Heb je het over orderpicking, dan vliegen de termen je om de oren. Pick-to-light, voice picking en barcode scanning zijn prachtige innovaties die van het magazijn een ware speeltuin maken voor de gadgetfreak. Maar voor de gemiddelde (groot)handelaar bestaat orderuitlevering nog gewoon uit een pickbon, een orderpicker en een krat waar de spullen in moeten komen. Met enkele orders per dag maak je je niet zo druk om de manier waarop je de bestellingen klaarmaakt. Wanneer wordt het tijd om na te denken over betere orderpicking methoden en te automatiseren door middel van een orderpicksysteem?
Orderpicking is het proces waarin een magazijnmedewerker aan de hand van een picklijst artikelen uit een opslaglocatie in het magazijn verzamelt en klaarzet voor verzending aan klanten.
Het gemak van online bestellen heeft ervoor gezorgd dat mensen meer en vaker kleine orders plaatsen. Ze knippen hun bestelling op in delen en plaatsen die op het moment dat ze er toevallig aan denken of wanneer ze het product écht hard nodig hebben. Er is niet één bestelmoment met een deadline waarop een hele verzameling bestellingen de deur uitgaat, maar het is een continue stroom geworden. Dit is begonnen bij consumenten en is nu ook overgewaaid naar bedrijven.
Deze ‘trend’ heeft invloed op de werkzaamheden in het magazijn. Eerder kreeg je als groothandel op een vaste dag per klant een grote bestelling binnen die je in één keer kon klaarmaken. Nu is dat verspreid over meerdere dagen en meerdere inkopers per klant. Daardoor heb je meer uitleveringen, meer pickbonnen, meer drukte in het magazijn, meer vervoerders die zendingen komen ophalen, en ga zo maar door. In plaats van nóg harder te lopen kun je beter kijken naar een tijdbesparende methode van orderpicking.
Een beetje Googelen levert tientallen websites op waarop pickmethoden uitgelegd worden. Maar veel termen krijgen op de ene website een andere uitleg dan op de andere. Of voor dezelfde uitleg worden twee verschillende termen gebruikt. Erg verwarrend. Als ‘het internet’ er al niet uitkomt, hoe moet je er dan zelf wijs uit worden? Dit blog op Logistiek.nl over orderpickmethodes probeert meer duidelijkheid te scheppen.
Klik op de afbeelding om te vergroten
Met name in het slim organiseren en verdelen van pickbonnen valt veel te automatiseren. Hiervoor zou je een apart orderpicksysteem kunnen aanschaffen, maar dit is lang niet altijd nodig. Veel magazijn software en voorraadbeheersystemen (zoals het WMS in Logic4 ERP bedrijfssoftware) bevatten ook dergelijke functionaliteit.
Wil je een stapje verder gaan en technologieën zoals scanning, pick to light of voice picking inzetten? Dan heb je waarschijnlijk wel een specifiek orderpicksysteem of extensies op je WMS nodig om de hardware aan te sturen. Het verschilt per bedrijf of de kosten van aanschaf en implementatie opwegen tegen de gewonnen efficiëntie.
Op het scherm van de barcodescanner selecteert de magazijnmedewerker een picklijst. In beeld ziet hij de locatie en het aantal te picken artikelen. Barcodes op de artikelen geven een bevestiging aan het ERP systeem dat het juiste artikel gepickt is en updaten meteen de voorraad in het systeem. (Systemid.com)
Dit is een orderverzameltechniek die gebruikmaakt van oplichtende lampjes en (LED) displays. Zo is in één oogopslag duidelijk waar medewerkers moeten zijn en wat ze moeten pakken. Deze techniek wordt vaak toegepast bij snellopende artikelen en kleine artikelen in doorrolstellingen. (Emerce.nl)
Via een headset krijgt de orderpicker geautomatiseerde instructies te horen over de opslaglocatie en artikelen. Met stemcommando’s bevestigt hij de uitgevoerde taken. Zo heeft de medewerker geen papieren of digitale picklijst voor zich en heeft hij zijn beide handen vrij. (ICTportal.nl)
Groothandels en retailers met een breed aanbod en uiteenlopende bestellingen hebben veel aan een orderpicksysteem. Met de functies voor orderverwerking en voorraadbeheer in Logic4 software verwerk je (bulk)orders tot picklijsten. Lijsten die het meest efficiënt zijn voor jouw specifieke situatie. Wat levert dat je op? Minder handmatige acties, dus een kleinere foutkans. Real-time connectie tussen wat er in het magazijn gebeurt en wat er in het systeem staat, dus altijd de juiste data. Ook is altijd duidelijk welke artikelen waar liggen, dus een flinke tijdbesparing doordat je niet meer hoeft te zoeken.
Blijf altijd op de hoogte van ons laatste nieuws!
Ben je klaar met alles handmatig doen? Werken jouw systemen niet zoals je wil? Of gebruik je al Logic4 en wil je weten hoe je hier meer uit kunt halen? We horen graag van je!