E-facturatie en UBL facturen – hoe werkt het? - Logic4

E-facturatie en UBL facturen – hoe werkt het?

e-factureren kun je leren
De oude papieren factuur maakt plaats voor digitale facturatie en e-facturatie. Dit is waarom.
e-factureren kun je leren
Gastblogger
Gastblogger
18 jun 2019

Onderstaand artikel is geschreven in samenwerking met Rob Tolstra, directeur van go2UBL.
“Nederlandse economie snakt naar papierloos factureren” kopte Dutchcowboys al in 2014. Heel begrijpelijk, aangezien er in Europa per jaar meer dan 35 miljard facturen worden verstuurd. Digitaal factureren is niet hetzelfde als e-facturatie. Wat de verschillen zijn, hoe het werkt en welke voordelen het heeft, lees je in dit blog.

Wat is digitale facturatie, e-facturatie en UBL facturatie?

Gerelateerd: Simplerinvoicing en Scan & Herken

Simplerinvoicing is geen platform, maar een netwerk van dienstverleners in software en e-facturatie. Zij werken samen om het direct uitwisselen van e-facturen tussen ERP-software en e-facturatie diensten mogelijk te maken. Scan & herken zijn tools waarmee je gemakkelijk papieren bonnen en facturen digitaliseert. Bijvoorbeeld met een app op je smartphone die het gescande bestand naar je boekhouding stuurt. Vaak is nog handmatige controle en aanvulling nodig.

Minder dan 2% van de binnenkomende facturen is op dit moment elektronisch.
Onderzoek van go2UBL (2017)

Hoe werkt e-facturatie via UBL?

UBL facturatie houdt in dat je direct vanuit jouw boekhouding of factuurprogramma UBL facturen verstuurt, ontvangt en verwerkt. Hieronder laten we zien hoe dat in Logic4 bedrijfssoftware in zijn werk gaat. Heb je een ander factuurprogramma, dan ziet het er natuurlijk anders uit.

UBL factuur verkoop in Logic4UBL verkoopfacturen

Je kunt verkoopfacturen in verschillende formaten verzenden naar jouw klanten. In Logic4 geef je bij de debiteur aan of hij facturen standaard in PDF, UBL of beide formaten moet ontvangen. Daarnaast is het mogelijk om vanuit de verkoopfactuur zelf een e-mail te sturen naar de klant met een factuur in UBL (XML) formaat. Hiervoor is geen externe tool nodig.

UBL factuur inkoop in Logic4UBL inkoopfacturen

Logic4 bedrijfssoftware kan ook inkoopfacturen in UBL formaat verwerken. Hiervoor werken we samen met go2UBL. Alle binnenkomende facturen worden omgezet in UBL formaat, ongeacht in welke vorm deze binnenkomen. Je hoeft niet in een portaal van een derde partij in te loggen, maar handelt de factuur gewoon in je eigen boekhouding verder af.

Digitale facturatie vs. e-facturatie met go2UBL en Logic4
Klik om de afbeelding op volledig formaat te bekijken.

Wat zijn de voordelen van go2UBL en Logic4?

  • Complete backoffice in één systeem. Orders, inkoop, verkoop, voorraad, productinformatie, facturatie, boekhouding en meer in één centraal softwarepakket.
  • Flinke tijdsbesparing op administratie. Dubbele facturen en typfouten komen niet meer voor. Per factuur bespaar je enkele minuten, dus op jaarbasis tientallen uren!
  • Één formaat voor vele soorten documenten. Bijvoorbeeld inkoopfacturen, kassabonnen en declaraties. Alles wordt foutloos omgezet in dezelfde ‘taal’.
  • Altijd een volledig UBL bestand. Iedere UBL factuur bevat de actuele NAW gegevens vanuit de KvK. Op regelniveau worden artikelnummer, omschrijving, aantal, prijs per eenheid en btw herkend.
  • Facturen direct in de boekhouding. Facturen zijn automatisch gekoppeld aan het inkoopboek, de crediteur en/of het bankafschrift. Zo verwerk je alles een stuk sneller.

Eén op de 4 groothandels (24%) verstuurt jaarlijks 5.001 tot 10.000 facturen. 40% van de groothandels verstuurt minder en 36% meer.
Brancheonderzoek Groothandels, Graydon

Over go2UBL

Go2UBL is een aanbieder van een cloudoplossing om facturen te converteren naar een UBL-bestandsversie voor e-facturatie. Sinds de oprichting in 2014 is het bedrijf enorm gegroeid en in mei 2019 waren er ruim 19.000 gebruikers aangesloten. Go2UBL werkt rechtstreeks samen met ondernemers, softwareleveranciers en accountantskantoren, waaronder Logic4 webshop- en bedrijfssoftware.

Nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van ons laatste nieuws!

Vrijblijvende offerte aanvragen

Ben je al Logic4 gebruiker en ben je benieuwd naar de integratie met go2UBL? Of gebruik je nu een ander systeem en wil je een vrijblijvende prijsopgave ontvangen van onze alles-in-één oplossing? Vertel ons waarnaar je op zoek bent en we helpen je graag verder.

Zoek door onze site
Demo aanvragen