PIM systeem kiezen en implementeren: 3 onmisbare tips | Logic4

3 handvatten bij het kiezen van een PIM systeem

PIM software implementatie
Lees voor je start met Product Informatie Management eerst dit blog met handige tips uit de praktijk.
PIM software implementatie
Raimond Oude Egbrink
Raimond Oude Egbrink
11 okt 2018

3 op de 4 organisaties (72%) werken in de praktijk met allerlei ad-hoc oplossingen en zelfgebouwde systemen voor de verrijking van productdata (Product Informatie Management, Qhuba research). Dat kan beter! Daarom besluiten steeds meer ondernemers, IT’ers en projectteams om een PIM systeem te implementeren in hun groothandel of detailhandel. Deze moet ofwel de losse tools vervangen, ofwel meer mogelijkheden bieden dan het huidige systeem. Ga jij ook een nieuw PIM systeem kiezen en implementeren? Lees dan eerst de drie onmisbare tips hieronder.

In een eerder blog beschreven we de 5 grootste voordelen van product informatie management, hoe je kunt starten met productinformatie verrijken en 4 belangrijke uitdagingen rondom productinformatie.

Tip 1: Vlieg de implementatie breed aan

 1. Is een nieuw PIM systeem kiezen wel de oplossing voor de huidige problemen in de organisatie? Of komt het doordat de data in het systeem niet goed is onderhouden? Met vervuilde data zal zelfs het beste PIM systeem je niet helpen om de doelen te bereiken.
 2. Maak niet de fout om de implementatie van een PIM systeem volledig te benaderen vanuit ICT. Het is namelijk veel breder. Er liggen belangrijke organisatievraagstukken en processen onder die eerst duidelijk moeten zijn. Alle afdelingen tellen mee.
 3. Het is prima als één projectleider de verantwoordelijkheid draagt voor de implementatie. Deze persoon moet wel met alle afdelingen spreken om hun werkwijze, vragen en wensen boven tafel te krijgen.
 4. Maak regels om de kwaliteit te waarborgen, maar blijf ook flexibel omgaan met de informatie en processen. Het moet niet te bureaucratisch worden.
 5. Vanuit deze basis stel je een lijst op met functionele en technische eisen waaraan het PIM systeem moet voldoen.

Tip 2: Onderscheid must-haves van nice-to-haves

 1. Ieder bedrijf dat ooit organisatiebreed software heeft geïmplementeerd geeft het advies: bedenk vooraf heel duidelijk wat je precies wil hebben. Neem dit advies van ervaringsdeskundigen dus ter harte.
 2. De lijst met functionele en technische eisen zal lang worden. Zeker als je alle afdelingen erbij betrekt. Dit is niet erg! De kans dat je een pakket vindt dat direct 100% aan alle wensen voldoet, is vrij klein. Ook dit is niet erg. Met een stukje maatwerk of inrichting wordt de perfecte fit vast alsnog mogelijk.
 3. Ga bij iedere functie na: is dit een onderdeel van het primaire bedrijfsproces? Dit zijn de harde eisen, oftewel de must-haves. Overige functies zijn de nice-to-haves. Mocht het systeem niet (of op een andere manier) aan deze wensen voldoen, dan kan het alsnog heel geschikt zijn voor jouw organisatie.
 4. Over het algemeen worden in een los PIM systeem geen transactionele en analytische data opgeslagen (zie het blog over productinformatie verrijken). Daarvoor zou je een koppeling moeten laten maken met je andere systemen. Bij een alles-in-één oplossing die ook CRM, voorraad, boekhouding en webshop in zich heeft is dat wel het geval. Het is dus handig om je zoekopdracht uit te breiden naar systemen die meer in zich hebben dan alleen PIM.
 5. Het advies is om simpel te beginnen; vul het PIM systeem met noodzakelijke basisinformatie en breid dit langzaam maar zeker uit naar volledig verrijkte artikelinformatie.
“Kijk goed naar wat je nodig hebt en zoekt. Het softwarepakket moet passen binnen je bedrijf, want overstappen heeft wel impact. Je moet geduld hebben en er zelf veel tijd instoppen.”Dave Kroezen, eigenaar ESKA Filtertechniek

Tip 3: Kies een partner voor de lange termijn

 1. Denken op de korte termijn is concreet en makkelijk. Maar ga je een PIM systeem kiezen, dan moet je denken in jaren in plaats van maanden. Hoe staat jouw organisatie ervoor over 5 of 10 jaar? Hoeveel medewerkers zijn er? Lever je aan bedrijven, particulieren, of beide? Leg jouw toekomstplannen naast de mogelijkheden van het pakket.
 2. Deze zaken zou je o.a. moeten vragen aan PIM leveranciers: Draait het systeem volledig in de cloud? Hoe zit het met de beveiliging en uptime? Welke integraties zijn er mogelijk en kunnen die eventueel uitgebreid worden? Hoe makkelijk is het om op te schalen in aantal medewerkers, artikelen, orders, enzovoort?
 3. Werk je nu met een systeem dat ooit heel mooi was (op maat gebouwd, heel veel in geïnvesteerd), maar dat nu pijnlijk traag en verouderd is? Je bent niet de enige. Doorontwikkeling is keiharde noodzaak, geen optie. Kies een softwareleverancier die er ook zo over denkt. Ten minste 4x per jaar zou er een update moeten zijn, het liefst vaker.
 4. Wil je inspraak hebben op hoe het PIM systeem wordt doorontwikkeld? Een retorische vraag, lijkt ons. Dan zou het gek zijn als je kiest voor een tussenpartij die enkel de software van een leverancier implementeert. Steeds meer bedrijven kiezen voor ‘zakendoen met de bron’. De software wordt gebouwd, geïmplementeerd en ondersteund door één en dezelfde partner.
 5. Last but not least: Past de manier van communiceren, snelheid, bereikbaarheid en aanpak van de aanbieder bij jou? Je gaat veel en lang met elkaar samenwerken. Laat het gevoel dat je hebt bij een partij dus ook meespelen in de overweging.
“Wat goed is, kan altijd beter. Onze softwarepartner heeft dezelfde manier van zakendoen als wij. Niet moeilijk doen, gaan!”Jeroen Kortenschijl, directeur Clean Air

Gratis whitepaper over PIM systeem kiezen

In deze whitepaper lees je alles over product informatie management:
– de 5 grootste voordelen;
– 4 belangrijke vraagstukken;
– 3 handige tips bij PIM software implementatie.

Whitepaper ontvangen


Waarom het Logic4 PIM systeem kiezen?

Het PIM systeem van Logic4 is onderdeel van onze alles-in-één Commerce Suite. Speciaal gemaakt voor (middel)grote retailers en groothandels. Met Logic4 kun je artikelinformatie beheren en verrijken, staffelprijzen invoeren, voorraadinformatie bekijken, prijsafspraken met leveranciers bijhouden en nog veel meer. Allemaal in hetzelfde centrale systeem. Samen met de functies voor voorraadbeheer, CRM, orderverwerking, webshop en boekhouding vormt de software het hart van jouw handelsbedrijf.

Logic4 PIM / Artikelbeheer in het kort:
 • Altijd een actueel overzicht van productgegevens
 • Integratie met artikeldatabases en branche-leveranciers
 • Productdata verrijken en eigen artikelen toevoegen
 • Wijzigingen in productinformatie zijn direct overal zichtbaar
 • Onderdeel van de complete ERP Bedrijfssoftware & Webshop software
Persoonlijke demo

Ervaar de kracht van onze alles-in-één software tijdens een vrijblijvende persoonlijke demo.


Gebruik je al Logic4 software?

Dan vind je op onze help site handige stappenplannen om alles uit jouw artikelbeheer te halen. Bijvoorbeeld:
Artikelen aanmaken  |  Variantbalken toevoegen  |  Gerelateerde artikelen toevoegen  |  Tags en USP’s toevoegen aan een artikel  |  Voorraadweergave teksten in de webshop

Nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van ons laatste nieuws!

Meer weten over het Logic4 PIM systeem?

Vertel ons meer over jouw bedrijf en jouw uitdagingen rondom product informatie management. Dan helpen wij je graag verder met een vrijblijvend advies.

Zoek door onze site
Demo aanvragen