Verbeter je resultaten: 5 tips voor effectievere orderverwerking

5 manieren om je orderverwerking te verbeteren

Orderverwerking optimaliseren
5 manieren voor meer succes
Orderverwerking optimaliseren
Niek Leeferink
Niek Leeferink
6 mei 2024

In de snelle wereld van e-commerce en handel is efficiënte orderverwerking cruciaal voor succes. Het optimaliseren van je orderverwerkingsproces kan je niet alleen helpen om kosten te verlagen, maar ook om de klanttevredenheid te verhogen. Hieronder vind je 5 effectieve strategieën die je kunt implementeren om je orderverwerking te verbeteren.

1. Automatiseer en integreer je ordermanagementsysteem

Handmatige processen zijn foutgevoelig en tijdrovend. Door je ordermanagementsysteem te automatiseren kun je fouten minimaliseren en efficiëntie verhogen. Automatisering zorgt voor een snellere verwerking van gegevens en orders, wat leidt tot snellere leveringstijden en tevreden klanten.

Het ordermanagementsysteem (OMS), als onderdeel van de Logic4 ERP Bedrijfssoftware is een geïntegreerd geheel en bevat in de basis alle functies die je nodig hebt, zoals:


  1. Orders en offertes aanmaken en versturen
  2. Digitale facturatie
  3. Klantspecifieke orderregels
  1. Batchverwerking orders en facturen
  2. Verzamelfacturatie
  3. Creditnota’s
Met Logic4 beheer je alles rondom voorraad, inkoop en verkoop in één centraal systeem. Zo werk je sneller, gemakkelijker en efficiënter.

2. Implementeer een strategie voor vraagvoorspelling en voorraadbeheer

Een effectieve voorraadbeheer en vraagvoorspellingsstrategie is essentieel om overstocking en stockouts te voorkomen. Met bijvoorbeeld de aanvullende Optiply integratie kun je gebruik maken van geavanceerde algoritmes die historische verkoopgegevens, markttrends en klantfeedback analyseren om je toekomstige verkoop nauwkeurig te voorspellen. Dit kan je helpen bij het automatiseren van het bestelproces en zorgt voor optimale voorraadniveaus die overeenkomen met de verwachte vraag. Bekijk ook onze masterclass “Met AI meer grip op je supply chain“ hoe je door gebruik van slimme AI modellen nauwkeurig kunt zien wat, wanneer, waar en voor welke prijs je het beste kunt inkopen.

3. Monitor en meet de prestaties van je ordermanagement

Gebruik Key Performance Indicators (KPI’s) zoals orderaccuratesse, de cyclusduur van orders en de kosten per order om de effectiviteit van je ordermanagement te beoordelen. Dashboards en rapportages kunnen inzichten bieden die nodig zijn om processen verder te optimaliseren en onderbouwde beslissingen te nemen.

4. Optimaliseer je afhandelings- en leveringsopties

Kies voor elke bestelling de meest efficiënte afhandelingsmethode, zoals dropshipping, logistiek door derden of intern fulfillment. Met een partij als Sendcloud kun je diverse leveringsopties aanbieden—van standaard tot express verzending—en de verzendkosten efficiënt beheren. Het biedt ook mogelijkheden voor pakket tracking en het versturen van automatische notificaties aan klanten, wat de leveringservaring verbetert en bijdraagt aan een hogere klanttevredenheid.

5. Train je personeel effectief

Goed getraind personeel is essentieel voor een efficiënte orderverwerking. Zorg ervoor dat je team goed opgeleid is in het gebruik van je systemen en processen. Zo biedt Logic4 de mogelijkheid om extra optimalisatiedagen met een optimalisatieconsultant in te plannen, waarbij specifieke aspecten van het gebruik van de Logic4 software aan bod komen. Tijdens zo’n dag kunnen ook specifieke vraagstukken op het gebied van orderverwerking behandeld worden. Dit verhoogt niet alleen de productiviteit maar zorgt ook voor een hogere nauwkeurigheid bij het verwerken van orders. Een extra optimalisatiedag is een waardevolle investering om de effectiviteit van je team te verhogen en om optimaal gebruik te maken van de mogelijkheden die Logic4 biedt.

Door deze tips te implementeren, kun je je orderverwerkingsproces aanzienlijk verbeteren. Lees ook onze whitepaper “Alle orders op orde” over dit onderwerp.

Whitepaper Alle orders op orde

In de whitepaper Alle orders op orde lees je hoe je de 5 grootste uitdagingen rondom ordermanagement overwint.

Ontvang de whitepaper direct in je mail.

Nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van ons laatste nieuws!

Zoek door onze site
Demo aanvragen