Waarom verkopen via marketplaces? - Logic4 Webshop & Bedrijfssoftware

Waarom verkopen via marketplaces?

Veel online bereik
weinig moeite
In dit gastblog van EffectConnect lees je alles rondom verkopen via marketplaces.
Veel online bereik<br data-lazy-src=
Gastblogger
Gastblogger
8 apr 2019

Onderstaand gastblog is geschreven door Silke Barkmann, marketing manager bij EffectConnect.

Online marketplaces zijn niet meer weg te denken. Via deze kanalen als Bol en Amazon kun je online eenvoudig en snel aankopen doen met keuze uit een groot assortiment, iets dat inmiddels heel normaal geworden is. Uit onderzoek van Wunderman commerce is gebleken dat 16% van de online consumenten in Nederland de zoektocht start bij een marketplace. In landen zoals Amerika ligt dit percentage al op 55%.

Maar waarom zou je wel of juist niet verkopen via marketplaces en hoe werkt zo’n online marketplace voor jou als verkopende partij? Dit zijn vragen die spelen bij 52% van de Nederlandse retailers die nog niet verkopen via een marketplace. Circa 27% geeft namelijk aan geen tijd te hebben om zich in marketplaces te verdiepen en 24% geeft aan onvoldoende kennis te hebben van online platforms. Omdat wij denken dat dit een gemiste kans kán zijn voor jouw organisatie en het altijd goed is om dit afzetkanaal in elk geval in je business keuzes mee te nemen, gaan we in dit blog in op die vragen.

Wel of niet verkopen via online marketplaces?

Het is een strategische keuze om te gaan verkopen via een online marketplace. Deze keuze kun je echter pas maken nadat je goed geïnventariseerd hebt wat er speelt in de markt en wat past bij jouw organisatie(doelen). Om je hiermee op weg te helpen hebben we enkele redenen op een rijtje gezet:

5 redenen om wél te willen verkopen via marketplaces

  1. Het bereik is veel groter dan jouw eigen online shop ooit kan behalen;
  2. Steeds meer consumenten starten hun zoektocht op online marktplaatsen;
  3. Aansluiten op een marketplace geeft je toegang tot een extra afzetkanaal;
  4. Je kunt relatief eenvoudig verkopen in het buitenland;
  5. Je kunt je naamsbekendheid vergroten.

5 redenen om níet te willen verkopen via marketplaces

  1. Jouw product staat naast producten van concurrenten;
  2. Prijsconcurrentie is aan de orde van de dag, dit drukt je marges;
  3. Je moet commissies afdragen aan de marketplace;
  4. Het bijhouden van alle data kan een hoop werk zijn;
  5. Je hebt weinig zeggenschap over hoe je producten gepresenteerd worden.

Als je besloten hebt dat de voordelen opwegen tegen de nadelen, is het van belang dat je een goede strategie bedenkt voor jouw aanbod via online marketplaces. Zo zul je moeten bepalen op welke marketplace(s) je jouw producten aanbiedt. Kies hierbij voor marketplaces waar de consument jouw product wil kopen en niet waar jij jouw producten wil verkopen.

“Kies voor marketplaces waar de consument jouw product wil kopen en niet waar jij jouw producten wil verkopen.”

Gratis whitepaper

Andere belangrijke zaken om over na te denken zijn het prijsbeleid, maar ook het in orde maken van je applicatielandschap, zodat je ook functioneel ingericht bent om via marketplaces te gaan verkopen. Meer hierover lees je in de gratis, informatieve whitepaper ‘Het ideale applicatielandschap voor verkopen via marketplaces’ van EffectConnect.

Download whitepaper

Hoe werkt een marketplace?

Via een marketplace kun je als verkoper producten aanbieden. Deze worden op de site van de marketplace geplaatst en op die manier kun jij jouw producten verkopen. Er zijn verschillende soorten marketplaces, zo zijn er bijvoorbeeld marktplaatsen die vrijwel alles verkopen, zoals bol.com en Amazon, en marktplaatsen die alleen een specifiek assortiment verkopen, zoals homedeco.nl.

Account aanmaken

Verkopen via marketplaces

Commissie per verkocht product

Geautomatiseerd verkopen via marketplaces

Beter vindbaar op marketplaces


Logic4 webshop koppelen aan marktplaatsen via EffectConnect

Via EffectConnect kun je jouw Logic4 webshop koppelen aan meerdere marketplaces. Hierdoor wordt productinformatie mét vereiste specificaties vanuit Logic4 bedrijfssoftware direct naar marktplaatsen gestuurd, worden orders automatisch doorgestuurd, is je voorraad op marktplaatsen altijd actueel en heb je door de track&trace koppeling je leverbetrouwbaarheid goed onder controle. Meer bereik, meer verkopen, minder moeite.

Bekijk alle webshop functies >
Meer over EffectConnect >

Nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van ons laatste nieuws!

Webshop + marketplaces = een gouden combi

Heb je al een Logic4 webshop en wil je ook jouw producten onder de aandacht brengen van miljoenen mensen via marketplaces? Of ben je juist al aangesloten bij EffectConnect, maar is jouw webshop hard toe aan een update? Laat het ons weten via het formulier en we vertellen je graag meer over de mogelijkheden.

Zoek door onze site
Demo aanvragen