Software koppeling of integratie. Wat werkt het beste?

Koppelen of integreren met je webshop?

Koppelen of integreren met je webshop?
Wat zijn de voor- en nadelen en waar vind je de oplossing die de voordelen van beide combineert?
Koppelen of integreren met je webshop?
Fais Luardani
Fais Luardani
15 mei 2023

Software koppeling of software integratie? Wanneer je op zoek bent naar een oplossing voor jouw webshop en ERP software ben je beide begrippen al tegengekomen. Maar wat betekent koppelen en integreren in de context van webshop en erp software? Betekenen ze hetzelfde en kun je ze door elkaar gebruiken? Beide woorden beschrijven de uitwisseling van data tussen softwaresystemen. Echter, er zijn grote verschillen en voor- en nadelen waarmee je rekening moet houden.

Software koppeling

Een software koppeling is een verbinding waarmee twee programma’s informatie met elkaar kunnen uitwisselen. In het geval van een API is dit zelfs mogelijk wanneer ze door verschillende leveranciers of in verschillende programmeertalen zijn ontwikkeld. Een software koppeling gebruikt vaak een indeling zoals XML, CSV of JSON voor datauitwisseling. Sommige software koppelingen zijn zelfstandige plugins en kunnen worden geconfigureerd voor verschillende systemen, terwijl andere rechtstreeks in de software zijn opgenomen. Wanneer je flexibel wilt werken met verschillende software en er niet al te vaak aanpassingen en updates in de software zijn, dan kan een oplossing door middel van een koppeling best goed werken.

Software integratie

Bij integratie vormen de verschillende softwareonderdelen een complete oplossing en functioneren  dus geïntegreerd met elkaar. In tegenstelling tot de uitwisseling van data tussen twee systemen via een koppeling, delen geïntegreerde systemen dezelfde code en meestal ook dezelfde database. Vergelijk ze met een legpuzzel waarbij elk stukje van de puzzel precies in elkaar past met het andere stukje. Samen vormen ze een groot geheel.

logic4-allesineen

Geïntegreerd geheel: het ERP systeem

Een goed voorbeeld van een geïntegreerd geheel is een ERP-systeem waarin meerdere functionaliteiten zijn gecombineerd in één oplossing. Wanneer je een breed pakket aan functionaliteiten nodig hebt (zoals voorraadbeheer, ordermanagement, artikelbeheer, boekhouding enzovoort) en/of wanneer realtime gegevensuitwisseling erg belangrijk voor je is, dan biedt een geïntegreerd ERP-systeem met daarbinnen een webshop de beste oplossing voor jouw bedrijf.

Wat zijn de voor- en nadelen van koppelen en integreren?

Synchronisatieproces

Een voordeel van een geïntegreerde software oplossing is dat er geen synchronisatieproces is. De softwarecomponenten delen immers dezelfde gegevens. Gewijzigde stamgegevens zijn direct beschikbaar in alle andere componenten. Dit kan een nadeel zijn bij koppelingen, wanneer een realtime synchronisatie tussen systemen niet mogelijk is. Voor sommige bedrijven is dit misschien geen probleem, wanneer de voorraadniveaus toch maar één keer per dag gesynchroniseerd hoeven te worden. Voor andere bedrijven zijn direct beschikbare wijzigingen belangrijk, vooral wanneer bij meerdere verschillende verkoopkanalen, offline en online, voorraadniveaus wijzigen of producten slechts in zeer kleine hoeveelheden beschikbaar zijn. Een ander nadeel kan zijn wanneer een koppeling slechts in één richting werkt.

Overdracht en configuratie

Gekoppelde systemen delen in de regel niet dezelfde database en daarom moet er bij een koppeling meestal gemapt worden tussen beide systemen. Dit is het proces waarbij variabelen van het ene systeem naar het andere worden vertaald. In het geval van een koppeling moet dus de mappingstabel worden bijgewerkt wanneer er wijzigingen zijn in de gekoppelde systemen. Wanneer dit niet gebeurt, kan geen juiste en volledige gegevensoverdracht plaatsvinden. Bij een integratie is meestaal geen mappingproces tussen de systemen nodig. Alle wijzigingen worden dan automatisch aangebracht in alle componenten van het totale systeem.

Samenwerking met andere systemen

Een groot voordeel van het gebruik van koppelingen is de flexibiliteit waarmee je zogenaamde “best-of-breed” -oplossingen kunt gebruiken. Er wordt dan verschillende software van verschillende fabrikanten gebruikt, die beter passen bij de specifieke taken in het bedrijf dan de geïntegreerde ERP-oplossing kan. Dit betekent ook dat een deel van het systeem kan worden gewijzigd zonder dat er wijzigingen in andere delen van het systeem hoeven te worden aangebracht.

Geïntegreerde webshop en ERP; de beste oplossing?

Onze ervaring is dat de combinatie van ERP en webshop het beste werkt in een combinatie van integraties en koppelingen. Wanneer je overstapt naar een ERP-systeem of al een dergelijke oplossing gebruikt en je wilt informatie gecentraliseerd houden in deze oplossing, dan is geïntegreerde software waarschijnlijk altijd het beste voor je bedrijf. Wanneer je echter specifieke eisen hebt, dan kan een softwareomgeving op basis van het “best-of-breed” -principe met goede koppelingen een betere keuze voor jouw bedrijf zijn. Houd er wel rekening mee dat je met “best-of-breed” vaak duurder uit bent dan met een geïntegreerde oplossing. Je hebt dan meerdere partijen nodig, meerdere koppelingen enzovoort. In dat geval is de som der delen al gauw meer dan de prijs voor een geïntegreerd systeem.

Wie is de winnaar?

De competitie tussen “integratie” of “koppeling” heeft geen winnaar. Vooral binnen e-commerce zijn koppelingen meestal onvermijdelijk, omdat webshops, marketplaces, paymentproviders en andere softwaresystemen moeten worden aangesloten. We adviseren daarom altijd een zoveel mogelijk geïntegreerde webshop en ERP aanpak aangevuld met specifieke diensten door middel van koppelingen via een goede API.
Beker

Zie het geheel van de samenwerking (integraties en koppelingen) tussen verschillende software componenten als een digitaal ecosysteem dat wordt samengesteld op basis van wat de klant nodig heeft. En dat kan er voor iedere organisatie anders uitzien.

Op zoek naar een oplossing die de voordelen combineert?

Zoek je naar een oplossing die de voordelen van zoveel mogelijk integratie combineert met uitstekende mogelijkheden van koppelingen met specifieke diensten? Vraag nog vandaag een vrijblijvende demo aan en we bespreken hoe Logic4 jou hierin kan ondersteunen.

Demo aanvragen
Nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van ons laatste nieuws!

Zoek door onze site
Demo aanvragen