Barcode scanners in het magazijn: hoe en wat? - Logic4

Barcode scanners in het magazijn: hoe en wat?

Ready, Set, Scan!
Wat je moet weten als je aan de slag wilt met barcode scanning in jouw handelsbedrijf.
Ready, Set, Scan!
Gijs Mater
Gijs Mater
13 feb 2024

Een verkeerde order leveren door onzorgvuldigheid in het magazijn kost onnodig tijd en geld. Natuurlijk worden er overal fouten gemaakt, maar als je het percentage foutieve bestellingen kunt verlagen van 2% naar 0,1%, is het zonde om die kans te laten liggen. In dit artikel leggen we uit hoe je barcode scanners kunt inzetten in jouw magazijn en wat dit je oplevert in combinatie met onze alles-in-één software.

Toepassingen van barcode scanners

Steeds meer groothandels, winkels en webshops gebruiken barcode scanners in hun magazijn. Dit maakt het voorraad- en logistieke proces inzichtelijker en minder foutgevoelig. De meest voor de hand liggende toepassing van barcode scanners is orderpicking, maar er zijn nog veel meer mogelijkheden. De zes belangrijkste toepassingen zijn:

 • Orderpicking en -controle
 • Inkooplevering controle
 • Voorraadcontrole
 • Voorraadmutaties
 • Inkooporder aanmaken
 • Verkooporder aanmaken

Voorbeeld: Orderpicking met barcodescanning

De magazijnmedewerker selecteert op zijn barcode scanner een picklijst om aan de slag te gaan. Deze is klaargezet door iemand bij orderverwerking. Op het scherm van de scanner ziet hij welke artikelen er gepickt moeten worden, hoeveel stuks en waar in het magazijn deze liggen. Hij loopt naar de picklocatie, scant de artikelcode, vult in hoeveel stuks hij uit het vak neemt en plaatst de artikelen in de verzamelbak. Het systeem geeft aan wat de volgende locatie is, waar de medewerker dezelfde handelingen uitvoert. Zo gaat het door tot alle artikelen gepickt zijn en de order klaargemaakt kan worden voor verzending.

Magazijnscansysteem invoeren

Om te starten met barcodescanning heb je drie dingen nodig:

 1. Barcodes (de unieke cijferreeksen)
 2. Barcode scanners (de hardware)
 3. Een barcode systeem (de software)
“Alle producten in het magazijn worden van een sticker voorzien. Vroeger deden we dat allemaal handmatig. Met dit systeem scheelt het enorm veel tijd.”Rob Biester, eigenaar FP Collection

Barcodes: Soorten en vormen?

Op magazijnlocaties, picklijsten, verzendlabels en artikelen vind je de bekende zwart-witte streepjescode of vierkante blokjescode. Bestaande producten hebben vaak al een unieke artikelcode van de leverancier. Als groothandel kun je daarnaast eigen interne barcodes hanteren voor meer specifieke onderverdelingen. Deze hoeven geen officiële GS1-codes te zijn. Voor eigen producten die via retailers worden verkocht, zijn EAN-codes nodig die je via de GS1 website kunt aanschaffen.

Officiële GS1 barcodes

GS1 ontwikkelt internationale standaarden voor de identificatie, vastlegging en het delen van gegevens. De codes zijn uniek en worden één keer toegekend. Er zijn verschillende soorten barcodes voor verschillende doeleinden.

 1. GS1 artikelcode. Ook wel GTIN-13 (Global Trade Item Number) of EAN-13 (European Article Numbering) genoemd. Voor codering van producten.
 2. GS1 adrescode. Ook wel GLN (Global Location Number) genoemd. Voor interne en externe bedrijfslocaties, zoals stellingen en vestigingen.
 3. GS1 verzendcode. Ook wel SSCC (Serial Shipping Container Code) genoemd. Internationaal geaccepteerde code voor pallets en containers van leveranciers.
 4. Overige codes. EAN-8 voor kleine verpakkingen, GS1 couponcodes voor kortingen en GS1 klantkaartcodes.

De gratis online barcodetraining van GS1 is een goed startpunt als je nieuw bent met GS1-barcodes.

1D en 2D codes

1D-codes (streepjescode) zijn eenvoudig te scannen met een laserscanner. 2D-codes (zoals QR-codes) bevatten meer informatie en vereisen een imager-scanner. Een imager kan zowel 1D als 2D-codes lezen vanuit elke hoek, zowel van papier als van een scherm.

Voorbeelden van 1D en 2D barcodes

Barcode scanners kopen: waar moet je op letten?

De keuze voor een barcode scanner hangt af van jouw specifieke behoeften. Houd rekening met de volgende punten:

Laserscanner vs. Imager

Deze afweging heeft te maken met de vorm code die je gaat scannen: 1D en/of 2D. Een laserscanner kan alleen 1D codes lezen. Vaak moet de scanner ook nauwkeurig op de code gericht worden. Een imager kan zowel 1D als 2D codes lezen vanuit iedere hoek. Bovendien niet alleen van papier, maar ook van een scherm. Een imager is wat duurder, maar het prijsverschil met laserscanners wordt steeds kleiner. Wil je zeker zijn dat je moeiteloos alle vormen barcodes kunt scannen, dan biedt een imager meer zekerheid.

Bedraad vs. Draadloos

Een bedrade scanner is met een kabel aangesloten op een computer. Dit zie je veel bij winkelkassa’s. Een draadloze scanner is via Bluetooth en/of WiFi verbonden met internet. Sommige scanners hebben zelfs ruimte voor een SIM-kaart, maar meestal is dit niet nodig. In het magazijn is een barcode scanner zonder kabel makkelijker, omdat je meer bewegingsvrijheid hebt. Om te zorgen dat je ook in een groot magazijn overal goed contact kunt maken, plaats je op meerdere plekken een WiFi punt.

Korte vs. Lange scanafstand

Vanaf welke afstand de scanner barcodes moet kunnen lezen is ook een factor die je meeneemt in je keuze. Is de afstand maximaal 80 centimeter tot 1 meter, dan heb je aan een standaard range scanner genoeg. Is de afstand meer dan 1 meter (tot max. 20 meter), dan heb je een long range scanner nodig. Standaard range scanners zijn sneller en preciezer, dus als je daarmee uit de voeten kunt is die versie aan te raden.

Welke barcode scanners raden wij aan?

Veel Logic4-klanten gebruiken barcode scanners in hun magazijn. Onze tests hebben uitgewezen dat de Zebra TC21 of TC22/TC27 een kwalitatief goede en betrouwbare keuze lijkt. Deze scanners zijn precies, snel, gebruiksvriendelijk en werken goed samen met de scan apps die geïntegreerd zijn in het Logic4 ERP systeem. Alternatieven zijn bijvoorbeeld de Newland MT90 of de Meferi ME61, die ook goed werken met onze software.

Individueel advies over barcode scanners?

Ontvang gratis en vrijblijvend een advies van een specialist in hardware voor barcode scanning.

Barcode systeem: onderdeel van WMS of ERP

Barcodes en barcode scanners doen niks zonder het barcode systeem erachter. De software dus. Je kunt hiervoor een kleine losstaande tool gebruiken, maar het is gebruikelijker dat deze functionaliteit een geïntegreerd onderdeel is van je WMS of ERP systeem. Dit is ook het geval in Logic4 ERP bedrijfssoftware. Het ERP systeem heeft een functionaliteit om (1D) barcodes op te slaan en te printen. Daarnaast zijn er een aantal door ons ontwikkelde apps die op de handscanners draaien. Als je een nieuwe barcode invoert in het centrale systeem – of dat nou voor een artikel, magazijnlocatie of verzendlabel is – is die gekoppeld aan één specifiek item en kan de barcode op alle afdelingen gebruikt worden. Vanuit het systeem stuur je met een druk op de knop de barcode naar je standaard printer of een speciale labelprinter. Op het moment dat de magazijnmedewerker met een pickbon aan de slag gaat en de artikelen scant, zie je dat ook direct terug in het systeem. Als er iets niet klopt, krijg je een melding te zien en kun je het meteen oplossen. Een kind kan de was doen!

Nog niet overtuigd?

Als orders foutieve artikelen bevatten, leidt dit tot:

 • Onjuiste voorraad en niet uitleverbare orders
 • Teleurgestelde klanten en klachten
 • Tijd- en geldverspilling door retourverwerking en herzending
 • Slechte reviews en minder herhaalaankopen

Voordelen barcode systeem in het magazijn:

 • Sneller orderpicken
 • Altijd duidelijk waar artikelen liggen
 • Kortere inwerktijd voor nieuw personeel
 • Minder fouten bij orderpicken
 • Snellere voorraadcontrole
 • Minder administratief werk
 • Beter inzicht in de actuele voorraad
 • Meer tevreden klanten en hogere omzet

Meer weten over Logic4 ERP systeem en barcode scanning?

Het barcode systeem van Logic4 is onderdeel van ons alles-in-één ERP systeem en webshop platform. De Logic4 software is speciaal ontwikkeld voor kleine tot middelgrote groothandels en detailhandels. Met dit totaalpakket beheer je jouw voorraad, productinformatie, prijzen, klantinformatie, inkoop, offertes, orders, facturen en nog veel meer. De 400+ functies vormen samen het hart van jouw handelsbedrijf. Vraag nu een gratis persoonlijke demo aan en ontdek het zelf!

Demo aanvragen
Nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van ons laatste nieuws!

Meer weten over barcode scanning in Logic4 ERP?

Gebruik je al Logic4 en ben je geïnteresseerd in de mogelijkheden voor barcode scanning? Of ben je op zoek naar een geïntegreerde oplossing voor ERP en barcode scanning in jouw magazijn? Deel het met ons en we nemen zo snel mogelijk contact met je op voor meer informatie.

Zoek door onze site
Demo aanvragen