Hoe een ERP systeem uw voorraadbeheer verbetert | Logic4 blog

Heeft u moeite met de toenemende volumes in uw organisatie, krijgt u te maken met een lagere klanttevredenheid en moet u steeds vaker beslissingen nemen op basis van aannames in plaats van op feiten? Dan is het tijd om uw voorraadbeheer eens goed onder de loep te nemen.

In vorige blogs hebben we 3 boosdoeners bij slecht voorraadbeheer uiteengezet en hebben we 10 tips gegeven om uw voorraadbeheer te verbeteren. In dit blog (de laatste in de serie van drie) beschrijven we hoe een ERP systeem u kan helpen om uw voorraadbeheer naar het volgende niveau te brengen.

De voordelen van voorraadbeheer

Net zoals het geldt voor veel andere bedrijfsprocessen, maakt automatisering voorraadbeheer eveneens een stuk sneller, gemakkelijker en efficiënter. Een voorraadbeheersysteem, of warehouse management system, is dan ook niet meer weg te denken bij groothandels en detailhandels die serieus willen groeien. Voorwaarde hierbij is wel dat alle onderdelen van uw voorraadbeheer zijn opgenomen in één centraal systeem – bij voorkeur volledig geïntegreerd met andere bedrijfsonderdelen zoals inkoop, artikelbeheer, orderverwerking, boekhouding, webshop en meer.

Inzicht en analyse

Voorraadbeheer met een ERP systeem - Inzicht en AnalyseEen belangrijk voordeel van een goed ingericht – en goed gebruikt – voorraadsysteem is het gemak waarmee u informatie vindt over uw actuele voorraad. Naast een betrouwbaar inzicht in uw eigen voorraad, voorraad in consignatie en drop-shipping voorraad bij de leverancier, kunt u met deze software ook berekenen hoeveel incourante voorraad en veiligheidsvoorraad in het magazijn staat. En waar ieder artikel zich exact bevindt.

Inventariseren en Controleren

Voorraadbeheer met een ERP systeem - Inventariseren en ControlerenHet gebruik van barcodescanners (RF scanners) bij inventarisatie, controle van binnenkomende goederen en orderpicking heeft ontzettend veel voordelen ten opzichte van handmatige telling en controle. Let wel op of het systeem waar u mee wil gaan werken een ingebouwde functie voor barcodescanning heeft, zodat u niet weer met losse koppelingen moet werken. Met een voorraadbeheersysteem met barcodescanning hoeven uw medewerkers niet meer handmatig informatie in het systeem op te zoeken of in te voeren. Daardoor wordt de kans op fouten sterk gereduceerd en kunnen ze veel sneller werken.

Voorspellen

Voorraadbeheer met een ERP systeem - VoorspellenEen meer geavanceerd systeem helpt u niet alleen bij het bepalen van de handigste looproutes in het magazijn. Het bepaalt daarnaast wat de meest voordelige locatie is om artikelen op te slaan (hardlopende producten kunnen beter vooraan in het magazijn opgeslagen worden, langzaam lopende producten beter verder naar achteren). Verder kan het de optimale veiligheidsvoorraad bepalen op basis van het gewenste serviceniveau. En ten slotte voorspelt het de vraag naar bepaalde artikelen aan de hand van onder andere de omloopsnelheid – waardoor er weer slimmer ingekocht kan worden.

Verder lezen? Download de gratis whitepaper ’10 tips voor beter voorraadbeheer’

Download whitepaper
Hoe een ERP systeem uw voorraadbeheer verbetert

Wat levert goede voorraadbeheer software u op?

  • Betrouwbaar en realtime inzicht in uw voorraad
  • Exacte locatiebepaling van artikelen in het magazijn
  • Snellere doorlooptijd van het orderproces
  • Automatisch doorgevoerde mutaties vanuit PIM, kassa en webshop
  • Lagere foutkans
  • Betere afstemming met inkoop
  • Zelden te veel of te weinig voorraad
  • Uitgebreide rapportages voor het management
  • Lagere kosten voor personeel en processen
  • Hogere klanttevredenheid

Logic4 ERP & Webshop software

Wilt u uw voorraadbeheer beter onder controle krijgen? Het ERP & Webshop pakket van Logic4 met functies voor Warehouse Management helpt uw logistieke processen naar een hoger niveau te brengen. Met Logic4 ERP software beheert u alles rondom inkoop, verkoop, voorraad, facturatie, boekhouding en meer overzichtelijk op één centrale plek. Zo werkt u sneller, gemakkelijker en efficiënter! Vraag direct meer informatie of een demo aan via onderstaand formulier.

Meer weten?

Nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van ons laatste nieuws!

Zoek door onze site
Demo aanvragen