Retail ERP software uitgelicht: Vier omnichannel situaties

ERP software voor retail in vier situaties

Grip houden op elk retail proces
Kom erachter hoe vier retailers gebruik maken van ERP software. En hoe functies ervan worden toegepast bij verschillende assortimenten.
Grip houden op elk retail proces
Matthijs Daals
Matthijs Daals
8 okt 2019

Fysieke en digitale winkels floreren met retail ERP software. Succesvolle ondernemers begrijpen dat. De software vervult een spilfunctie als het gaat om topservice kunnen leveren. Zo maakte in 2012 al 83% van de retailers gebruik van ERP software. In 2016 was dit 88% (Consultancy.nl). Het gaat goed met de retail en detailhandel in Nederland. Wel moet je er als ondernemer alles aan doen om de consument te blijven prikkelen. Omnichannel klantbeleving is cruciaal en technologie vormt de toekomst voor de fysieke winkel.

“Wie pas aan de winkelpui probeert bezoekers te verleiden, is doorgaans te laat.”
Sonny Duijn, ABN AMRO

In dit blog lichten we uit hoe vier retailers gebruik maken van ERP software met webshop. De artikelen en diensten die zij aanbieden lopen sterk uiteen. Je leest hoe veelzijdig functies van ERP software worden toegepast bij verschillende assortimenten. De vier situaties zijn:

  1. 1. ERP software bij de verkoop van leren meubels
  2. 2. Omnichannel handel in hout en houtproducten met ERP
  1. 3. Vestigingen met autoaccessoires en kassa’s in de cloud
  2. 4. Webshop en fysieke voorraad van duikspullen

Aan het einde komen enkele andere sleutelfactoren terug van retail ERP software.

1. ERP software bij de verkoop van leren meubels

Krachtige ERP software biedt je als retailer een sterke artikelbeheer functie die Product Informatie Management (PIM) ondersteunt. Bij de verkoop van leren meubels komt dit bijvoorbeeld goed van pas. Eetkamerstoelen en -tafels verschillen immers in hoogte. Daarnaast kan de ene vloer beter tegen wieltjes dan de andere. Zo zijn er meerdere redenen die een leren eetkamerstoel meer of minder geschikt maken. Om potentiële klanten te helpen bij keuzes stel je artikelgegevens centraal in. Denk bijvoorbeeld aan afmetingen, materialen en type stoelpoten (met of zonder wieltjes). Zo komt er rijke productinformatie beschikbaar in de webshop en de backoffice op de fysieke verkooplocatie. Deze vergemakkelijken aanzienlijk de keuzes voor mogelijke klanten. Deze functie is een sleutelfactor voor retail succes. Het zorgt ervoor dat je jouw assortiment zo sterk mogelijk in de markt kan aanbieden. ShopX is een goed voorbeeld van een retailer die hiervoor Logic4 gebruikt.

retail-erp-software-04

“Door de website komen meer mensen naar de winkel, ik schat zo’n 85%. Onze doelgroep is heel breed, van jong tot oud. De mensen gaan voor kwaliteit en willen graag in de winkel kijken voordat ze iets kopen.”Eigenaar Gijs van meubel retailer ShopX

2. Omnichannel handel in hout en houtproducten met ERP

ERP software gaat gepaard met een functie voor ordermanagement. Ideaal voor bijvoorbeeld de handel in hout en houtproducten aan particulieren en grootverbruikers. Een vloeiende stroom in het proces van offerte naar order naar factuur stimuleert verkopen. Denk maar eens aan on- en offline zoektochten naar losse planken en complete schuttingen. In veel gevallen zijn aankoopprijzen hiervan hoog en worden meerdere artikelen aangeschaft. Prijzen wisselen al dan niet door gegeven kortingen.

Met ERP software ga je hier als retailer een stuk eenvoudiger mee om dan wanneer je met veel verschillende systemen werkt. Zo hoef je maar op één plek prijsaanpassingen door te voeren en maak je simpel adviesprijzen aan. Ook pas je gemakkelijk staffelprijzen- en kortingen toe en heb je de mogelijkheid om landspecifieke prijzen in te geven. Het gemak dat bezoekers hierbij ervaren in de webshop en fysieke winkel drijft de omnichannel handel. Kühlkamp Buitenhout is een retailer die deze functie van ERP software reeds als sleutelfactor ervaart.

“We krijgen in onze winkel inmiddels bijna dagelijks bezoek van mensen uit alle delen van Nederland, bijvoorbeeld Utrecht of Zoetermeer. Die kijken eerst op de website en komen daarna naar de winkel in Losser.
Eigenaar Lars van Kühlkamp Buitenhout

3. Vestigingen met autoaccessoires en kassa’s in de cloud

Binnen ERP software van Logic4 bestaat er de multi-filiaal functie. Zeer geschikt voor de verkoop van bijvoorbeeld autoaccessoires via meerdere vestigingen. Elke vestiging houdt dezelfde productprijzen aan door gebruik te maken van een cloud kassasysteem. Voor consumenten erg positief, omdat zij weten waar ze aan toe zijn bij elke vestiging. Maar ook voor de retailer zelf, omdat elke vestiging nog steeds haar eigen financiële administratie bijhoudt. Zo blijft vanuit het hoofdkantoor inzichtelijk hoe de verschillende vestigingen presteren.

Retailers die gebruik maken van deze software hoeven niet langer te stoeien met een wirwar aan systemen. Met één systeem communiceert elke medewerker makkelijker met andere vestigingen en/of het hoofdkantoor. Ook is bij overplaatsing minder inwerktijd benodigd, simpelweg omdat hij of zij het systeem al kent. Automat erkent de voordelen van de ERP software voor retail en is dan ook een mooi voorbeeld hiervan.

“Prijswijzigingen worden op het hoofdkantoor aangemaakt en moeten automatisch bij alle filialen worden doorgevoerd. Met de software van Logic4 gebeurt dit met slechts één druk op de knop.
Bestuursvoorzitter Adriaan van automotive retailer Automat


 

retail-erp-software-02

Whitepaper Omnichannel succes

Al je kanalen integreren voor één klantbeleving? In deze gratis whitepaper lees je over de 8 stappen naar omnichannel succes!


4. Webshop en fysieke voorraad van duikspullen

De voorraadbeheer functie is één van de kernonderdelen van ERP software. Zeer geschikt om bijvoorbeeld via bricks & clicks duikspullen aan de man te brengen. Wanneer je zowel online als offline inzicht biedt in voorraadniveaus, dan heeft elke duikliefhebber hier profijt van. Denk aan de vakantieduiker die minder vaak duikt en op zoek is naar snelle levering. Maar ook aan de actieve duiker die vaker duikt en een groter aanbod aan professionele artikelen zoekt.

Als retailer groei je sneller door zodra je voorraad in balans is. Deze functie is dan ook onmisbaar voor potentiële klanten en medewerkers. SubLub is een sterk voorbeeld. De voorraad in meerdere vestigingen sturen zij aan vanuit de backoffice en is tevens aan de voorkant zichtbaar in de webshop.

retail-erp-software-05

“De voorraden zijn van mij en de winkeliers krijgen een commissie over dat wat verkocht is. Zo lopen de winkeliers geen voorraadrisico’s.”Eigenaar Daan van duikspullen specialist SubLub

Andere sleutelfactoren bij retail ERP software

Vandaag de dag kan je als retailer of detailhandelsbedrijf nauwelijks nog zonder ERP software. De klant in de retail gedraagt zich immers veelzijdig. Koopgedrag vindt nauwelijks meer op één plek plaats en de plaats, tijd en manier waarop wordt gekocht is veranderd. Men wil vanaf elke locatie informatie kunnen verkrijgen. Deze dient bovendien geschikt te zijn voor elk device, van smartphone, tablet tot aan desktop. Voordat de fysieke winkel wordt bezocht is er al online gezocht. Hierbij zijn klantbeoordelingen steeds belangrijker geworden. 93% van de consumenten geeft namelijk aan dat online reviews invloed hebben op aankoopbeslissingen (Diana Kaemingk, Qualtrics). Vanwege al deze redenen is het belangrijk dat je aanbod tegenwoordig onderscheidend, vernieuwend en 24/7 bereikbaar is. Hiervoor biedt ERP software nog meerdere sleutelfactoren, waaronder:

  1. Communicatie, berichthistorie en document management
  2. Winkelmandje en POS kassasysteem

Dit blog heeft je vast inzicht gegeven in de kracht van retail ERP software. De prijs van alles-in-één ERP met webshop is afhankelijk van veel factoren. Denk bijvoorbeeld aan het aantal gebruikers, het aantal webshops en de hoeveelheid benodigde administraties. Vraag om een vrijblijvende offerte voor meer informatie of krijg een persoonlijke demo.

Vrijblijvende offerte    Persoonlijke demo

Nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van ons laatste nieuws!

Één systeem, al het gemak

Welke processen zijn uitdagend voor jouw handelsbedrijf? En welke ERP software functies helpen je hierbij? Deel je vragen met ons en we helpen je graag verder.

Zoek door onze site
Demo aanvragen