E-commerce en de nieuwe EU-regeling btw. Lees de 5 tips.

Nieuwe EU-regeling btw e-commerce, 5 handige tips

Topomzet in het vierde kwartaal?
Meld je voor 1 oktober aan voor de Unieregeling bij de Belastingdienst
Topomzet in het vierde kwartaal?
Raimond Oude Egbrink
Raimond Oude Egbrink
14 sep 2021

E-commerce ondernemers die via een webshop aan particulieren in andere EU-landen verkopen hebben vanaf 1 juli 2021 te maken met de nieuwe EU-regeling btw e-commerce.

De belangrijkste wijzigingen zijn:

  1. Er is nu 1 gezamenlijk drempelbedrag van €10.000,- voor intra-EU afstandsverkopen.
  2. Er geldt geen btw-vrijstelling meer bij invoer tot en met €22,-.
  3. Om administratieve lasten te beperken kun je gebruik maken van een éénloketsysteem (One Stop Shop) voor de Unieregeling en Invoerregeling.
  4. Platforms die internetverkopen aan particulieren faciliteren, krijgen een rol bij het aangeven en afdragen van btw in het land van de klant.

Voor een volledige uitleg van de nieuwe btw-regels verwijzen we graag naar de website van de Belastingdienst. Je vindt er ook een handig factsheet.

Grens EU-omzet €10.000,-

Met de nieuwe EU btw-regels zijn de oude omzetdrempels per EU-land vervallen. Er geldt nu één grens van €10.000,- (exclusief btw) voor de totale omzet van goederen én digitale diensten bij particulieren in alle EU-landen buiten Nederland.

Alleen dit jaar gaat deze e-commerce omzetgrens van €10.000,- over de omzet in de tweede helft van 2021. In 2022 geldt de omzetgrens van €10.000,- voor de omzet in het gehele jaar bij verkopen aan particulieren in EU-landen buiten Nederland. Wanneer je de grens van €10.000,- niet bereikt, kun je op de huidige manier de Nederlandse btw blijven toepassen.

“‘Webshopondernemers die gebruik willen maken van de Unieregeling, moeten zich vóór 1 oktober aanmelden om in één keer de btw-aangifte vanaf het vierde kwartaal af te handelen. Ook als zij pas in november of december die €10.000,- grens overgaan. Daarom roepen we webshops nu al op om in te schatten of zij voor het einde van het jaar die omzetgrens bereiken en de nieuwe btw-regels voor hen gaan gelden.”
John Piepers, e-commerce expert bij de Belastingdienst

Vaak meer omzet in het vierde kwartaal

Veel e-commerce ondernemers maken de grootste omzet in het vierde kwartaal. Traditioneel wordt er veel verkocht rondom Black Friday, Sinterklaas en Kerst. Je doet er goed aan om nu al in te schatten of je voor 31 december 2021 het grensbedrag van €10.000,- gaat overschrijden. In dat geval moet je namelijk voor 1 oktober aanstaande bij de belastingdienst aangeven (aanmelden op Mijn Belastingdienst Zakelijk) of je gebruik wilt maken van de Unieregeling. Kies je niet voor het éénloketsysteem (de Unieregeling), dan moet je je zelf registreren bij de lokale belastingdiensten van de EU-lidstaten van je klanten. Ook moet je ervoor zorgen dat je facturen voldoen aan de factuurvereisten waar je verkoopt. 

5 tips voor e-commerce ondernemers

De nieuwe EU btw-regels gelden voor webshopondernemers die verkopen aan particulieren in andere EU-landen. Hieronder 5 tips van de Belastingdienst om aan de wetgeving te voldoen.

  • 1. Verdiep je in de EU-regels en/of vraag advies over de gevolgen voor jouw bedrijf.
  • 2. Ga per land na onder welk btw-tarief jouw goederen vallen.
  • 3. Kies voor registratie voor het éénloketsysteem (de Unieregeling) vóór 1 oktober 2021 of voor registratie bij de lokale belastingdiensten in de EU-lidstaten van je klanten. In dat laatste geval moeten jouw facturen voldoen aan de factuureisen van de landen waar jij verkoopt.
  • 4. Vermeld in jouw webshop de consumentenprijzen altijd inclusief (lokale) btw.
  • 5. Pas je administratie aan, zodat jij je totale omzet per land en per btw-tarief bijhoudt.

Bron: Belastingdienst

Op belastingdienst.nl/e-commerce vind je meer informatie over de nieuwe EU-regeling btw e-commerce. Voor Logic4 gebruikers hebben we handige helpartikelen voor de inrichting van hun Logic4 webshop en bedrijfssoftware. Je vindt ze via inrichting BTW Logic4 applicatie per 1 juli 2021.

 

Nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van ons laatste nieuws!

Zoek door onze site
Demo aanvragen