Wat is een ERP pakket? En wat verwachten we ervan?

Wat is een ERP pakket?

Krachten gebundeld
Niemand houdt van vertraging, dubbele informatie en overal inloggen. Toch? Ontdek alles-in-één. Webshop & ERP. Frontoffice & backoffice. Alles in één pakket.
Krachten gebundeld
Erwin Bleumink
Erwin Bleumink
5 sep 2019

Een ERP pakket, een webshop pakket of een CRM pakket. Wat maakt een pakket nou anders dan een systeem? Bij software spreken we niet snel over een doos, envelop of andere verpakking. We spreken eerder over ‘dingen die bij elkaar horen’ een ‘samenhangend geheel’. Met andere woorden functionaliteiten die gebundeld zijn.

Als het dan gaat over een ERP pakket, dan zou je zeggen dat het meer is dan alleen een ERP systeem. Maar wat is een pakket dan nog meer? In dit blog lees je meer over de ERP pakket betekenis voor handelsbedrijven en een krachtenbundeling van ERP, CRM en webshop.

Wat verwachten we minimaal van een ERP pakket?

Geen een ERP pakket is hetzelfde. Wel zijn er processen voor die voor elk handelsbedrijf gelden. Denk bijvoorbeeld aan het bijhouden van de financiële administratie. Voor deze processen zijn verschillende systeemonderdelen nodig. Wat we minimaal van ERP software mogen verwachten zijn functies voor de volgende zes onderdelen:

 1. Relatiebeheer
 2. Inkoopbeheer
 3. Voorraadbeheer
 4. Magazijnbeheer
 5. Productgegevensbeheer
 6. Financiën

Vaak ook aangeduid met de Engelstalige benaming dan wel afkorting: Customer Relationship Management (CRM), Supplier Relationship Management (SRM), Inventory Management System (IMS), Warehouse Management System (WMS), Product Information Management (PIM) en Financial Management System (FMS).

“Met een ERP-pakket worden bedrijfsprocessen geautomatiseerd, waardoor de productiviteit wordt verhoogd en de kosten kunnen worden verlaagd.”
EKCIT, ICT Portal

Back office en front office

Een belangrijk deel van bedrijfsprocessen vindt plaats in de back office. Met andere woorden de afdelingen van een bedrijf waar personeel en/of software handelingen uitvoert zonder directe relatie met de klant. Het magazijn en financiën zijn enkele voorbeelden. Hiernaast heb je processen in de front office. Denk hierbij aan afdelingen als klantenservice, verkoop en marketing. Deze staan direct in contact met de klant of zijn hier sterk op gefocust. Veel ERP systemen bevatten functies voor de back office, maar ondersteunen de front office niet tot nauwelijks. Bij dit soort systemen kan je je afvragen of ze ook als ERP pakket mogen worden beschouwd.

Voorbeeld van een alles-in-één webshop met geïntegreerde back office van Logic4[/one-half]

“Back office is het gedeelte van een bedrijf dat bestaat uit administratie en ondersteunend personeel welke geen directe relatie met de klant heeft.”
Adam Barone, Investopedia

“Front office vertegenwoordigt de klantgerichte functie van een bedrijf zoals klantenservice, verkoop en adviesverlenende branchespecialisten.
Maya Dollarhide, Investopedia

Bedrijfssoftware vergelijken?

Wat maakt een softwarepakket nou goed? In een demo kan nooit alles terugkomen. In deze whitepaper 7 belangrijke afwegingen bij je keuze voor ERP bedrijfssoftware.

Ontvang gratis whitepaper

Zit een CRM pakket altijd bij ERP in?

Een CRM pakket is geen ERP pakket, maar in vrijwel elk ERP systeem zit wel een CRM functie. Met deze functie beheer je relaties. Dit kunnen (potentiële) klanten zijn, maar ook leveranciers. Voor verkoop- en inkooptrajecten worden NAW gegevens opgeslagen samen met informatie over offertes, facturen, bestelhistorie en meer. Veel processen van CRM vinden plaats in de front office. Wat je van een sterk ‘ERP met CRM pakket’ mag verwachten is ten minste:

 1. Overzichtelijk gegevens kunnen vastleggen en terugvinden
 2. Notities en e-mail gebruiken voor meerdere contactmomenten
 3. Bestanden makkelijk herleiden uit een digitaal archief (PDF, UBL, XML etc.)
 4. Simpel kunnen schakelen tussen debiteuren- en crediteureninformatie
 5. Mogelijkheid hebben om logs & backups op te vragen bij verloren data

Waar staat een webshop pakket voor?

Een webshop pakket bestaat doorgaans enkel uit een platform voor e-commerce voor een X aantal gebruikers en X aantal artikelen. Veel functies ontbreken nog. Denk aan kassa, B2B, voorraadbeheer, boekhouding en Product Informatie Management (PIM). Logic4 is anders. Het zelf ontwikkelde webshop platform is geïntegreerd in onze ERP software. Hierdoor zijn voorgenoemde functies wel inbegrepen. Specifiek het webshop pakket zorgt ervoor dat je het volgende kan:

 1. Artikelen sterk verdelen over categorieën voor navigatie en landingspagina’s
 2. Diverse filters naar keuze inzetten voor meer gebruiksgemak en meer omzet
 3. Klanten laten oordelen voor het bieden van veelzijdige informatie
 4. Voorzien in meerdere betaalmogelijkheden voor het veilig laten betalen
 5. Content inzetten voor goede vindbaarheid en zoekmachine optimalisatie (SEO)

“Vitaal voor succes is betrokkenheid van je medewerkers bij het nieuwe ERP systeem en het aanwijzen van een ‘project kampioen’. Deze persoon zorgt voor zichtbaarheid en moedigt het hele bedrijf aan.”
Lindsey Jenkins, SelectHub

Implementatie van een ERP pakket

Te snel genomen beslissingen of stappen die worden overgeslagen. Het zijn zomaar twee voorbeelden waarom ERP implementaties mis gaan (ICT informatiecentrum). Wanneer je een ERP pakket met CRM (en webshop) afneemt mag je de implementatie niet onderschatten. Laat je goed informeren en profiteer van 9 ERP implementatie tips.

Een pakket dat aansluit

Erachter komen of het Logic4 softwarepakket bij jouw handelsbedrijf aansluit? Met andere woorden ERP, CRM én webshop in één. Bekijk de video of vraag direct een persoonlijke demo aan. Consultants Bjorn en Jorgos hebben jarenlange ervaring en helpen je graag verder.

Video ERP & webshop    Persoonlijke demo

Nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van ons laatste nieuws!

Alles in één pakket

Veel bedrijfsprocessen roepen vragen op. Kom erachter hoe één systeem voor ERP, CRM én webshop een stuk efficiënter werkt. Vertel ons waar je tegenaan loopt of geïnteresseerd in bent. We denken graag met je mee.

Zoek door onze site
Demo aanvragen