Met AI je supply chain optimaliseren en je winst maximaliseren | Logic4

E-commerce: hoe je met AI je supply chain kunt optimaliseren om je winst te maximaliseren

Met artificial intelligence (AI) meer grip op je supply chain
Breng balans aan in je voorraad, koop gerichter in en verlaag je kosten
Met artificial intelligence (AI) meer grip op je supply chain
Gastblogger
Gastblogger
6 feb 2023

Als e-commerce inkoper probeer je ordermomenten, transportstromen en inkoopprijzen zo goed mogelijk te plannen. Deze elementen komen samen in de supply chain – de toeleveringsketen. Deze keten wil je als inkoper zo controleerbaar mogelijk maken, zodat je tijdens het inkopen niet voor verrassingen komt te staan.

In deze blog lees je hoe je met AI (Artificial Intelligence) grip op je supply chain krijgt.

Optimaliseer je inkoopprocessen en voorraadbeheer, zodat jouw e-commerce onderneming onder de streep meer overhoudt.

“Artificial intelligence (AI) is het vermogen van computers om taken uit te voeren waarvoor mensen hun intelligentie inzetten. Denk aan interacteren met de omgeving, analyseren, redeneren, problemen oplossen en voorspellen.”
www.kennisnet.nl

Supply chain en AI. Hoe werken ze samen?

De supply chain omvat alle goederenstromen van een product, van grondstoffen tot de levering van het product. Als e-commerce inkoper wil je die stromen beheersbaar maken. Namelijk, als een van supply chain schakels verstoord raakt (denk aan de grondstoftekorten en transportproblemen tijdens de Covid-19 pandemie) dan wil je dat kunnen opvangen. Om controle te krijgen over de individuele schakels kunnen slimme AI modellen je nauwkeurig laten zien wat, wanneer, waar en voor welke prijs jij je producten het beste kan inkopen.

 

Hoe kan AI supply chain werkzaamheden optimaliseren?

AI kan directe winst boeken voor je onderneming. Hieronder lichten we drie supply chain elementen uit die met behulp van slimme AI gestuurde oplossingen geoptimaliseerd kunnen worden.

> 1. Verlagen van opslagkosten door accurate forecasting

Verlaag je voorraad opslagkosten met accurate forecasting. Om de ‘juiste’ producten op het ‘juiste’ moment op voorraad te hebben, maak je als inkoper een verwachte vraag forecast. Door middel van een AI inkoopalgoritme, zoals dat van Optiply, is het mogelijk grote hoeveelheden historische data (verkoopgegevens, seizoensmatigheden, leveranciersprestaties enz.) te analyseren en in een vraag forecast om te zetten. Optiply’s AI model geeft realtime inkoopadvies. Hiermee kan je afscheid nemen van ‘inkopen op gevoel’ en voorkom je dat je te veel of juist te weinig voorraad inkoopt.

> 2. Reduceren van inkooporders

Breng het aantal inkooporders terug en gebruik je inbound logistics om kosten te besparen. Met een accuraat AI inkoopadvies kun je inkooporders verder vooruit plannen en meer producten per order inkopen. Het stelt je in staat om korting te bedingen bij je leveranciers. Daarnaast betekent het dat je minder inkooporders plaatst, waardoor je vervoersstromen en transportkosten dalen en je ecologische voetafdruk afneemt.

> 3. Leveranciersprestaties zichtbaar maken

Bespaar op inkoopkosten door via AI leveranciersprestaties zichtbaar te maken. Analyseer je leveranciers op prijzen en levertijden. Op die manier krijg je als inkoper echt grip op je supply chain. Het geeft je een flexibele positie die je in staat stelt het gesprek aan te gaan met een leverancier en/of te switchen wanneer nodig.

Deze drie punten kunnen een directe financiële impact op je onderneming hebben. Met behulp van slimme AI oplossingen kun je belangrijke kostenposten laten dalen om onder de streep meer over te houden.

AI en de supply chain

Op dinsdag 27 juni 2023 organiseerden we de masterclass “Met AI meer grip op je supply chain“. In ruim een halfuur werd verteld hoe je met gebruik van kunstmatige intelligentie en kwaliteitsdata meer grip krijgt op je supply chain en direct winst voor je onderneming boekt.

De masterclass terugkijken?

Vul jouw gegevens in en je ontvangt direct een link naar de masterclass.

Welke voorwaarde stelt AI?

De voornaamste voorwaarde om met AI je supply chain werkzaamheden te optimaliseren is de beschikbaarheid van kwaliteitsdata. Hoe beter je data is (input), hoe nauwkeuriger het door Optiply genereerde inkoopadvies zal zijn (output). Daarom is het organiseren en beschikbaar maken van data in een bronsysteem (Data Source) zoals Logic4 ontwikkelt en levert cruciaal voor de accuraatheid van Optiply’s inkoopadviezen. Lees ook onze eerdere blog over efficiënt datamanagement.Infographic Optiply Algorithm

 

Hoe kun je starten met het integreren van AI in jouw supply chain werkzaamheden?

Het potentieel van AI om supply chain werkzaamheden van e-commerce ondernemingen te optimaliseren is niet te onderschatten. Om een slim AI model te laten excelleren heb je kwaliteitsdata nodig. Door gebruik te maken van de data oplossingen die Logic4 biedt breng je alle data binnen jouw onderneming bij elkaar. De integratie met de AI inkoopoptimalisatie software  van Optiply loopt via de Logic4 API. Nadat dit is ingericht kun je de data effectief inzetten. Breng balans aan in je voorraad, koop gerichter in en verlaag je kosten. Sluit menselijke invloed daarbij niet uit, want als inkoper ben jij er om gevoel aan de data te geven. Op die manier kun je met AI echt grip op je supply chain krijgen en jouw e-commerce onderneming onder de streep meer winst laten boeken.

Weten hoe je Optiply eenvoudig integreert met je webshops, magazijnen en/of winkels? Bekijk de partnerpagina voor meer info over de integraties en koppelingen met de veelgebruikte webshop systemen, magazijnsoftware en ERP’s.

Nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van ons laatste nieuws!

Weten hoe jij AI kunt inzetten voor jouw supply chain?

Voor een slim AI model heb je kwaliteitsdata nodig. Met Logic4 breng je alle data binnen jouw onderneming bij elkaar. Door vervolgens gebruik te maken van de AI inkoopoptimalisatie software van Optiply kun je deze data effectief inzetten. Vul het formulier hiernaast in en we vertellen je er graag meer over.

Zoek door onze site
Demo aanvragen