Duurzaamheid ICT-oplossingen: Slurpt dataverbruik alle energie op? | Logic4 blog

‘Zonder gedragsverandering slurpt ons dataverbruik alle energie op’, zo stelde Het Financieele Dagblad vorige maand. Ieder jaar stijgt het gebruik van data door bedrijven en consumenten met maar liefst 80%. Het draaiende houden van de talloze datacenters die dat mogelijk maken kost veel energie. Hoe zorgen we ervoor dat we ook in de toekomst nog genoeg energie hebben om ons werk te kunnen blijven doen?

Datagebruik en datacenters

Bij alles wat we tegenwoordig doen verbruiken we data. Denk aan het sturen van een e-mail of het kijken van een YouTube video. Maar ook het gebruiken van webshops en cloud-software zoals onze ERP & CRM bedrijfssoftware vraagt constant om een uitwisseling van gegevens. Daarvoor maken we gebruik van servers in datacentra; gebouwen die qua beveiliging, klimaatbeheersing, back-ups en stroomvoorziening de ideale plek zijn om systemen en bedrijfsgegevens onder te brengen.

Efficiënter omgaan met energie

Het gebruik van cloud-software is al veel voordeliger en zuiniger ten opzichte van de ‘oude’ methode waarbij iedere organisatie ergens in een bezemkast een eigen – vaak verouderde – server had staan waarop software lokaal draait. Daarnaast verbetert de efficiëntie van ICT jaarlijks met zo’n 55%, wat betekent dat iedere nieuwe generatie computers steeds minder energie verbruikt om dezelfde handeling uit te voeren (ook bekend als Koomey’s law). Maar dan nog is er, volgens de experts in het FD-artikel, niet voldoende energie beschikbaar om het langer uit te houden dan ergens tussen 2020 en 2036. Er zijn dus meer maatregelen nodig.

Duurzaamheid van ICT-oplossingen

Op het gebied van datacentra lijkt fotonica op termijn een uitkomst te zijn als vervanger van elektriciteit. Tot de techniek zover is, moet er echter ook gekeken worden naar de duurzaamheid van datacentra. Het koelen van een datacentrum kost namelijk erg veel energie. Door in plaats van mechanische koeling te kiezen voor koeling door buitenlucht, zeewater of een oliebad, wordt al veel energie bespaard.

Bij Logic4 investeren we al tijden in duurzame datacentra en maken we gebruik van de modernste technieken om onnodig dataverbruik van de servers tot een minimum te beperken. Op rustige momenten worden de processoren in een soort slaapstand gezet, waardoor ze tot 20% stroom besparen. En in geval van drukte wordt de rekenkracht snel opgeschaald en kan de volledige capaciteit gebruikt worden. De gebruikers van onze software merken hier niets van en het systeem blijft gewoon stabiel draaien. Zo dragen wij ons steentje bij aan duurzame ICT-oplossingen.

Meer weten?

Lees verder voor meer informatie over onze slimme ERP, CRM en E-commerce oplossingen.

Meer bekijken
Nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van ons laatste nieuws!

Zoek door onze site
Demo aanvragen