Open source software of toch liever SaaS? | Logic4

Open source of toch gewoon liever SaaS?

Webshop software vergelijken
Wat zijn voor- en nadelen van een open source webshop platform?
Webshop software vergelijken
Raimond Oude Egbrink
Raimond Oude Egbrink
6 jul 2023

In eerdere blogs maakten we vooral onderscheid tussen de kenmerken van maatwerk webshop software en een SaaS CMS (Software as a Service). Lees bijvoorbeeld onze eerdere blog over de verschillen tussen beide oplossingen voor e-commerce handelsbedrijven. Eigenlijk is er nog een derde (tussen)vorm: open source software.

Open source software

Bij open source is sprake van webshop software met een openbare, voor iedereen toegankelijke broncode. Deze broncode is normaalgesproken gratis online te vinden en te gebruiken. Bekende open source systemen zijn Magento, osCommerce, Open Cart, Prestashop en WooCommerce.

Is open source software gratis?

Is open source software gratis?

Gratis geldt tot op zekere hoogte, uiteindelijk zul je ook voor een open source systeem geld kwijt zijn. Heb je bijvoorbeeld zelf onvoldoende kennis van CSS, PHP en HTML, dan ben je al vrij snel aangewezen op externe programmeurs of bureaus. En afhankelijk van het systeem en jouw wensen, kunnen de kosten van inrichting en design dan zomaar duizenden euro’s tot meer dan tienduizend euro bedragen. Reken daarbij nog de terugkerende onderhoudskosten en dan ontstaat vaak de vraag of het toch niet beter was geweest om voor een SaaS e-commerce platform te kiezen.

Complexe processen

Een open source e-commerce platform kan best volstaan voor jouw e-commerce processen, toch zie je in de praktijk dat geen bedrijf hetzelfde is en dat afhankelijk bijvoorbeeld het product en de branche, bepaalde e-commerce processen net wat anders zijn of zelfs complexer. Wat als je open source website dan niet biedt wat je nodig hebt en je ook tussen alle modules, plug-ins en widgets niets kunt vinden wat voor jouw situatie een oplossing biedt?

  1. 1. Je kunt gaan wachten tot de open source community de gewenste functionaliteit of integratie ontwikkelt en test.
  2. 2. Je laat een maatwerk functionaliteit integreren in je open source webshop.

Voordeel van de tweede optie is dat je precies krijgt wat je wilt en ook relatief snel. Je hoeft immers niet te wachten op de community. Nadeel is dat wat eerst een voordelige oplossing leek, toch wat duurder uitvalt door deze investering en terugkerende onderhoudskosten.

Maatwerk vraagt om onderhoud

Net als alle andere software moet jouw maatwerkonderdeel worden onderhouden. Dit wordt vaak onderschat. Software werkt op een server, wordt geladen via browsers en werkt samen met andere onderdelen binnen je webshop, waaronder andere plug-ins en extensies. Deze hebben allemaal te maken met wijzigingen en updates en afhankelijk daarvan moet jouw maatwerk functionaliteit mee veranderen.

“En uiteindelijk vonden we het toch ook wel heel prettig dat Logic4 alles in één was, zodat er minder kinken in kabels konden komen door koppelingen.”
Daniëlle Stougje, Vice President Operations EMEA

Open source software uitgelicht: WooCommerce

WooCommerce is één van de bekendste open source e-commerce platforms en daarom nemen we dit platform nader onder de loep in dit blog. Het WooCommerce e-commerce platform is beschikbaar als plug-in voor ‘s werelds bekendste CMS, WordPress. Om WordPress te kunnen gebruiken moet eerst een hostingprovider en registratie van een domein worden geregeld. Zodra het CMS op een server bij de host is geïnstalleerd en klaar is voor gebruik kan de WooCommerce plug-in worden geïnstalleerd en kun je aan de slag met jouw WooCommerce webshop.

WooCommerce prijzen

WooCommerce is in theorie volledig gratis te gebruiken. Wel zijn er dus de kosten voor de hostingprovider en registratie van het domein. Afhankelijk van de aanbieder kunnen deze variëren van €15 tot meer dan €100 per maand. Verder zijn er extra kosten wanneer je besluit niet één van de gratis thema’s te gebruiken en het gebruik van veel WooCommerce-extensies is niet gratis.

Logic4 vs WooCommerce

Logic4 alles-in-één webshop  WooCommerce
Ideaal voor MKB en MKB plus Starters en MKB
Gratis trial Persoonlijke demo Geen trial periode, software is gratis.
Kosten Maandabonnement
Webshop inclusief alle benodigde ERP functionaliteiten (!)
Gratis gebruik software, maar wel
+ kosten van hostingprovider
+ kosten van domeinregistratie
+ betaalde plugins/extensies
Software model SaaS Open source
Extra functionaliteiten als voorraadbeheer, boekhouding, inkoop en relatiebeheer. Standaard inbegrepen Nee, via (betaalde) plugins/extensies
B2B functionaliteit Standaard inbegrepen Nee, via (betaalde) plugins/extensies
Gëintegreerd PIM systeem  Ja Nee, via (betaalde) plugins/extensies
Standaard catalogus 50.000 Aantal afhankelijk van de configuratie en hosting
Aantal gebruikersaccounts Standaard 3 inbegrepen Onbeperkt
Webshop design Op basis van persoonlijk advies een op maatgemaakt design. Keuze uit 50 thema’s, waarvan 3 gratis
Responsive & adaptive design Ja Ja
SEO tools Standaard inbegrepen Nee, via (betaalde) plugins/extensies
Makkelijk schaalbaar Ja Ja
ICT kennis vereist? Minimaal Ja
24/7 Nederlandstalige support Ja Nee

 

WooCommerce is een solide open source e-commerce platform. De opzet is wat complexer dan bij andere aanbieders. Met een kale installatie kun je op zich prima producten verkopen, maar voor meer functionaliteit en een mooier design zul je plugins en thema’s moeten aanschaffen. Houd ook rekening met updates en onderhoud van webshop en plugins/extensies. En let op dat je bij open source wat meer veiligheidsrisico’s loopt. Regelmatig onderhoud zorgt ervoor dat je dit risico verkleint. Meer informatie over WooCommerce en alle functionaliteiten vind je op hun website.

Bekijk alle functies Demo aanvragen
Nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van ons laatste nieuws!

Open source of de voordelen van SaaS ecommerce?

Is een open source systeem wel zo praktisch? Of ben je toch beter af met een SaaS e-commerce platform? Informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden en kosten van het Logic4 alles-in-één platform en maak daarna de afweging. Deel jouw situatie met ons en we helpen je er graag bij.

Zoek door onze site
Demo aanvragen