De belangrijkste ERP functionaliteiten voor de groothandel

Wat zijn de belangrijkste ERP functionaliteiten voor de groothandel?

Groothandels hebben specifieke behoeften met betrekking tot ERP software
Ontdek welke dat zijn en hoe Logic4 ze perfect combineert in één software oplossing
Groothandels hebben specifieke behoeften met betrekking tot ERP software
Jorgos Thravalos
Jorgos Thravalos
18 nov 2022

Wat zijn de belangrijkste ERP functionaliteiten voor de groothandel? Groothandels hebben specifieke behoeften als het gaat om ERP-software. Hun bedrijven zijn vaak complexer dan andere soorten bedrijven, met meer producten, meer locaties en een grotere diversiteit aan klanten. Om tegemoet te komen aan deze behoeften, moet een ERP-systeem voor groothandels bepaalde functionaliteiten hebben. Hieronder staan de belangrijkste:

Voorraadbeheer (WMS)

De eerste van de belangrijke ERP functionaliteiten voor de groothandel is voorraadbeheer. Het geeft real time inzicht in de voorraadniveaus, zodat je optimaal kunt bepalen wanneer je producten moet aanvullen. Het voorkomt dat je teveel voorraad in huis hebt. Ook kun je de voorraden op meerdere locaties bijhouden. Door vooraf opslaglocaties te definieren kan de ontvangst en verzending van goederen veel sneller worden verwerkt. Dat werkt efficiënter en bespaart tijd en kosten. Lees ook ons kennisartikel over optimaal voorraadbeheer.

Wat zijn de belangrijkste ERP functionaliteiten voor de groothandel?

Artikelbeheer (PIM)

De zakelijke klant wil uitgebreide technische productinformatie, informatie over bezorgmogelijkheden en de mogelijkheid om productinformatie te delen met collega’s. Met een PIM systeem kun je als groothandel gemakkelijk artikelen aanmaken, bewerken, verwijderen en zoeken. Een PIM systeem bevat gedetailleerde artikelinformatie als omschrijving, afmetingen, gewicht, verpakkingseenheden, materiaal, kleur, merk, vermogen, categorie, subcategorie enzovoort. Goede PIM software heeft bovendien opties voor het importeren en up to date houden van verrijkte artikelinformatie uit externe artikeldatabases als bijvoorbeeld 2BA en Quantore.

“Vooral in gestandaardiseerde branches zoals de bouwbranche, installatiebranche en autobranche zorgt een PIM-systeem voor veel tijdbesparing. Met een PIM-systeem kunnen kleinere bedrijven probleemloos data van leveranciers en producenten importeren en bekijken. Ook kunnen groothandels of producenten met dit systeem makkelijk datapakketten bij afnemers in het gewenste formaat afleveren.
Leon Geerlink, Elektramat BV

Inkoop (SRM)

Bij inkoop zijn de factoren prijs, kwaliteit en levertijd bepalend. Efficiënt bestellen zorgt voor een lage voorraad met voldoende beschikbaarheid van de artikelen. Te weinig voorraad en hierdoor klanten moeten teleurstellen wil je vermijden. Een functie voor inkooporderadviezen kan dan goed van pas komen. Deze functie maakt het mogelijk om inkooporders te genereren op basis van het aantal artikelen dat besteld is, het aantal dat nog op voorraad is, het aantal gereserveerd of gefactureerd en het aantal dat reeds in een inkooporder staat.

Documentbeheer (DMS)

Een groot deel van de dagelijkse werktijd wordt besteed aan het zoeken naar documenten, e-mails, brieven, pakbonnen, facturen enzovoort. Dat zorgt voor een onnodige belasting van werknemers en leidt tot verspilling van werktijd. Een documentbeheer systeem zorgt ervoor dat via een duidelijk gedefinieerde mappenstructuur alle in het bedrijf verwerkte documenten centraal worden opgeslagen. Met behulp van verschillende zoekfuncties zijn alle documenten dan snel en eenvoudig terug te vinden.

B2B webshop

De tijd dat e-commerce alleen op B2C gericht was, is voorbij. Voor groothandels is e-commerce inmiddels net zo belangrijk. Zakelijke klanten wensen hetzelfde niveau van gemak, gebruiksvriendelijkheid en snelheid als consumenten. Een mooie en complete website zou daarom bovenaan het lijstje van iedere groothandel moeten staan. Een B2B webshop vraagt echter om andere functionaliteiten dan een B2C shop. Zo wil een zakelijke klant kunnen inloggen en het assortiment zien dat voor zijn bedrijf is geselecteerd, inclusief eerdere orders, prijzen en de individuele prijzen die zijn afgesproken.

Wil je weten welke verschillen er nog meer zijn tussen B2B en B2C webshops? Lees onze whitepaper 15 must-haves voor groothandel webshops.

Ritplanning

Ritplanningssoftware of transport planning software (TMS) is de uitkomst wanneer je zelf de bezorging van bestellingen regelt. Een functie voor ritplanning helpt je en berekent automatisch de snelste en meest efficiënte route. Een ritplanningssysteem optimaliseert de route van een heel wagenpark en doet dus veel meer dan een routeplanner. Lees ook het artikel “Het verschil tussen rittenplanning en routeplanning“. Met een ritplanningssysteem weten chauffeurs precies wanneer ze waar moeten zijn en hoe lang iedere rit duurt. En omdat de routes van chauffeurs vooraf nauwkeurig worden ingepland, kan de software geautomatiseerd een sms of e-mail sturen met daarin de vrijwel exacte levertijd. Die nauwkeurigheid van werken in combinatie met een snelle levertijd zorgt voor tevredener klanten.

Zet de stap naar alles-in-één webshop & bedrijfssoftware

Veel groothandels werken met 5 tot 6 verschillende systemen voor bovengenoemde functionaliteiten. Vaak zorgt dat voor frustratie omdat de systemen niet goed samenwerken. Het gevolg? Veel verloren tijd door storingen, updates en datacontrole. Logic4 software geeft je weer grip op de zaken. Of het nou gaat om voorraadbeheer, artikelbeheer, logistiek, administratie of ritplanning. Als groothandel wil je erop vertrouwen dat de informatie in het systeem klopt. Medewerkers maken minder fouten en het verhoogt de mate van kwaliteit en service die jij biedt aan jouw klanten. Kortom, naast het antwoord op de vraag: Wat zijn de belangrijkste ERP functionaliteiten voor de groothandel?” zorgt Logic4 alles-in-één webshop & bedrijfssoftware ervoor dat de belangrijkste ERP functionaliteiten  en meer perfect samenwerken in een volledig geïntegreerde software oplossing.

Bekijk alle functies >

Wil je direct meer zien van Logic4? Vraag een vrijblijvende persoonlijke demo aan.

Ontvang een demo >

Nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van ons laatste nieuws!

Ook meer grip met de belangrijkste ERP functionaliteiten voor jouw groothandel ?
Zoek door onze site
Demo aanvragen