Cross border e-commerce: Hoe doet Nederland het? | Logic4

Een website of producttekst vertalen is één ding, maar bij het internationaliseren van een webshop komt veel meer kijken dan alleen de vertaling. Cross border e-commerce neemt een enorme vlucht. In dit blog kijken we naar hoe Nederland het over de grens doet en geven we een aantal tips voor een internationale webshop.

Valt er eigenlijk wel iets te halen in het buitenland?

Kortgezegd: Ja! De online uitgaven van consumenten in buitenlandse webshops groeit ieder jaar met 27,4%. E-commerce over de grens groeit daarmee twee keer zo hard als e-commerce in zijn geheel. Accenture voorspelt dat in 2020 bijna 30% van de totale online verkoop zal bestaan uit internationale handel. Dat is zo’n 1 biljoen euro.

Nederlandse bestellingen over de grens

Nederlanders die in het buitenland bestellen, doen dat het meest in China, gevolgd door Duitsland, Groot-Brittannië, België en Italië. Dat blijkt uit onderzoek van Thuiswinkel.org, PostNL en GfK over de wereldwijde cross border e-commerce markt. Van alle uitgaven buiten Nederland maar binnen de Europese Unie, wordt ruim de helft gedaan in Duitse webwinkels. Hier liggen nog onbenutte kansen voor Nederlandse webshops. Want met een bestelling die vanuit het buitenland moet komen, zijn vaak hogere verzendkosten en langere levertijden gemoeid. Maar het geeft ook aan dat steeds meer mensen bereid zijn om bij een webwinkel te kopen met de hoofdvestiging in het buitenland.

Cross border e-commerce vanuit Nederland

Werkt dit ook de andere kant op; weten buitenlandse consumenten de Nederlandse webshops wel te vinden? Dat beeld blijkt een stuk minder rooskleurig. Terwijl negen op de tien webshops bestellingen naar het buitenland verzenden, is slechts 13% van de bezoekers aan Nederlandse webwinkels internationaal. Veel minder dan het Europese gemiddelde van 25%.

Tips voor een internationale webshop

Zoals gezegd komt er meer bij kijken dan alleen teksten vertalen als u uw webshop ook in andere landen wil uitrollen. Hieronder een aantal belangrijke aandachtspunten, die we verder toelichten in ons gastblog op de website van Vertaalbureau Perfect.

  1. Kies een e-commerce pakket dat geschikt is voor meertalige webshops vanuit één platform.
  2. Vertaal niet woord voor woord, maar ga voor lokalisatie van alle onderdelen.
  3. Werk samen met betrouwbare partners voor internationale betaling en verzending.
  4. Behaal een internationaal e-commerce keurmerk en zet het logo op de webshop.
  5. Verdiep u goed in de eisen voor juridische informatie en privacy per land.

Ga ook de grens over!

Het lijkt misschien een grote stap om internationaal te gaan met uw webshop. Met een professioneel webshop platform zoals de Logic4 Commerce Suite heeft u al een stevige basis. Bekijk ook eens de cross border checklist op Thuiswinkel.org voor handige informatie. Meer weten over de mogelijkheden van de E-Commerce & ERP Bedrijfssoftware van Logic4? Vraag dan meer informatie of een vrijblijvende demo aan!

Meer info ontvangen over de Logic4 Commerce Suite
Nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van ons laatste nieuws!

Zoek door onze site
Demo aanvragen