kwalitatieve-brondata-belangrijk-voor-succes-op-marketplaces

Belang van kwalitatieve brondata om succesvol te kunnen verkopen op marketplaces

De juiste software
voor maximaal resultaat
In dit gastblog van EffectConnect lees je alles over het belang van kwalitatieve brondata.
De juiste software<br>
voor maximaal resultaat
Gastblogger
Gastblogger
23 feb 2022

Onderstaand gastblog is geschreven door Olga van Borren, online marketeer bij EffectConnect.

Het belang van kwalitatieve brondata wordt vaak onderschat, terwijl het toch een grote rol speelt binnen de e-commerce. Voor de consument is het belangrijk dat de productinformatie zo uitgebreid mogelijk is, zodat ze een weloverwogen keuze kunnen maken bij het kopen van een product. Statistieken wijzen uit dat consumenten een groot deel van hun tijd besteden aan het vergaren van informatie over producten, organisaties en de services die zij aanbieden. Daarom is het van belang dat jij als online verkoper over kwalitatieve brondata beschikt en deze efficiënt beheert.

Om aan standaard kwaliteitsnormen te voldoen moet je ervoor zorgen dat alle velden op de productpagina’s nauwkeurig zijn ingevuld. Denk hierbij aan:

  1. productomschrijving
  2. attributen
  3. productfoto’s van hoge kwaliteit
  1. SKU’s
  2. prijs
  3. producttitel
Naast deze basiselementen is het ook van belang om andere logistieke en commerciële informatie te vermelden. Denk hierbij aan alle informatie rondom verzending, mogelijke verzend- en retour opties, leveranciersinformatie en beoordelingen van het product. Met name recensies en eventuele certificaten dragen bij aan het opbouwen van een vertrouwensband met de consument. Wanneer je over kwalitatieve en consistente brondata beschikt, kan dit gunstig zijn voor je conversie en verkleint het de kans op retouren.

Wat zorgt ervoor dat data niet voldoet aan basiskwaliteitsnormen?

Een van de meest voorkomende problemen bij brondata is dat veel verkopers hun gegevens in verschillende bestanden en spreadsheets hebben opgeslagen. Hierdoor loop je niet alleen het risico het overzicht te verliezen, maar ook dat gegevens sneller verouderd raken en dus incorrect weergegeven worden. Zelfs wanneer de gegevens op een interne server of cloud-opslagdienst staan. Het kan namelijk voorkomen dat de gebruikers van deze servers de bestanden op hun eigen computer zullen opslaan en bewerken, waardoor informatie kan ontbreken of niet consistent zal zijn op alle verkoopkanalen. Dit zorgt ervoor dat je veel tijd kwijt bent aan het traceren en corrigeren van deze bestanden. Zonde!

Een ander veel voorkomende oorzaak van onnauwkeurige data is het niet verwijderen van oude gegevens. Dit komt voornamelijk voor bij digitale bestanden. Bijvoorbeeld, wanneer er besloten wordt om een bepaalde productsheet of product afbeelding te updaten en er een nieuwe versie wordt aangemaakt, dan wordt de oude versie zelden verwijderd. Wanneer deze bestanden niet regelmatig worden opgeschoond, dan zal het overtijd haast onmogelijk worden om je database up-to-date te houden.

De juiste tools voor kwalitatieve brondata

Een goede basis voor je brondata is van groot belang voor het succesvol verkopen via marketplaces. Je kunt ervoor kiezen om aan de slag te gaan met Product Informatie Management (PIM). Een PIM systeem is onderdeel van de uitgebreide Logic4 alles-in-één webshop & bedrijfssoftware. Hiermee beheer jij alle productgegevens op een centrale plek. Op deze manier behoud je het overzicht, blijft je brondata altijd actueel, beheer je nauwkeurig de artikelkosten en zul je nooit meer een ‘nee’ aan je klanten verkopen.

Om ervoor te zorgen dat de brondata consistent blijft op alle verkoopkanalen, kun je gebruik maken van een marketplace integrator. De software van EffectConnect zorgt ervoor dat jouw product- en voorraadinformatie op alle platformen automatisch worden bijgewerkt. Alle orders worden direct in je eigen webshop geplaatst en de voorraadinformatie op de marketplaces worden bijgewerkt. Zo loop je nooit meer een verkoop mis!

Meer over EffectConnect >
Nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van ons laatste nieuws!

Zoek door onze site
Demo aanvragen