De toekomst van e-commerce: Magento 2 of een alternatief? | Logic4

De toekomst van e-commerce: Magento 2 of een alternatief?

Is uw webshop klaar voor de toekomst?
Dit is hét moment om uw opties te vergelijken en te kiezen voor een stabiel, veilig en modern webshopplatform.
Is uw webshop klaar voor de toekomst?
Jorgos Thravalos
Jorgos Thravalos
23 feb 2017

Magento 2 is het langverwachte vervolg op het veelgebruikte open source e-commercepakket Magento 1. De eerste versie van dit platform wordt vanaf 2018 niet meer ondersteund. Wij kunnen ons voorstellen dat dit bij u als ondernemer enige vragen oproept, want wat betekent dit nu eigenlijk voor uw organisatie en uw webshop?

“Welke gevolgen heeft dit voor mijn bedrijf, wat zijn de voordelen en nadelen van Magento 2 en waarom zou ik als ondernemer specifiek kiezen voor Magento 2?”

Geen zorgen! Na deze blog bent u volledig op de hoogte en kunt u de juiste keuze maken die het beste bij uw bedrijfsactiviteiten past, want… wie wil er nou afhankelijk zijn van een e-commerce oplossing die een bedreiging kan vormen voor uw dagelijkse bedrijfsactiviteiten?

Whitepaper ‘Magento 2, is dat wel zo logisch?’

Magento 1 vs. Magento 2

De basis van Magento 1 stamt origineel uit 2007 en is inmiddels zeer verouderd, met problemen op het gebied van beveiliging, betrouwbaarheid en flexibiliteit tot gevolg. Magento 1 heeft rond de 18% marktaandeel en wordt voornamelijk geleverd via implementatiepartners. Aangezien deze bedrijven vaak alleen Magento als e-commerce oplossing aanbieden, zullen ze u altijd adviseren om over te stappen naar Magento 2. Dat is immers hun core business. De verbeteringen van Magento 2 in een notendop:

 1. Hogere snelheid. Magento 1 webshops scoren vaak slecht op Google PageSpeed. Magento 2 werkt met lichtere elementen die sneller geladen kunnen worden.
 2. Volledig responsive en mobile first opgezet. Dit is al jaren de standaard in e-commerce.
 3. Betere beveiliging. Magento 1 kwam vaak in het nieuws door beveiligingslekken.

Een belangrijk punt om in gedachten te houden is dat deze punten voornamelijk voordelen zijn van Magento 2 ten opzichte van Magento 1, maar niet zozeer vooruitstrevender binnen de huidige e-commerce markt. Andere softwarepakketten beschikken al veel langer over een responsive design, hoge snelheid en goede beveiliging.

Belangrijke overwegingen voordat u met Magento 2 begint

 1. Volledige nieuwe ontwikkeling van uw webshop
  Magento 2 is een nieuw platform dat van de grond af aan is opgebouwd, waardoor er een complete migratie nodig is van het ene naar het andere systeem. Dit vraagt net zoveel tijd, moeite en geld als een overstap naar een ander webshopplatform.
 2. Koppelingen, plugins en extensies moeten herzien worden
  Alle koppelingen met externe pakketten, zoals uw bedrijfssoftware, boekhoudprogramma en services van bezorgdiensten, zullen ook opnieuw ontwikkeld moeten worden. De aanbieders van deze pakketten moeten terug naar de tekentafel om hun koppeling of extensie passend te maken voor Magento 2. Hier gaat maanden tot misschien een jaar overheen voordat alles weer soepel werkt.
 3. Opnieuw bouwen van bestaand maatwerk 
  Niet alleen het basispakket, maar ook de stukjes maatwerk die u heeft laten ontwikkelen moeten opnieuw gebouwd worden.
 4. Niet veel uitbreiding qua functionaliteit
  Er komt wel een aantal nieuwe functies bij, zoals op het gebied van B2B, maar deze zijn wellicht niet zo uitgebreid als in andere pakketten en zijn soms niet voldoende voor u als gebruiker. Of er moet extra voor betaald worden.
 5. Capaciteit van uw hosting omgeving
  Het Magento 2 platform is een stuk sneller, maar dit vraagt ook om een hosting omgeving (servers) die krachtiger is. Controleer dus goed of Magento 2 wel op uw huidige hosting omgeving kan draaien, of dat hier een upgrade voor nodig is.
 6. Hogere eenmalige en/of maandelijkse kosten
  De licentieprijzen van Magento 2 Enterprise Edition gaan omhoog en worden afhankelijk van uw online omzet. Naast de eenmalige kosten voor overstap en implementatie zult u bij groei dus ook tegen steeds hogere maandelijkse kosten aanlopen.

Bent u afhankelijk van Magento 2 voor uw online succes?

Overstappen van Magento 1 naar Magento 2 heeft behoorlijk wat voeten in aarde, dus overstappen is niet zo vanzelfsprekend als het misschien lijkt. Het vervolg van uw online succes hoeft niet af te hangen van Magento 2. Kijken wat er verder speelt kan u veel voordeel opleveren. Eén ding wat u in ieder geval niet moet doen is afwachten!

Whitepaper ‘Magento 2, is dat wel zo logisch?’

Logic4 bedrijfssoftware en e-commerce

Logic4 is er voor middelgrote tot grote organisaties in elke sector binnen de groothandel en retail. Als innovatieve en flexibele speler helpen wij ondernemers en hun medewerkers om meer overzicht te creëren, efficiënter te werken en veel tijd te besparen. Onze oplossing bestaat uit een volledig cloud-based webshopplatform dat volledig is geïntegreerd met artikelbeheer, voorraad, boekhouding, CRM en continu gratis doorontwikkeld wordt.

Nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van ons laatste nieuws!

Zoek door onze site
Demo aanvragen