ERP voor groothandel, welk systeem kies je: On-premise, Cloud of SaaS?

ERP voor groothandel, welk systeem kies je?

On-premise, Cloud of SaaS?
Welke inrichtingsvorm van hardware en software ben je als groothandel het meeste bij gebaat? Kom achter de voordelen en nadelen per vorm en meer.
On-premise, Cloud of SaaS?
Jelle Vogelzang
Jelle Vogelzang
1 Jul 2020

ERP software voor groothandels is beschikbaar in meerdere inrichtingsvormen. Zo kan je kiezen voor On-premise, Cloud computing en/of een SaaS systeem. Maar wat betekenen deze technische termen nou eigenlijk? In dit blog lees je meer over de geschiedenis achter ERP bedrijfssoftware, het verschil tussen de 3 vormen en de voordelen en nadelen ervan per vorm.

“74,8% van de Nederlandse organisaties maakt gebruik van ERP-systemen. In de manufacturing is dit zelfs 93,5%.”
Smart Profile

Weet je nog niet wat ERP is of wat er komt kijken bij ERP selectie, lees dan eerst onze voorgaande blogs.

Van lokaal naar in de cloud

ERP voor de groothandel. Sinds de jaren ’60 bestaan er al ERP systemen waarin voorraadbeheer een belangrijke rol speelde. PC’s volgden in de jaren ’70 en het internet halverwege de jaren ’90. Vrijwel alle bedrijfssoftware stond vanaf die tijd geïnstalleerd op lokale computers. Er was één eigen server, in de bezemkast tussen de koffievoorraad en schoonmaakspullen. Herman van ICT was de enige in het bedrijf die de techniek begreep. Daarom was hij verantwoordelijk voor installatie, onderhoud en updates. Herkenbaar? Verrassend genoeg zijn er nog steeds groothandels die volgens deze wijze werken.


erp-voor-groothandel-03

Hoe anders is het vandaag de dag. Nederland is één van de top 5 landen die het meeste uitgeeft aan clouddiensten. Dit als percentage van de totale IT-uitgaven (Erik Schurer, Techzine).

Twijfel je als handelsbedrijf nog steeds over de cloud, durf dan ook kritisch naar de bestaande situatie te kijken. In hoeverre is de eigen server echt nog veel veiliger? En biedt deze situatie daadwerkelijk meer controle? Inmiddels wordt veel software aangeboden met behulp van versiebeheer, zo ook Logic4. Hierbij zorgen backup versies ervoor dat informatie is gewaarborgd.

“De helft van alle Nederlandse bedrijven met minstens tien medewerkers maakte in 2018 gebruik van de cloud. Dat was twee jaar ervoor nog 35 procent.”
Chris Koenis, RTL Nieuws

Het verschil tussen On-premise, Cloud computing en Software as a Service

On-premise of in de cloud? Of toch Software as a Service (SaaS)? Deze verschillende termen roepen nog vaak vragen op bij de zoektocht naar bedrijfssoftware. We lichten graag de verschillen ertussen voor je uit.

On-premise

On-premise is letterlijk vertaald ‘op locatie’. Het gaat hierbij om het beheren van ICT op je eigen locatie. Daaronder vallen computers, servers, database, netwerkcomponenten, besturingssystemen en andere software. Jouw bedrijf draagt de volledige verantwoordelijkheid voor hardware en software.

Cloud computing

Cloud computing staat voor het gebruik van software en opgeslagen (database) gegevens via een netwerk. Het gaat uitsluitend om het gebruik van de software; na installatie ben je zelf verantwoordelijk voor eventuele aanpassingen, opslag, back-ups en dergelijke.

Software as a Service (SaaS)

SaaS oplossingen zijn een optelsom van cloud software (functionaliteit), storage (data-opslag) en back-ups (veiligstellen van bedrijfsinformatie). Software as a Service wordt meestal aangeboden in abonnementsvorm met maandelijkse of jaarlijkse betalingen en bijbehorend Service Level Agreement.

“Onze vorige pakketten waren vrij basic en werkten met veel koppelingen. We wilden de overstap maken en een meer geavanceerd ERP systeem implementeren.”Commercieel directeur René van groothandel GEJE Truck Hydraulics

Voordelen en nadelen van On-premise en SaaS

ERP voor de groothandel kan dus op verschillende manieren zijn ingericht. Waar On-premise langer bestaat daar is SaaS nog altijd sterk in opkomst. De software van Logic4 is een voorbeeld van een SaaS systeem. Voor een beter beeld lichten we de voordelen en nadelen per vorm graag voor je uit. Zowel voor On-premise als SaaS sommen we 3 voordelen en nadelen voor je op.

On-premise

Voordelen:

 1. Minder kosten op lange termijn
 2. Databeveiliging in eigen handen
 3. Eenvoudig te personaliseren

 

Nadelen:

 1. Groter risico bij de initiële investering
 2. Dure kennis over adequate beveiliging is nodig
 3. Groot risico op lange implementatietijd

SaaS

Voordelen:

 1. Geen aanschafkosten server(s) en software
 2. Bedreigingen vallen weg door continue backups
 3. Profiteren van wat al succesvol ontwikkeld is

Nadelen:

 1. (Eenmalige) kosten voor overzetten van bestanden
 2. Hogere concentratie gegevens in datacenters
 3. Iets minder personalisatie maatwerk mogelijk

Cloud computing

Misschien heb je het gevoel de voordelen en nadelen van Cloud computing te missen. Nou draait een SaaS systeem in de cloud. De reden dat cloud voordelen en nadelen niet apart staan opgesomd is omdat deze ook gelden voor SaaS. Vaak spelen deze een minder grote rol in het beslissingsproces dan de onderscheidende, extra voordelen en nadelen van SaaS.

We zeggen daarmee niet dat de “echte” cloud voordelen en nadelen niet belangrijk zijn voor handelsbedrijven. Daarom noemen we er alsnog een paar. Zo is een eerste voordeel van de cloud het zelf kunnen bepalen waar je werkt. Waar je de applicatie en laptop ook gebruikt, via de cloud kan je op ontzettend veel plekken werken. Een tweede voordeel is veiligheid met een verminderd risico op datalekken. Data wordt niet lokaal opgeslagen, maar ondergebracht op meerdere cloudservers. Een mogelijk nadeel van de cloud is het gevoel om altijd bereikbaar te moeten zijn. Doordat je altijd, overal kan werken kan het ten koste te gaan van vrije tijd. Daar ben je natuurlijk wel zelf bij.

erp-voor-groothandel-saas-systeem-04

Waarom een SaaS systeem bij ERP voor groothandel

SaaS systemen, in de cloud, winnen aan populariteit. On-premise systemen worden steeds minder gebruikt. Hoe komt dat nou eigenlijk? Ten eerste volgen technologische ontwikkelingen elkaar razendsnel op. Wat vandaag is ontwikkeld kan morgen alweer verouderd zijn. Oké, dat is misschien wat overdreven, maar feit is wel dat we steeds meer gebruik maken van nieuwe technologie. Doorontwikkeling speelt dus een cruciale rol. Ten tweede vraagt onderhoud en beveiliging van software om specialistische kennis. Voor veel handelsbedrijven is het lastig om goede programmeurs te vinden. Daarbij vraagt het faciliteren van eigen IT middelen veel aan budget.

Doorontwikkeling en ontzorging zijn dus belangrijke redenen waarom steeds vaker voor SaaS wordt gekozen. De abonnementsvorm maakt het mogelijk dat de SaaS-aanbieder je software kan leveren die veilig en up-to-date is. Met voldoende backups om hiervan verzekerd te blijven. Zo kan je als groothandel weer 100% gefocust zijn op daar waar je kracht ligt. En hoef je je niet langer druk te maken om de software. Bovendien profiteer je van hetgeen wat al ontwikkeld is voor bedrijven die reeds gebruik maken van de software.


Whitepaper ERP implementatie

In deze gratis whitepaper vind je een aantal veelgehoorde denkwijzen waardoor IT-projecten mislukken. Ook vertellen 5 ondernemers hoe zij de overstap van hun oude webshop en ERP systeem naar Logic4 hebben aangepakt.

Whitepaper ERP implementatieOver Logic4 alles-in-één ERP met webshop

Als groothandel heb je zelden tijd teveel. Gelukkig helpt ERP software met webshop je om aanzienlijk efficiënter te werken. Geen wirwar aan systemen meer, maar echt alles-in-één voor B2B én B2C. Logic4 biedt je meer dan 500 functies. Van functies voor voorraad-, artikel- en relatiebeheer tot aan inkoop, ordermanagement en boekhouding. Ook magazijnbeheer en ritplanning zijn inbegrepen. Kortom een volwaardig softwarepakket voor alle handelsprocessen. De software is beschikbaar in abonnementsvorm als SaaS systeem. Hiermee profiteer je van de beste beveiliging en continue doorontwikkeling.

Waar blinkt jouw groothandel in uit? Vertel het ons. We denken graag met je mee over hoe slimme automatisering helpt. Vraag vandaag nog vrijblijvend de demo aan of leer van de gratis whitepapers.

Persoonlijke demo        Gratis whitepapers

Meer over On-premise, Cloud Computing en SaaS op onderstaande bronnen.
ictportal.nl/ict-lexicon/on-premise
innovation.hcs.nl/werken-in-de-cloud-voordelen-nadelen
nu.nl/nuzakelijk-overig/2060884/voor-en-nadelen-van-cloud-computing.html
ictportal.nl/ict-lexicon/saas-software-as-a-service

 

Nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van ons laatste nieuws!

Veilige ERP software
up-to-date functies

De Logic4 SaaS software biedt handelsbedrijven veilige data(opslag) en up-to-date functies. Heb je vragen of opmerkingen hierover, deel ze via het formulier en we komen er snel bij je op terug.

Zoek door onze site
Demo aanvragen