je helpen bij de keuze voor bedrijfssoftware (PIM en kassa). De volgende zes onderwerpen komen aan bod:

 • 1. ERP selectie en voorraadbeheer
 • 2. Krachtige inkoop- en verkoopfuncties
 • 3. Onmisbare relatiebeheer factoren
 • 4. Randvoorwaarden voor financiën
 • 5. Het gemak van een PIM-systeem
 • 6. De digitale en fysieke kassa

1. ERP selectie en voorraadbeheer

Bij de ERP selectie wil je weten hoe elk ERP systeem omgaat met voorraden en voorraadinformatie. Enkele vragen die je jezelf als handelsbedrijf kan stellen zijn: Op welke plekken is onze voorraadinformatie nodig? Wat zijn onze specifieke vereisten voor de voorraad? Natuurlijk zijn er nog veel meer belangrijke vragen. Denk aan vragen gericht op voorraadoptimalisatie, voorraadhoogte en incourante artikelen. Evenals vragen gericht op factoren die erbij komen kijken. Denk aan magazijninrichting en barcode scanning. In het eerdere blog ‘Dé 8 ondernemersvragen over een voorraadbeheersysteem‘ gingen we hier dieper op in. Heb je het gevoel dat er nog vragen onbeantwoord zijn gebleven, duik dan eens in de volgende 45 voorraadbeheersysteem tips (Kathryn Beeson, Explore WMS).

Naast deze waardevolle vragen en tips staat natuurlijk voorop dat elke mutatie correct wordt bijgehouden. Incorrecte voorraadinformatie is het laatste waar bedrijven en stakeholders op zitten te wachten. De ERP software van Logic4 registreert onder meer welke medewerker voorraad heeft verwerkt, op welk moment en bij welke klant het hoort. Een proces dat tevens betrekking heeft op inventarisatie en retouren, evenals inkoop- en verkoopfuncties. De volgende paragraaf zoomt hier dieper op in.

2. Krachtige inkoop- en verkoopfuncties

In het ERP selectieproces helpt het om de inkoop- en verkoopfuncties goed te bestuderen. De mate waarin een ERP systeem deze processen automatiseert verschilt sterk. ESKA Filtertechniek is een technische groothandel die de Logic4 software gebruikt. Grote klanten voeren zelf bestellingen in vanuit elke vestiging. Daarbij worden orders gelijk klaargezet in het magazijn en zijn deze in mum van tijd onderweg naar de klant. Zo hebben zij het gehele inkoopproces geautomatiseerd.

Denk bij krachtige inkoop- en verkoopfuncties ook aan mogelijkheden voor:

 1. het vastleggen en herleiden van gemaakte prijsafspraken;
 2. het splitsen van inkooporders in meerdere inkoopleveringen;
 3. het registreren van inkoopleveringen en retourzendingen.

Sta tevens stil bij deze 8 nuttige inkoop kenmerken (Tom Miller, ERP Focus).
wat-is-erp-03
3. Onmisbare relatiebeheer factoren

Tijdens de ERP selectie let je niet alleen op hoe bedrijfsinformatie wordt vastgelegd. Relatiebeheer dan wel CRM gaat een stuk verder dan dat. Denk aan contactpersonen beheren, e-mails en documenten kunnen koppelen en afspraken vastleggen. Zomaar enkele factoren die onmisbaar zijn om relaties sterk te kunnen onderhouden. Hiernaast zijn functies voor lead management erg handig bij het opbouwen van nieuwe relaties. Ze helpen om inzicht te krijgen in lopende verkooptrajecten, kansen op sales, verwachte opbrengsten en meer.

Kijk ook eens naar deze lijst van 30 CRM features (Bergen Adair, SelectHub). Niet elk bedrijf heeft dezelfde wensen om haar relaties zo goed mogelijk te kunnen beheren. Bedenk goed welke functies voor jullie (het meest) cruciaal zijn. Besef dat CRM dagelijks van toepassing is en in grote mate invloed heeft op te behalen succes.

4. Randvoorwaarden voor financiën

Elk handelsbedrijf is verplicht om een financiële administratie bij te houden. Ook wel de boekhouding genoemd. Enkele belangrijke onderdelen ervan zijn grootboekrekeningen, journaalposten en dagboeken. Bij de keuze voor een ERP systeem wil je weten hoe deze worden opgesteld. Tegelijkertijd heb je te maken met btw codes, de winst- & verliesrekening, openstaande posten en natuurlijk de belastingaangifte. Hier tevens op inzoomen is zeker geen overbodige luxe.

Vertrouwelijke (financiële) gegevens mag niet iedereen zomaar bij. Daarom zijn gebruikersrechten belangrijk. Verder werken in de Logic4 software de boekhouding functies nauw samen met ordermanagement. Dit zorgt ervoor dat orders en facturen automatisch in de boekhouding worden verwerkt, waardoor je geen handelingen ‘dubbel’ hoeft uit te voeren.

Whitepaper ERP implementatie

In deze gratis whitepaper vind je een aantal veelgehoorde denkwijzen waardoor IT-projecten mislukken. Ook vertellen 5 ondernemers hoe zij de overstap van hun oude webshop en ERP systeem naar Logic4 hebben aangepakt.

Whitepaper ERP implementatie

Whitepaper ERP implementatie


5. Het gemak van een PIM-systeem

Product Informatie Management (PIM) dan wel een PIM-systeem wordt meestal niet genoemd als onderdeel van ERP. Desondanks is het voor veel bedrijven een onmisbare functie. Een PIM-systeem helpt bij het verrijken van productinformatie en het centraal beheren van productgegevens. Daarbij zorgt het voor meer verkopen en een hogere klanttevredenheid. Meer voordelen van PIM lees je terug in het eerdere blog over de 5 grootste voordelen van PIM.

6. De digitale en fysieke kassa

Mogelijk dacht je bij ERP selectie ook niet aan de kassa. Echter wanneer we spreken over de inventarisatie van bedrijfssoftware, dan is de kassa wel degelijk een onderdeel om mee te nemen. Het zou jammer zijn als je de kassa vergeet, terwijl sterk de behoefte bestaat aan een soepel afrekenproces. En misschien nog wel belangrijker, accurate registratie van de kassaprocessen. In het verlengde hiervan is de volgende vraag interessant: Een POS systeem of complete winkelautomatisering?

ERP-selectie-02

“Onze vorige pakketten waren vrij basic en werkten met veel koppelingen. We wilden de overstap maken en een meer geavanceerd ERP systeem implementeren.”René Nagelhout, commercieel directeur GEJE Truck Hydraulics

Bij ERP selectie ook aan de webshop gedacht?

Als handelsbedrijf werk je efficiënter met een krachtig ERP systeem. Het helpt om de backoffice processen sneller en makkelijker uit te voeren. Maar is de selectie van enkel een ERP systeem voldoende? Om te groeien zijn bedrijven net zo goed afhankelijk van een sterke webshop dan wel klantportaal. Nu misschien wel meer dan ooit. Hiermee boek je veel vooruitgang bij de frontoffice processen, de directe relaties met klanten. Logic4 combineert beide en biedt groothandels en retailers echt alles-in-één systeem. Webshop mét ERP. Één systeem voor verkoop, logistiek, financiën, e-commerce en meer.

Meer weten over de ERP software en/of het webshop platform van Logic4? Vraag de online demo aan of laat ons je terugbellen.

Gratis online demo       Bel mij terug

Nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van ons laatste nieuws!

Krachtig ERP mét webshop

Een ERP systeem verhoogt de efficiency. De combinatie van webshop & ERP alleen nog maar meer. Of dit alles-in-één systeem aansluit bij jouw processen? Deel je situatie met ons en we komen er zo snel mogelijk op terug.

Zoek door onze site
Demo aanvragen