Digitalisering | Uitstel is eigenlijk geen optie in de huidige arbeidsmarkt

Digitalisering als (deel)oplossing voor personeelstekort

Loop je tegen de grenzen van je capaciteit?
Waarom je juist nu moet investeren in automatisering.
Loop je tegen de grenzen van je capaciteit?
Jorgos Thravalos
Jorgos Thravalos
30 mei 2022

“Waarom hebben we geen mensen meer?”

Dit kopte NU.nl afgelopen week. Het artikel ging over de personeelstekorten in bijna alle branches. Er zijn nu 133 vacatures per 100 werklozen en dat is een record. Vooral de handel schreeuwt om personeel, hier zijn maar liefst 90.000 vacatures. In het NU.nl artikel, maar ook in andere media worden veelal dezelfde oplossingen voor het probleem beschreven:

 1. Maak het voor werknemers aantrekkelijker om voor een bedrijf te gaan werken. > Interessant, maar uiteindelijk blijft het toch dezelfde vijver waaruit gevist wordt.
 2. We moeten met z’n allen meer uren gaan werken. > In combinatie met de plannen om bijvoorbeeld kinderopvang gratis te maken, biedt dit zeker mogelijkheden.
 3. Maak arbeidsmigratie aantrekkelijker. > Op zich een goede oplossing, maar waar gaan arbeidsmigranten wonen? Door de krapte op de woningmarkt, waarvan het einde nog niet in zicht is, lijkt dit niet heel kansrijk.
 4. Ga meer digitaliseren.

Vooral op de laatste oplossing: “Ga meer digitaliseren”, heb je als ondernemer de meeste invloed en kun je op korte termijn stappen maken. Immers, vraagstukken rondom het aantrekkelijker maken van kinderopvang of arbeidsmigratie gaan niet van vandaag op morgen jouw problemen oplossen. Het probleem van personeelsschaarste blijft nog wel een tijdje.

Alles wat digitaal kan, hoeft niet fysiek

Door digitalisering kun je voor jouw handelsbedrijf relatief snel een deel van jouw personeelstekort oplossen of zelfs je capaciteit uitbreiden. Digitalisering van processen en werkzaamheden heeft veel praktische voordelen. Ik benoem een paar voordelen van digitalisering.

 • Je verlaagt de werkdruk van je personeel. Dat zorgt voor meer medewerker tevredenheid. En dat zorgt uiteindelijk voor minder uitval door ziekte. Bovendien zullen mensen minder snel vertrekken naar een andere werkgever.
 • Loonkosten verminderen wanneer digitale hulpmiddelen kunnen zorgen voor een effectievere inzet van fysieke arbeid.
 • Voorraadkosten dalen wanneer met behulp van data een betere inschatting van de noodzakelijke voorraden gemaakt kan worden.

Driekwart van de Nederlandse bedrijven schakelt minder snel over op het gebruik van nieuwe technologie dan gewenst.”
Monitor Digitale Transformatie, KPN

Waarom bedrijven te lang wachten met digitalisering

Digitalisering, waaronder het gebruik van nieuwe technologie om processen anders in te richten, meer service te bieden of het hele bedrijfsmodel te verversen, staat bij veel bedrijven hoog op de agenda. Vaak blijft het bij die goede plannen. Veelgenoemde oorzaken waarom plannen niet tot uitvoer komen, zijn:

 1. Het niet kunnen vinden van voldoende mensen met de juiste kennis en kunde op het gebied van IT.
 2. Verouderde IT-systemen worden gezien als een horde voor de overgang naar een nieuw systeem.
 3. Onvoldoende budget voor digitalisering.
 4. Teveel focus op de korte termijn, terwijl digitalisering juist ondersteunt in betere besluitvorming, duurzamere bedrijfsvoering en tevredener klanten.

Waarom je juist nu moet investeren in digitalisering!

Zoek de oplossing niet in extra personeel, want dat is toch niet te vinden. Ik eindig deze blog daarom met een aantal specifieke voordelen van Logic4 in combinatie met het huidige personeelstekort en waarom je juist nu moet overstappen op Logic4 alles-in-één webshop en bedrijfssoftware.

Geen eigen IT-personeel nodig. Logic4 ontzorgt.

Je hebt geen eigen IT-personeel nodig om met Logic4 te kunnen werken. Logic4 neemt je volledig aan de hand bij de implementatie van de software en ook daarna. Logic4 is een zogenaamde SaaS oplossing (Software as a Service). De software draait op onze servers en wij zorgen ervoor dat jij en jouw klanten een optimale gebruikerservaring hebben. Logic4 gebruikers hebben een vast aanspreekpunt.

Minimale investering. Vaste maandelijkse vergoeding.

Je betaalt een vaste maandelijkse vergoeding voor het gebruik van de Logic4 software. Dus niet een eenmalige investering voor de aanschaf van software. Dat voorkomt verrassingen en houdt het beheersbaar en overzichtelijk. Wel zijn er bij aanvang wat extra kosten voor o.a. de implementatie, instructie en het maken van de webshop.

Makkelijk overstappen met behoud van data.

Logic4 zorgt ervoor dat data uit bestaande systemen worden meegenomen in het nieuwe pakket. Zo behoud jij je historische data.

Toekomstbestendig, voorbereid op groei.

Logic4 is toekomstbestendig oftewel schaalbaar. Jouw handelsbedrijf bevindt zich nu in een bepaalde fase en je hebt een oplossing voor jouw actuele uitdagingen nodig. Toch moet je ook rekening houden met de nabije toekomst. Verwacht je te groeien? Heb je meer licenties, opslag of administraties nodig. Komen er meer vestigingen bij? Met Logic4 kies je voor bedrijfssoftware waarmee je niet snel tegen limieten aanloopt. Je kunt bijschakelen wanneer het nodig is.

Meer weten over de overstap naar nieuwe software? Lees onze handige whitepaper 10 keuzes bij nieuwe bedrijfssoftware.

Direct een demo aanvragen

Een demo is gratis, geheel vrijblijvend en verplicht tot niets. In een halfuurtje van je tijd heb je een goed beeld van de Logic4 software, hoe het geïmplementeerd zou kunnen worden en op welke termijn.

Demo aanvragen
Nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van ons laatste nieuws!

Meer weten?
Zoek door onze site
Demo aanvragen