Magazijn software en magazijninrichting voor meer efficiëntie

Vooruit met magazijn software en magazijninrichting

Warehouse wonderen
Hoe magazijn software, automatisering en inrichting orderpickers gelukkig maakt en efficiëntie verhoogt.
Warehouse wonderen
Erwin Bleumink
Erwin Bleumink
14 dec 2018

Magazijn software, automatisering en inrichting heeft veel invloed op hoe werkprocessen verlopen. Hierbij wordt orderpicking beschouwd als de meest arbeidsintensieve taak in het warehouse. Dit vertegenwoordigt tot wel 55 procent van de operationele kosten (APSFulfillment.com). Als handelsbedrijf heb je veel baat bij meer efficiëntie. Zo ondervond ook Gates Distribution Center. Met Storeganizer wisten zij tot 90 procent meer op te slaan in eenzelfde palletrek en picktijden sterk in te korten (Logistiek.nl). Maar onderschat ook magazijn software niet. In dit blog lees je meer over de kracht van slimme magazijn software en inrichting.

Hoe magazijn software met magazijninrichting samenwerkt

  • Cruciale magazijn software functies
  • Starten met magazijninrichting
  • Batch picking en uitlevering[/one-half-first]
  • Inladen maar!
  • Gebruikersrechten[/one-half]

1. Cruciale magazijn software functies

Bij magazijn software en magazijn automatisering denk je al snel aan een systeem voor orderpicken en voorraadbeheer. Evenals aan voorraadtelling, voorraadwaardering en voorraadoptimalisatie. Dit zijn zeker belangrijke functies bij processen in en rondom het magazijn. Veel magazijnen hebben echter ook behoefte aan andere functies waar je misschien niet direct aan dacht. We sommen enkele functies voor je op:

  1. Locatiebeheer: Krijg inzichtelijk waar specifieke voorraad ligt.
  2. Leveringenbeheer: Weet welke leveringen zijn gedaan en welke nog volgen.
  3. Deelleveringen: Ontdek welke orderregels zijn uitgeleverd en welke nog niet.
  4. Voorraadniveau bepaling: Baseer minimale voorraad op inkoopcijfers.
  5. Vaste verrekenprijs: Bereken VVP met geschatte gem. inkoopprijs en -kosten.

Cruciale functies helpen je aan meer efficiëntie in het magazijn. En voor grote handelsbedrijven met meerdere magazijnen bestaan er andere functies die evengoed onmisbaar kunnen zijn. Denk aan meerdere magazijnen digitaal aanmaken en voorraadverplaatsing tussen magazijnen. Logic4 software biedt je alle voorgenoemde functies en meer. Bovendien voorkomt het pickbonsysteem hierin dat artikelen niet of dubbel worden gepickt door het dubbel printen van pickbonnen in de regel uit te sluiten.

2. Starten met magazijninrichting

Bij magazijninrichting wil je niet overhaast te werk gaan. Stel daarom belangrijke vragen op voordat je met het fysieke inrichten aan de slag gaat. Enkele vragen die je kan overwegen zijn:

  1. Wat zijn de belangrijkste doelen van ons magazijn?
  2. Welke stromen zijn er in artikelen, bestellingen en overig verkeer?
  3. Hoeveel volume moet we opslaan per artikel(groep)?
  4. Hoe slaan we volumes zo compact en gebruiksvriendelijk mogelijk op?
  5. Welke indeling is vanuit verkopen interessant? En welke indeling vanuit gewicht?

Betrek verder meerdere afdelingen erbij en maak berekeningen over de doorstroom van goederen. Vergeet ook niet dat een vlekkenplan sterk helpt voordat je een gedetailleerd inrichtingsplan laat ontwikkelen.

“De meest gebruikte methode is de ABC-methode. Van meest verkocht naar minst verkocht. De 20 procent die het meest verkocht wordt, komt vooraan te liggen. In de B-categorie ligt de 30 procent die daarna het meest wordt verkocht en helemaal achterin ligt de bulk, de 50 procent die het minst wordt verkocht.
Paul Stokman, Manutan.nl

3. Batch picking en uitlevering

Magazijninrichting en efficiënt orderpicken gaan hand in hand. Batch picking is een populaire methode. Hierbij worden meerdere orders gepickt door één picker die een logische route volgt. Magazijn software komt vooral de stap hiervoor aan bod, namelijk bij batch uitlevering. Oftewel, de verschuiving van goederen van de ‘Pick locatie’ naar de ‘Onderweg locatie’. Voordat in batch kan worden uitgeleverd moet sprake zijn van voldoende voorraad en een akkoord op de betaling. In Logic4 bedrijfssoftware kleurt een orderregel rood wanneer bijvoorbeeld een klant twee artikelen heeft besteld, maar er slechts één op voorraad is. Alleen het ene artikel dat voorradig is kan dan worden uitgeleverd. Is er voor meerdere orders voldoende voorraad en zijn betalingen akkoord, dan kunnen deze in batch worden uitgeleverd. De uitgeleverde orders kleuren vervolgens grijs in de software en de orderpickers kunnen aan de slag!

“Dankzij batch picking pak je tientallen orders tegelijk, bespaar je tijd in het magazijn en maak je artikelen zo verzendklaar met zo min mogelijk handelingen.

4. Inladen maar!

Er is in batch uitgeleverd, de orders zijn gepickt en ze bevinden zich bij de ‘Onderweg locatie’. Het kan zijn dat je de bezorging in eigen beheer hebt. Veel vaker maken handelsbedrijven echter gebruik van één of meerdere logistieke partners of beide methoden. Werk je met verzendsoftware als SendCloud of Paazl, dan heb je te maken met verschillende vervoerders. PostNL, UPS en DHL zijn bekende voorbeelden. Uiteraard is van groot belang dat orders bij de juiste vervoerder worden ingeladen. Onder meer omdat bezorgprijzen en bezorgservices uiteenlopen. Maar ook omdat afleveropties verschillen. Wanneer gekozen is voor ‘betalen bij bezorging’, dan moet de bezorger natuurlijk wel betalingsmogelijkheden aan de deur kunnen bieden. Met Logic4 software herleid je simpel de bezorg- en betaalmethode zodat je weet welke order kan worden ingeladen bij welke vervoerder.

5. Gebruikersrechten

Bij palletstapelaars wil je verzekerd zijn van veiligheid en kwaliteit. Maar ook wanneer het gaat om magazijn software wil je erop kunnen vertrouwen dat veiligheid en kwaliteit is gewaarborgd. Onder meer met gebruikersrechten bepaal je in Logic4 zelf wie van het magazijn meer of minder toegang heeft tot bepaalde functies. Zo koppel je gebruikers aan gebruikersgroepen met specifieke rechten. Denk aan rechten voor voorraadoverzicht, voorraadtoekenning, inkopen, leveringen, orders, facturen en meer. Bewaak de kwaliteit door (magazijn)medewerkers de juiste rechten mee te geven.

“Een warehouse capaciteitsmodel is een complex model met veel afhankelijkheden. Stel het model op met meerdere mensen en dubbel check de berekeningen. Houd o.a. rekening met seizoenspieken, onverwacht klantgedrag, promoties en dat het warehouse (modelmatig) maximaal met 90 procent bezet wordt.
Michael Nieuwboer, Logistiek.nl

Magazijn automatisering ontzorgd

Magazijn automatisering neemt veel werk uit handen. Waar cruciale magazijn software functies al werden uitgelicht, zijn sommige functies hiervan zelfs geheel geautomatiseerd. Automatisering zorgt ervoor dat fouten in het magazijn en bij aanverwante processen minder snel voorkomen. 5 voordelen van een aantal semi- of geheel geautomatiseerde functies zijn:

  1. Handmatig aantekeningen maken wordt overbodig zodra je gestart bent met het scannen van artikelen
  2. Voorraadinformatie is nooit meer verouderd door automatische doorvoer van (webshop) mutaties
  3. Inaccurate voorraadniveaus verdwijnen met (semi-)automatische inkoop op basis van verkooporders
  4. Zelf routes berekenen wordt verleden tijd wanneer je gebruik maakt van de meest optimale ritplanning
  5. Gebrekkige artikelinformatie is passé wanneer je content ophaalt via rijke informatie uit databases

Voor processen die vaker buiten het magazijn plaatsvinden biedt Logic4 eveneens veel automatisering. Denk bij financiële zaken bijvoorbeeld aan de automatische toekenning van het juiste btw nummer na het selecteren van de debiteur. En bij marketing aan de geïntegreerde, onafhankelijke reviews van klanten in de webshop.

Bekijk Logic4 video
Nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van ons laatste nieuws!

Magazijnprocessen verbeteren?

Geïnteresseerd in magazijn software? Naast genoemde functies bleven nog veel functies onbenoemd. Ontdek snel meer over Logic4 en de ruim 400 functies. Vul het formulier in en je hoort snel van ons!

Zoek door onze site
Demo aanvragen