Ecommerce via ERP software vermindert zoveel handelingen

Ecommerce via ERP software vermindert handelingen

Waar webshops stoppen
Steeds meer handelsbedrijven gebruiken ERP software naast een webshop of klantportaal. Ontdek wat de voordelen ervan zijn bij ecommerce.
Waar webshops stoppen
Iris Vliesz
Iris Vliesz
5 mrt 2021

Ecommerce zonder ERP software is als een telefoon met lege accu. Zonder opgeladen accu ben je nergens. Zonder ERP software vraagt een legio aan systemen om enorm veel energie. Energie die je waarschijnlijk liever in verkoopkansen steekt, dan in vragen en frustraties rondom een wirwar aan systemen. De primaire reden waarom bedrijven voor ERP kiezen is automatisering. Automatisering biedt de mogelijkheid om op kosten te besparen, efficiënter te werken en medewerkers in staat te stellen om op meerdere plekken te kunnen werken (Catalin Zorzini, Ecommerce Platforms).

“Ruim 74% van de Nederlandse organisaties maakt gebruik van ERP-systemen.”
Smart Profile

ERP software is er niet alleen voor B2C. Ook B2B is er zeker bij gebaat. Zo schafte in 2019 maar liefst 68% van de B2B kopers goederen of services aan via online (ERP Software Blog). Nu in tijden van corona is dat percentage waarschijnlijk alleen maar verder toegenomen. In dit blog wordt ecommerce via ERP software nader toegelicht. Kort wordt omschreven wat ecommerce zoal omhelst. Vervolgens worden 5 voordelen van ERP software uitgelicht.

Deze 5 voordelen zijn:

  1. 1. Optimale omgang met voorraden
  2. 2. Geen aparte financiële administratie
  3. 3. Centraal artikelgegevens beheren
  4. 4. Verhoogde productiviteit
  5. 5.  Stop op dubbele gegevens

Ecommerce en ERP software, wat is het eigenlijk?

Veel mensen denken bij ecommerce (electronic commerce) direct aan webshops. Geen gekke gedachte, alleen gaat ecommerce verder dan webshops alleen. Zo betekent ecommerce letterlijk: “Het kopen en verkopen van goederen en services, of het overmaken van geld of data, via een elektronisch netwerk, voornamelijk het internet” (Wesley Chai, TechTarget) Naast webshops worden voor ecommerce ook andere online omgevingen ingezet, denk bijvoorbeeld aan klantportalen. Daarbij is ecommerce gericht op alle grote marktsegmenten: Business-to-Business (B2B), Business-to-Consumer (B2C), Direct-to-Consumer (D2C), Consumer-to-Consumer (C2C) en Consumer-to-Businesss (C2B) (Andrew Bloomenthal, Investopedia). Kortom ecommerce bestaat niet alleen uit webshops, maar shops maken er wel een belangrijk onderdeel van uit.

De ondersteunende rol van ERP software

Nu je weet wat ecommerce is ben je vast nieuwsgierig naar wat ERP software doet. ERP is sterk gericht op de back office. Dit gaat om administratieve processen. Processen waarbij het personeel geen directe relatie met de klant heeft. Zo ondersteunt ERP met één systeem het gehele orderproces. Van de handelingen in het magazijn tot aan de bezorging aan de deur. Denk hierbij aan functies voor inkoop-, voorraad- en relatiebeheer, maar ook aan de financiële administratie (boekhouding) en Product Informatie Management (PIM). Meer hierover lees je in ons eerdere blog Wat is een ERP pakket?.

De 5 voordelen van ecommerce via ERP software

Steeds meer groothandels en retailers gebruiken ERP software bij ecommerce. ERP zorgt ervoor dat processen die voortvloeien uit de webshop, het klantportaal of andere online omgeving efficiënt worden opgevolgd. Dit met één systeem. Het grote, overkoepelende voordeel is meer controle bij ordermanagement. 5 andere voordelen lichten we graag hieronder voor je toe.

1. Optimale omgang met voorraden

ERP software maakt veel mogelijk rondom voorraden. De voorraden bijhouden spreekt voor zich. Meer onderscheidend is dat ERP software je kan helpen om voorraden automatisch aan te vullen en slimmer in te kopen. Dat is ook voor webshop of klantportaal bezoekers fijn om te merken, hoewel zij hier nog weinig van zien. Wat zij eerder zien zijn realtime voorraadstatussen in de webshop. Al dan niet aangevuld met voorraadinformatie per filiaal (locatie). Let er wel op dat niet elke combinatie van ecommerce met ERP dit ondersteunt. Bij de alles-in-één webshop & ERP software van Logic4 is dit wel het geval.

Een mooi voorbeeld van een realtime voorraadstatus zie je op de volgende afbeelding bij ‘Direct af te halen’. Een ander voorbeeld is ‘Op voorraad: 7’ met ‘Magazijn Rotterdam: 7’. Dit is de wijze waarop SubLub.nl er gebruik van maakt.

ecommerce-erp-software-09

2. Geen aparte financiële administratie

Zodra je met ERP software werkt is een losstaand boekhoudprogramma overbodig. ERP bevat alle functionaliteiten voor de financiële administratie. Dat scheelt je als handelsbedrijf een hoop handelingen. En zodra ordermanagement ook onderdeel uit maakt van ERP, zoals bij Logic4, dan wordt het aantal benodigde handelingen nog verder beperkt. Denk aan:

  • Automatisch verzonden facturen na een bestelling
  • Automatische toepassing van btw codes (btw tarieven)
  • Automatische verwerking van facturen in grootboeken
  • Direct gekoppelde betalingen vanuit de webshop en marketplaces
  • Integratie met SEPA betalingen en incasso’s[/one-half-first]

3. Centraal artikelgegevens beheren

Een ander kernonderdeel van ERP is productgegevensbeheer. Ook wel Product Informatie Management (PIM) genoemd. Zodra jouw ecommerce proces wordt ondersteund door ERP, hoef je niet langer productinformatie op tal van plaatsen bij te houden. Anders gezegd, ERP maakt het mogelijk om artikelgegevens centraal te beheren. Hiermee bespaar je niet alleen een hoop tijd, maar je voorkomt tegelijkertijd het gevaar van wisselende informatie. Het is natuurlijk vervelend wanneer een verkoopprijs in de webshop afwijkt van de verkoopprijs in de backoffice. Bij een ecommerce systeem dat verbonden is aan ERP ontstaat dit minder snel. De alles-in-één webshop & ERP software van Logic4 gaat dit fenomeen tegen.

4. Verhoogde productiviteit

Misschien heel cliché, maar zeker niet minder belangrijk: ERP helpt om de productiviteit te verhogen. Tal van factoren zorgen hiervoor. Zo las je al dat aparte programma’s voor financiën en productgegevensbeheer overbodig worden. Dat scheelt je medewerkers enorm veel keren inloggen. Daarnaast nemen integraties veel werk uit handen. Bijvoorbeeld integraties voor marketplaces. ERP vergemakkelijkt de wijze waarop je artikelen kan aanbieden op een grote hoeveelheid marketplaces. Bekende voorbeelden zijn Google Shopping, Bol.com en Beslist.nl. Tot slot levert ERP een enorme bijdrage om orders sneller af te handelen. Denk hierbij aan de processen in het magazijn en barcodescanning. De verkoop van goederen en services, oftewel ecommerce, wordt sterk gestimuleerd zodra ook de opvolging ervan in orde is.

5. Stop op dubbele gegevens

Zonder ERP software ontstaan vaak onbedoeld dubbele gegevens. Ook wel gegevensredundantie genoemd. Denk aan een situatie waarin meerdere systemen om (vrijwel) dezelfde informatie vragen. Deze dubbele gegevens brengen een verhoogd risico op fouten met zich mee. Zowel menselijke fouten als fouten door dataverschillen. Wanneer je wel ERP gebruikt, dan wordt alles automatisch geregistreerd in één en hetzelfde systeem. Van de inhoud van orders, klantgegevens tot aan de betalings- en verzendinformatie. De noodzaak om handmatig gegevens opnieuw in te moeten voeren verdwijnt volledig. Zo ontstaat er een stop op dubbele gegevens en zorgt ERP er dus voor dat veel fouten worden voorkomen.

Logic4 omnichannel B2B software

 

Ecommerce en ERP software in één

De ecommerce en ERP software van Logic4 biedt meer dan 500 functies voor front office én back office. Van boekhouding, ordermanagement tot aan voorraad-, artikel- en relatiebeheer. Meer dan 150 groothandels en detailhandels maken er al gebruik van. Kom erachter welke functies voor jouw handelsbedrijf interessant zijn of vraag direct een demo aan en ervaar de software zelf.

Bekijk alle functies >   Demo aanvragen >

 

Nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van ons laatste nieuws!

Het kan echt alles-in-één

Alles-in-één webshop & ERP helpt je om overzicht te houden. Deel jouw situatie en ontdek hoe je met één systeem meer aandacht kan geven aan verkoopkansen.

Zoek door onze site
Demo aanvragen