Wat is een ERP systeem? Wat zijn voor- en nadelen? | Logic4

Wat is een ERP systeem nou eigenlijk?

ERP systeem, geschikt voor ons?
Trap niet in valkuilen. Wees bewust van de 6 grootste voordelen en 6 te overbruggen nadelen. Maak gegronde keuzes.
ERP systeem, geschikt voor ons?
Erwin Bleumink
Erwin Bleumink
13 Jun 2018

“Wat is ERP?” en “Wat is een ERP systeem?”. ERP is de afkorting voor Enterprise Resource Planning. In de industriële sector werkt, naar eigen zeggen, maar liefst een derde van alle werknemers met een verouderd ERP-systeem (Pim van der Beek, Computable.nl). Maar wat is een ERP systeem nou eigenlijk?

TechTarget omschrijft ERP als: ‘de term voor de brede reeks aan activiteiten die de organisatie helpt om activiteiten te beheren’ (Margaret Rouse, TechTarget.com). Dit roept al snel vragen op. Welke activiteiten gaat het bijvoorbeeld om? Dit wordt duidelijk wanneer we specifieker ingaan op de vraag: “Wat is een ERP systeem?”. Deze blog helpt je om gegrond de keuze voor een ERP systeem te kunnen maken. Onderwerpen die aan bod komen zijn:

 • ERP systeem definities
 • 6 grootste voordelen ERP systeem
 • 6 te overbruggen nadelen ERP systeem
 • Implementatie ERP systeem
 • ERP selectie: Standaard, maatwerk of allebei?
 • Google proof?

ERP systeem definities

In meerdere definities van een ERP systeem komen drie termen naar voren: ‘bedrijfsprocessen’, ‘informatiemanagement’ en ‘back office integratie’. Bij processen kun je denken aan planning, inkoop, voorraadbeheer, verkoop en financiën. Hier gaat een hoop informatie mee gepaard. Uitwisseling hiervan wil je het liefst zo soepel mogelijk laten verlopen. Een geïntegreerde (front- en) backoffice helpt dan enorm. Samenvattend heeft een ERP systeem als doel om bedrijfsprocessen te integreren zodat efficiëntie en consistentie ontstaat.

“Enterprise Resource Planning (ERP) software standaardiseert, stroomlijnt en integreert bedrijfsprocessen rondom financiën, HR, inkoop, distributie en andere afdelingen.”
Thomas Wailgum en Bart Perkins, CIO.com

6 grootste voordelen ERP systeem

 1. Alle informatie op één centrale plek
 2. Kostenbesparing
 3. Voorsprong op concurrentie
 4. Meer efficiëntie
 5. Meer consistentie
 6. Verbeterde communicatie

6 te overbruggen nadelen ERP systeem

 1. Afhankelijkheid van één systeem?
 2. Investeringskosten
 3. Modules door verschillende programmeurs
 4. Benodigde ERP implementatie-uren
 5. Migratie bestaande data is een uitdaging
 6. Weerstand bij verandering

Grootste voordelen ERP systeem

Bedrijven zonder ERP systeem werken al snel met vier verschillende systemen. Één voor het magazijn, een ander voor de voorraad. Weer een ander voor de boekhouding en dan bleef de webshop nog onbenoemd. Apart inloggen kost veel tijd. Bovendien werken verschillende systemen niet altijd goed samen. Bij een (modulair) ERP systeem is hier geen sprake van. Medewerkers loggen slechts één keer in en herleiden exact dezelfde informatie. Hiermee verbetert de communicatie en bespaart men op tijd en (loon)kosten. Orders worden bovendien sneller verwerkt zodat een voorsprong op concurrentie kan worden behaald. Alles tezamen zorgt ervoor dat een ERP systeem de efficiëntie en consistentie sterk bevorderd.

Te overbruggen nadelen ERP systeem

Afhankelijk zijn van één systeem is eigenlijk het grote voordeel van ERP. Bedrijfsprocessen verlopen namelijk een stuk sneller. Wel vraagt dit om vertrouwen in het systeem. Vertrouwen wordt versterkt door positieve ervaringen. Verder kunnen investeringskosten de keuze voor ERP belemmeren. Niet ieder bedrijf heeft de financiële middelen hiervoor. Een investeerder kan dan uitkomst bieden. Wanneer het gaat om modules, ontwikkeld door verschillende programmeurs, is het belangrijk dat deze elkaar aanvullen. Overlap en overtallige data heeft niemand wat aan. En dan de ERP implementatie. Tijd is nodig zowel voor succesvolle datamigratie als om draagvlak te creëren onder medewerkers.

Gelukkig hebben bedrijven veel baat bij de grote voordelen van ERP en zijn nadelen te overbruggen. Een soepele implementatie is een belangrijke voorwaarde voor succes.

Implementatie ERP systeem

Benodigde implementatie wordt veelal als struikelblok gezien bij de ERP selectie. Het is dan ook zaak om hier sterk rekening mee te houden. Dit wanneer je gegrond een goede keuze wilt maken voor een ERP systeem. Consultant Dennis schreef al eerder over 5 valkuilen bij de keuze en implementatie van een ERP systeem. Hiernaast zie je in de video hoe de implementatie en onboarding via Logic4 verloopt.

ERP selectie: Standaard, maatwerk of allebei?

Bij ERP selectie vraag je je misschien af: “Standaard, maatwerk of allebei?”. Maatwerk ERP systemen zijn niet alleen duurder dan de standaard oplossingen. Ook treedt veroudering sneller op als gevolg van dure onderhoudskosten. Bij standaard ERP systemen profiteer je juist van alle modules die al zijn ontwikkeld. Bovendien betaal je doorgaans minder, omdat meerdere organisaties er gebruik van maken en hierdoor onderhoud- en ontwikkelkosten verspreid zijn. Logistiek Magazine kwam in 2009 met een artikel die nog steeds de verschillen tussen standaard en maatwerk sterk uiteen zet (Danny Jacobs, Logistiek.nl). Vandaag de dag worden ERP systemen steeds vaker in de cloud aangeboden. Software as a Service (SaaS) is hierbij een bekend software distributiemodel. Klanten huren hierbij de software van een derde partij die tevens voor de hosting van alle applicaties zorgt (Margaret Rouse, TechTarget.com). De Logic4 Commerce Suite is een volwaardig ERP systeem die als standaard wordt aangeboden met de mogelijkheid tot aanvullend maatwerk. De modulaire opbouw zorgt ervoor dat er sprake is van “the best of both worlds”, standaard én maatwerk.

Google proof?

Begin dit jaar vernamen we dat Google Shopping de API sluit voor Magento (Yoshi Tuk, Emerce). Dat een ERP systeem niet (meer) voldoet aan de voorwaarden van Google is ongewenst. Sta dus zeker stil bij hoe een ERP systeem omgaat met derde partijen. Denk dan niet alleen aan de welbekende zoekmachine, maar ook aan platformen als YouTube, Facebook, Beslist en Bol.com.

Maak de juiste keuze. Business Developer Bjorn geeft deze gratis whitepaper weg over 7 afwegingen bij het vergelijken van bedrijfssoftware.

Gratis whitepaper >

voordeel-nadeel-erp-systeem-google-proof-02

Een systeem dat past

Van artikelbeheer tot relatiebeheer. Van inkoop, rittenplanning tot aan boekhouding. Ieder bedrijf is anders. Ieder product en iedere service ook. Maar of je nou auto-onderdelen of ventilatoren verkoopt. Paramedische voetzorg biedt of professionele schminkcursussen. Een krachtig ERP systeem geeft invulling aan generieke, terugkerende bedrijfsprocessen. Ongeacht het type product of service. Inmiddels maken meer dan 100 bedrijven gebruik van één systeem voor alles: de Logic4 ERP bedrijfssoftware. De 400+ functies in ons systeem bieden de mogelijkheid om zeer efficiënt en consistent te werken. Vanuit meerdere locaties en met meerdere medewerkers. Tezamen met de geïntegreerde webshop en backoffice. Dit maakt frustraties rondom meerdere systemen voorgoed verleden tijd.

Openstaande vragen?

De kracht van een ERP systeem is helder. De voor- en nadelen ervan zijn dat ook. Toch zit je misschien nog met openstaande vragen. Om te weten of de Logic4 ERP bedrijfssoftware past adviseren wij om dit zelf te ervaren. Dit kan tijdens een demo, maar ook door het aanvragen van een informatie-pakket.

 1. Kom meer te weten over Logic4 ERP bedrijfssoftware. Deel jouw situatie, wij helpen je graag.
Nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van ons laatste nieuws!

ERP systeem voor jouw handelsbedrijf?

Ieder bedrijf is anders. Ieder product en iedere service ook. Vertel over jouw situatie. Wij denken graag met je mee zodat jouw keuze voor ERP gegrond is.

Zoek door onze site
Demo aanvragen