De beste webshop software, waar moet ik op letten?

De beste webshop software voor jouw bedrijf

Hoe vind je de beste webshop software voor jouw bedrijf?
Aanbieders genoeg, maar wat zijn de verschillen?
Hoe vind je de beste webshop software voor jouw bedrijf?
Raimond Oude Egbrink
Raimond Oude Egbrink
1 mrt 2023

Het hart van ieder e-commerce bedrijf is de webshop. De webshop vormt de basis voor de online verkoop. In deze blog lees je waar je op moet letten bij de keuze voor passende webshop software, wat de populaire systemen zijn en waarin deze verschillen met Logic4. De beste keuze is individueel en wordt onder andere bepaald door de omvang van jouw bedrijf, de markt(en) waarin je actief bent, de aard van je producten en/of diensten, je groeiambities en de complexiteit van je processen.

Voor een eerste selectie zou je kunnen beginnen met de volgende vragen:

1. Wat is de omvang van je productcatalogus?

Hoeveel artikelen wil je aanbieden en hoeveel orders wil je gaan verwerken? Ook wanneer je nu nog een klein assortiment producten hebt, is het belangrijk om er alvast rekening mee te houden hoe jouw bedrijf zich de komende jaren zal ontwikkelen. Binnen e-commerce gaan de ontwikkeling razendsnel en jouw bedrijf moet zich kunnen aanpassen aan veranderende omstandigheden. Kies daarom voor webshop software die schaalbaar is en zonder extra investeringen met je mee kan groeien.

2. Wat wil je uitgeven aan webshop software?

Kies je voor maatwerk of een Software as a Service (SaaS) oplossing? Bij Saas betaal je een vaste maandelijkse fee. Bij maatwerk heb je de eenmalige hoge investering en daarnaast terugkerende kosten voor updates en nieuwe functies. Houd ook rekening met extra kosten voor templates, aanpassingen of het domein. Lees onze eerdere blog over dit onderwerp “Een maatwerk webshop of SaaS CMS?”. Een belangrijk nadeel van maatwerk is dat er vaak gekoppeld moet worden met allerlei andere systemen, bijvoorbeeld voor de boekhouding of de voorraad.

3. Hoe vind je de beste webshop software?

Het aanbod aan webshop software kan al snel als overweldigend ervaren worden. Er zijn tal van aanbieders met allemaal een breed scala aan functies en voordelen. Op voorhand kunnen we  zeggen dat het perfecte systeem niet bestaat. Wat voor de één perfect is, hoeft bij de ander niet te passen. Daarom, ga niet op zoek naar het perfecte systeem, maar vind het best passende systeem.

De komende maanden vergelijken we een aantal populaire webshop platformen met onze Logic4 alles-in-één webshop en bedrijfssoftware. Op basis hiervan hopen we je meer inzicht te geven in de belangrijke verschillen tussen de populaire pakketten. We beginnen met Lightspeed eCommerce. In latere blogs maken we nog de vergelijking met Magento, Shopify, WooCommerce en BigCommerce.

Lightspeed eCommerce, een vergelijking

Lightspeed eCommerce is ooit ontwikkeld onder de naam SEOshop en vooral bekend geworden met POS systemen. Het is een laagdrempelig e-commerce platform dat goed ondersteund wordt vanuit het Nederlandse hoofdkantoor in Amsterdam. Lightspeed eCommerce staat bekend als een gemakkelijk te beheren systeem. Hieronder de belangrijkste verschillen en overeenkomsten. Raadpleeg voor alle functionaliteiten de betreffende websites.

Logic4 alles-in-één webshop  Lightspeed eCommerce
Ideaal voor MKB en MKB plus Kleine en beginnende webshops
Gratis trial Persoonlijke demo 14 dagen
Kosten Maandabonnement
Webshop inclusief alle benodigde ERP functionaliteiten
Maandabonnement
Uitbreiding functionaliteiten mogelijk tegen extra kosten
Software model SaaS SaaS
Extra functionaliteiten als voorraadbeheer, boekhouding, inkoop en relatiebeheer. Standaard inbegrepen Via externe partijen
B2B functionaliteit Standaard inbegrepen Beperkt, vanaf Professional
Gëintegreerd PIM systeem om makkelijk multishop te beheren Ja Nee
Standaard catalogus 50.000 250
Aantal gebruikersaccounts Standaard 3 inbegrepen Standaard 1 inbegrepen
Webshop design Op basis van persoonlijk advies een op maatgemaakt design. Keuze uit 50 thema’s. Te optimaliseren met HTML en CSS.
Responsive & adaptive design Ja Ja
SEO tools Standaard inbegrepen Standaard inbegrepen
Makkelijk schaalbaar Ja Beperkt
ICT kennis vereist? Minimaal Minimaal
24/7 Nederlandstalige support Ja Ja

Het grote verschil met Lightspeed eCommerce is dat Logic4 een volledige software oplossing biedt. Dat wil zeggen dat naast de webshop ook alle benodigde ERP functionaliteiten als boekhouding, inkoop en relatiebeheer onderdeel van het Logic4 pakket zijn. In dat opzicht is het lastig om beide pakketten 1-op-1 met elkaar te vergelijken. Kijk bij je zoektocht naar webshop software daarom ook altijd naar wat je aanvullend nog nodig hebt en wat de kosten daarvan zijn. Kom vervolgens tot een vergelijk en baseer daarop je keuze.

Welke webshop software kies je?

  • Kies je voor maatwerk of een standaardpakket?
  • Allerlei systemen met elkaar koppelen of een alles in één oplossing?
  • Werken met een tussenpartij of zakendoen met de bron?

Als handig hulpmiddel hebben we de whitepaper “10 keuzes bij nieuwe bedrijfssoftware” geschreven. Het helpt je bij de zoektocht naar de best passende webshop en bedrijfssoftware. Je komt sneller tot een shortlist met geschikte leveranciers.

Nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van ons laatste nieuws!

Kun je hulp gebruiken bij de keuze voor het best passende webshop platform?

Waar moet ik op letten bij de keuze voor best passende webshop software? Wat zijn de populaire systemen zijn en waarin deze verschillen met Logic4. Krijg meer inzicht in de belangrijke verschillen door middel van een vrijblijven demonstratie van het Logic4 webshop platform.

Zoek door onze site
Demo aanvragen