Barcode scanners in het magazijn: hoe en wat? - Logic4

Barcode scanners in het magazijn: hoe en wat?

Ready, Set, Scan!
Lees wat moet je weten als je aan de slag wil met barcode scanning in jouw handelsbedrijf.
Ready, Set, Scan!
Gijs Mater
Gijs Mater
13 nov 2018

Een foute order leveren door onzorgvuldigheid in het magazijn is echt zonde van je tijd en geld. Natuurlijk, overal waar gewerkt wordt, worden fouten gemaakt. Dit betekent niet automatisch dat er iets mis is met de werkwijze of met de mensen die het uitvoeren. Maar als je het aantal bestellingen met een foutief product kunt verlagen van 2% naar 0,1%, dan ben je gek als je die kans laat liggen, toch? In dit artikel leg ik uit hoe je in jouw magazijn barcode scanners kunt inzetten en wat het je oplevert in combinatie met onze alles-in-één software.

Toepassingen van barcode scanning

Steeds meer groothandels, winkels en webshops gebruiken barcode scanners in hun magazijn. Het proces van voorraad en logistiek wordt er inzichtelijker en minder foutgevoelig van. De meeste mensen denken meteen aan orderpicking als mogelijke toepassing van barcode scanners. En die manier is ook het meest gebruikelijk. Maar je kunt er nog veel meer mee! Juist die veelzijdigheid maakt magazijn scanners onmisbaar bij veel groothandels, winkels en webshops. De 6 belangrijkste toepassingen:

  • Orderpicking en -controle
  • Inkooplevering controle
  • Voorraadcontrole
  • Voorraadmutaties
  • Inkooporder aanmaken
  • Verkooporder aanmaken
Barcode scanning magazijn toepassingen

Voorbeeld: Orderpicking met barcodescanning

De magazijnmedewerker selecteert op zijn barcode scanner een picklijst om aan de slag te gaan. Deze is klaargezet door iemand bij orderverwerking. Op het scherm van de scanner ziet hij welke artikelen er gepickt moeten worden, hoeveel stuks en waar in het magazijn deze liggen. Hij loopt langs de stellingen naar de picklocatie. Daar scant hij de artikelcode, vult in hoeveel stuks hij uit het vak neemt en plaatst de artikelen in de verzamelbak. Het systeem geeft aan wat de volgende locatie is, waar de medewerker dezelfde handelingen uitvoert. En zo door tot alle artikelen gepickt zijn. Nu kan hij of een collega de order klaarmaken voor verzending.

Magazijn scansysteem invoeren

Om te starten met barcodescanning heb je drie dingen nodig:

  1. Barcodes (de unieke cijferreeksen)
  2. Barcode scanners (de hardware)
  3. Een barcode systeem (de software)
“Alle producten in het magazijn worden van een sticker voorzien. Vroeger deden we dat allemaal handmatig. Met dit systeem scheelt het enorm veel tijd.”Rob Biester, eigenaar FP Collection

Barcodes: welke soorten en vormen zijn er?

Op magazijnlocaties, picklijsten, verzendlabels en natuurlijk artikelen vind je de bekende zwart-witte streepjescode of vierkante blokjescode. Verkoop je bestaande producten, dan hebben die vanuit de leverancier al een unieke artikelcode meegekregen. Die kan bijvoorbeeld bij de kassa in de winkel gescand worden. Als groothandel die bestaande producten doorverkoopt is het handig om daarnaast nog eigen interne barcodes te hanteren, op basis van categorie en artikelnummer. Bijvoorbeeld om een onderverdeling in batches en stuksartikelen te maken. Dit hoeven geen officiële GS1 codes te zijn. Ben je een leverancier die eigen producten levert en via retailers verkoopt, dan moet je EAN codes aanschaffen via de GS1 website.

Officiële GS1 barcodes

GS1 ontwikkelt internationale uniforme standaarden voor identificatie, vastleggen en delen van gegevens. Dit is het officiële uitgiftepunt van identificatienummers voor producten, locaties en verzendeenheden. De codes zijn uniek en worden dus maar één keer toegekend. Er zijn verschillende soorten barcodes voor verschillende doeleinden.

  1. GS1 artikelcode. Ook wel GTIN-13 (Global Trade Item Number) of EAN-13 (European Article Numbering) genoemd. Voor codering van producten.
  2. GS1 adrescode. Ook wel GLN (Global Location Number) genoemd. Voor interne en externe bedrijfslocaties, zoals stellingen en vestigingen.
  3. GS1 verzendcode. Ook wel SSCC (Serial Shipping Container Code) genoemd. Internationaal geaccepteerde code voor pallets en containers van leveranciers.
  4. Overige codes. EAN-8 voor kleine verpakkingen, GS1 couponcodes voor kortingen en GS1 klantkaartcodes.

Ga je werken met barcodes, maar is GS1 compleet nieuw voor je? Dan is de gratis online barcodetraining van GS1 een goed startpunt.

1D en 2D codes

Streepjes, blokjes, of allebei? Nee, dit gaat niet over het patroon van een nieuwe trui of stoelbekleding. We hebben het over de vorm van de barcodes die je gaat scannen. De bekendste vorm is die met verticale zwarte strepen op een lichte achtergrond. Dit wordt een lineaire of 1D code genoemd. Het voordeel van 1D codes is dat ze met iedere laserscanner te lezen zijn. Een 2D code kan veel meer informatie bevatten door de vierkante blokjes waaruit de 2D code bestaat. Denk aan een QR code of datamatrix code. Zo’n ingewikkelder patroon vraagt om een slimmere scanner.

Voorbeelden van 1D en 2D barcodes

Barcode scanners kopen: waar moet je op letten?

One size does not fit all. Een standaard type barcode scanner aanraden die altijd past is onmogelijk. Het hangt helemaal af van wat je ermee wil gaan doen. Scanners zijn geen goedkope apparaten in aanschaf. Het zijn eigenlijk volledige computers op handformaat (PDA’s). Dus: eerst nadenken over wat je nodig hebt en dan pas kopen. Houd rekening met deze punten:

Laserscanner vs. Imager

Deze afweging heeft te maken met de vorm code die je gaat scannen: 1D en/of 2D. Een laserscanner kan alleen 1D codes lezen. Vaak moet de scanner ook nauwkeurig op de code gericht worden. Een imager kan zowel 1D als 2D codes lezen vanuit iedere hoek. Bovendien niet alleen van papier, maar ook van een scherm. Een imager is wat duurder, maar het prijsverschil met laserscanners wordt steeds kleiner. Wil je zeker zijn dat je moeiteloos alle vormen barcodes kunt scannen, dan biedt een imager meer zekerheid.

Bedraad vs. Draadloos

Een bedrade scanner is met een kabel aangesloten op een computer. Dit zie je veel bij winkelkassa’s. Een draadloze scanner is via Bluetooth en/of WiFi verbonden met internet. Sommige scanners hebben zelfs ruimte voor een SIM-kaart, maar meestal is dit niet nodig. In het magazijn is een barcode scanner zonder kabel makkelijker, omdat je meer bewegingsvrijheid hebt. Om te zorgen dat je ook in een groot magazijn overal goed contact kunt maken, plaats je op meerdere plekken een WiFi punt.

Korte vs. Lange scanafstand

Vanaf welke afstand de scanner barcodes moet kunnen lezen is ook een factor die je meeneemt in je keuze. Is de afstand maximaal 80 centimeter tot 1 meter, dan heb je aan een standaard range scanner genoeg. Is de afstand meer dan 1 meter (tot max. 20 meter), dan heb je een long range scanner nodig. Standaard range scanners zijn sneller en preciezer, dus als je daarmee uit de voeten kunt is die versie aan te raden.

Overige opties

Wil je helemaal voorop lopen, dan kun je ook kiezen voor een hypermoderne scanhandschoen, of ringscanner in combinatie met een polscomputer.

  1. Meer afwegingen lees je in dit artikel op logistiek.nl: In 6 stappen naar de juiste handscanner

Zebra TC51/TC56 barcodescanner

Welke barcode scanners raden wij aan?

Meerdere Logic4 klanten maken gebruik van scanners in hun magazijn en de vraag groeit. Afgelopen jaar hebben we diverse merken en modellen scanners voor hen getest. Onze ervaring is dat de Zebra TC51 of TC56 voor standaard range en de Zebra MC3300 voor long range een kwalitatieve, betrouwbare keuze lijkt. Deze scanners zijn precies, snel, gebruiksvriendelijk en werken goed samen met de scan apps die geïntegreerd zijn in het Logic4 ERP systeem. Een budgetvriendelijker versie is bijvoorbeeld de Newland MT90, die ook goed werkt met onze software.

Barcode systeem: onderdeel van WMS of ERP

Barcodes en barcode scanners doen niks zonder het barcode systeem erachter. De software dus. Je kunt hiervoor een kleine losstaande tool gebruiken, maar het is gebruikelijker dat deze functionaliteit een geïntegreerd onderdeel is van je WMS of ERP systeem. Dit is ook het geval in Logic4 ERP bedrijfssoftware. Het ERP systeem heeft een functionaliteit om (1D) barcodes op te slaan en te printen. Daarnaast zijn er een aantal door ons ontwikkelde apps die op de handscanners draaien. Als je een nieuwe barcode invoert in het centrale systeem – of dat nou voor een artikel, magazijnlocatie of verzendlabel is – is die gekoppeld aan één specifiek item en kan de barcode op alle afdelingen gebruikt worden. Vanuit het systeem stuur je met een druk op de knop de barcode naar je standaard printer of een speciale labelprinter. Op het moment dat de magazijnmedewerker met een pickbon aan de slag gaat en de artikelen scant, zie je dat ook direct terug in het systeem. Als er iets niet klopt, krijg je een melding te zien en kun je het meteen oplossen. Een kind kan de was doen!

Nog niet overtuigd?

Als orders foutieve artikelen bevatten…

  1. klopt de voorraad niet meer, kunnen orders niet uitgeleverd worden
  2. ontvangt de klant het verkeerde product en is teleurgesteld
  3. wordt de klantenservice gebeld of gemaild met een klacht
  4. stuurt de klant het fout geleverde artikel terug
  5. wordt het retourproduct uitgepakt, gecontroleerd en teruggeboekt
  6. moet het juiste artikel gepickt, verpakt en verzonden worden
  7. ben je tijd en geld kwijt aan verzending, retourverwerking en herzending
  8. laat de klant een slechte review achter en bestelt niet nogmaals bij jou

Voordelen barcode systeem in het magazijn:

  • Sneller orderpicken t.o.v. papieren picklijsten
  • Altijd duidelijk waar in het magazijn artikelen liggen
  • Kortere inwerktijd van nieuw personeel, minder zoeken
  • Minder fouten bij orderpicken
  • Snellere voorraadcontrole
  • Minder administratief werk
  • Beter inzicht in de actuele voorraad
  • Meer tevreden klanten en hogere omzet

Meer weten over Logic4 ERP systeem met barcode scanning?

Het barcode systeem van Logic4 is onderdeel van ons alles-in-één ERP systeem en webshop platform. De Logic4 software is speciaal ontwikkeld voor kleine tot middelgrote groothandels en detailhandels. Met dit totaalpakket beheer je jouw voorraad, productinformatie, prijzen, klantinformatie, inkoop, offertes, orders, facturen en nog veel meer. De 400+ functies vormen samen het hart van jouw handelsbedrijf. Vraag nu een gratis persoonlijke demo aan en ontdek het zelf!

Demo aanvragen

Nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van ons laatste nieuws!

Meer weten over barcode scanning in Logic4 ERP?

Gebruik je al Logic4 en ben je geïnteresseerd in de mogelijkheden voor barcode scanning? Of ben je op zoek naar een geïntegreerde oplossing voor ERP en barcode scanning in jouw magazijn?Deel het met ons en we nemen zo snel mogelijk contact met je op voor meer informatie.

Zoek door onze site
Demo aanvragen