De termen digitalisering en digitale transformatie worden vaak door elkaar gebruikt. Dat is goed te begrijpen omdat er diverse overeenkomsten zijn. Digitalisering gaat over het invoegen van nieuwe technologieën in bestaande processen en systemen. Digitale transformatie gaat niet perse over technologische verandering, maar gaat veel meer over innovatieve oplossingen voor een probleem en het creëren van nieuwe processen die de (interne) klant toegevoegde waarde bieden. Je kunt hierbij denken aan nieuwe producten, andere verkoopkanalen en nieuwe markten. Digitalisering is daarbij wel de stabiele basis die vereist is voor een succesvolle digitale transformatie.
“Digitalisering, waaronder het gebruik van nieuwe technologie om processen anders in te richten, meer service te bieden of het hele bedrijfsmodel te verversen, staat bij veel bedrijven hoog op de agenda. Vaak blijft het bij die goede plannen.”
Jorgos Thravalos, Business Developer
Een digitale transformatiestrategie hoeft niet ingewikkeld te zijn. Zoals zo vaak ligt de oplossing in het leggen van de juiste focus. Maak de implementatie van jouw digitale strategie eenvoudiger door je te concentreren op projecten met het hoogste rendement op de investering. Houd in ieder geval rekening met het volgende.
Veel organisaties zijn ingedeeld in zogenaamde silo’s, gescheiden organisatie-eenheden met eigen kpi’s. Je kent het wel, je belt naar bedrijf X en krijgt de klantenservice, je wordt doorverbonden en je kunt nog eens je hele verhaal doen. Of nog erger; je wordt doorverwezen naar een ander kanaal waar je weer helemaal van vooraf aan begint. Wat je ook vaak ziet is dat een klant belt over een orderstatus en er geen eenduidig antwoord gegeven kan worden, omdat informatie vanuit meerdere plekken verzameld moet worden. Uiteindelijk zorgt het voor minder klanttevredenheid, lagere efficiëntie en in het slechtste geval klanten die weglopen. Tegenwoordig kiest de klant zijn eigen kanaal en verwacht daar ook dezelfde behandeling (omnichannel). Daarom, voorkom eilandjes en zorg dat afdelingen intern naadloos kunnen samenwerken.
“Digitale transformatie biedt de kans om betrouwbaar, efficiënt en mensvriendelijk, inclusief focus op externe en interne klanten, te werken. Het is dé kans en soms noodzaak om het maximale uit it-investeringen te halen, een innovatieve wind door het hele bedrijf te laten waaien en om medewerkers prettiger en effectiever te laten werken. Bovenal maakt digitale transformatie het voor organisaties mogelijk om zich snel aan te passen aan een veranderende omgeving.”
Computable, Digitale transformatie klimt op als trend
De meeste digitale transformatieprogramma’s hebben tot doel de klantervaring te verbeteren door processen te stroomlijnen, workflows te automatiseren en prestaties te verbeteren. Vaak zie je afdelingen (als boekhouding, magazijn en klantenservice) met eigen softwaresystemen werken. Voor het stroomlijnen van verschillende bedrijfsfuncties is het belangrijk om data te synchroniseren. Dat kan door systemen aan elkaar te koppelen, of nog beter, door over te gaan op één software oplossing zoals een ERP systeem met daarbinnen alle functionaliteiten. Dit voorkomt storingen door slechtwerkende koppelingen, je hebt minder handmatige gegevensoverdracht en het vermindert fouten.
Als MKB handelsbedrijf heb je waarschijnlijk niet een heel ict-team in dienst. Mogelijk is er niet eens een fulltime ict-functionaris, maar iemand die het erbij doet. Bij grotere trajecten, zoals implementatie van nieuwe technologie als onderdeel van jouw digitale strategie, ben je dan aangewezen op een externe partij. Kies in dat geval voor een softwareleverancier of consultant die ervaring heeft met handelsbedrijven van jouw omvang. Zij hebben ervaring met vergelijkbare processen, systemen en uitdagingen, zodat jij het wiel niet opnieuw hoeft uit te vinden. Een goede softwarepartner helpt jou om de beste ict oplossing te identificeren, passend bij jouw ict infrastructuur. Dat hoeft geen baanbrekende dure technologie of een fancy platform te zijn. Het gaat erom dat jij je doelen bereikt. Kies ook voor een partij die de benodigde onboarding, training en nazorg kan bieden, zodat jouw werknemers optimaal met de software kunnen werken en het beste rendement halen.
Digitale transformatie heeft o.a. tot doel je huidige processen meer kosteneffectief en eenvoudiger te maken. Bepaal welke gebieden in jouw bedrijf het meeste rendement opleveren. Dit kunnen bepaalde bedrijfsprocessen zijn, maar ook klanttevredenheid of de medewerker betrokkenheid. Maak vervolgens een keuze voor de daarbij passende technologie en maximale investering.
Veel MKB handelsbedrijven kiezen Logic4 alles-in-één webshop & bedrijfssoftware als basis voor hun digitale transformatie. Met Logic4 hebben ze alle benodigde softwarefunctionaliteiten in één pakket. Eilandjes zijn verleden tijd, er zijn geen koppelingen nodig en tijdrovende en handmatige taken kunnen worden geautomatiseerd. Bovendien spreekt Logic4 de taal van MKB handelsbedrijven. Logic4 is bekend met hun processen, systemen en uitdagingen en kan oplossingen aandragen. Logic4 zorgt voor totale ontzorging. Dat betekent professionele begeleiding vanaf de eerste inrichting tot oplevering (onboarding, training, nazorg en optimalisatie). En ook daarna kun je rekenen op de ondersteuning van de afdeling customer solutions.
Plan vrijblijvend een online demo met één van onze consultants. In een gesprek van ongeveer een halfuur krijg je dan meer te zien van het Logic4 pakket. Tegelijkertijd zal de consultant een aantal vragen stellen om een beter beeld van jouw bedrijf te krijgen om jou passend te kunnen adviseren.
Blijf altijd op de hoogte van ons laatste nieuws!
Digitale transformatie hoeft niet ingewikkeld te zijn. Begin bij het begin en deel je situatie met de consultants van Logic4 alles-in-één webshop & bedrijfssoftware. We helpen je graag in de juiste richting.