Voorraadbeheer met Barcode Scanner: Efficiënt en Nauwkeurig

Barcode scanners in het magazijn: een essentieel hulpmiddel

Ready, Set, Scan!
Wat je moet weten als je aan de slag wilt met barcode scanning in jouw handelsbedrijf.
Ready, Set, Scan!
Gijs Mater
Gijs Mater
13 feb 2024

Voorraadbeheer in een magazijn is cruciaal voor het minimaliseren van fouten bij het leveren van orders. Het verlagen van het foutpercentage bij bestellingen van 2% naar slechts 0,1% kan al aanzienlijke besparingen opleveren. Dit artikel verklaart hoe het gebruik van barcode scanners in je magazijn, in combinatie met geïntegreerde software, het verschil kan maken.

Toepassingen van barcode scanning in het magazijnproces

Groothandels, winkels en webshops implementeren steeds vaker barcode scanning in hun magazijnen, wat het voorraad- en logistieke proces transparanter en minder foutgevoelig maakt. Barcode scanners zijn niet alleen onmisbaar bij orderpicking; er zijn diverse andere bruikbare toepassingen:

  • Orderpicking en controle
  • Controle van inkoopleveringen
  • Voorraadbeheer met barcode scanner
  • Bijhouden van voorraadmutaties
  • Aanmaken van inkooporders
  • Aanmaken van verkooporders

Voorbeeld: Orderpicking met barcode scanning

Wanneer magazijnmedewerkers orders picken, selecteren zij een picklijst op hun barcode scanner. De scanner toont hen welke items te verzamelen, de hoeveelheid en de specifieke locatie in het magazijn. Bij elk product scannen zij de barcode, registreren zij de hoeveelheid genomen items en plaatsen deze in de verzamelbak. Het systeem stuurt vervolgens de medewerker door naar de volgende locatie. Deze efficiënte methode zorgt dat alle items correct verzameld zijn voor verzending.

Magazijnbeheer met een geavanceerd barcode scanning systeem

Om te beginnen met barcode scanning zijn er drie essentiële componenten nodig:

  1. Barcodes (de unieke cijferreeksen)
  2. Barcode scanners (de hardware)
  3. Een voorraadbeheer met barcode scanner systeem (de software)
“Alle producten in het magazijn worden van een sticker voorzien. Vroeger deden we dat allemaal handmatig. Met dit systeem scheelt het enorm veel tijd.”Rob Biester, eigenaar FP Collection

Barcodes: Soorten en vormen?

In magazijnlocaties, picklijsten, verzendlabels en artikelen kom je vaak de welbekende zwart-witte streepjescode of vierkante blokjescode tegen. Veel producten hebben reeds een unieke artikelcode van de leverancier. Als groothandel kun je ook eigen interne barcodes ontwikkelen voor meer gedetailleerde segmentering. Deze hoeven niet de officiële GS1-codes te zijn. Voor eigen producten die via retailers worden aangeboden, zijn EAN-codes noodzakelijk die via de GS1 website verkrijgbaar zijn.

Officiële GS1 barcodes

GS1 is wereldwijd actief in het ontwikkelen van standaarden voor identificatie, registratie en gegevensdeling. De codes zijn uniek en worden eenmalig toegekend. Er zijn meerdere typen barcodes voor diverse doeleinden:

  1. GS1 artikelcode, ook bekend als GTIN-13 of EAN-13, voor productcodering.
  2. GS1 adrescode, of GLN, voor interne en externe bedrijfslocaties.
  3. GS1 verzendcode, of SSCC, internationaal erkend voor pallets en containers.
  4. EAN-8 voor kleine verpakkingen, GS1 kortingscodes en klantkaartcodes.

1D en 2D codes

1D-codes, de traditionele streepjescodes, zijn simpel te scannen met een laserscanner. 2D-codes, zoals QR-codes, bevatten meer informatie en vereisen een imager-scanner die zowel 1D als 2D kan lezen vanuit elke hoek en van diverse materialen.

Voorbeelden van 1D en 2D barcodes

Barcode scanners aanschaffen: Waar op letten?

Het selecteren van een geschikte barcode scanner voor je voorraadbeheer met barcode scanner hangt af van verschillende factoren:

Laserscanner vs. Imager

Laserscanners lezen alleen 1D codes en moeten nauwkeurig gericht zijn. Imagers lezen beide soorten codes vanuit elke hoek, ook van schermen.

Bedraad vs. Draadloos

In een magazijn zorgt een draadloze scanner voor meer bewegingsvrijheid, verbonden via Bluetooth of WiFi.

Korte vs. Lange scanafstand

Afhankelijk van de afstand die de scanner moet overbruggen, kies je voor een standaard of long range scanner.

Welke barcode scanners zijn aan te bevelen?

Veel gebruikers van Logic4 zetten barcode scanners in voor effectief voorraadbeheer met barcode scanner in hun magazijnen. Uit onze tests blijkt dat de Zebra TC21 of TC22/TC27 bijzonder goed presteren. Deze modellen zijn nauwkeurig, snel, gebruiksvriendelijk en integreren naadloos met de scanning apps van het Logic4 ERP systeem. Alternatieven zoals de Newland MT90 of de Meferi ME61 functioneren eveneens uitstekend in combinatie met onze software.

Advies nodig over barcode scanners?

Ontvang vrijblijvend en kosteloos advies van onze specialisten in barcode scanning hardware.

Barcode systeem: een essentieel onderdeel van WMS of ERP

Zonder een adequaat barcode systeem hebben barcodes en barcode scanners geen nut. Deze technologie vereist ondersteunende software, vaak onderdeel van een WMS of ERP systeem, zoals bij Logic4 ERP software het geval is. Dit systeem biedt de mogelijkheid om (1D) barcodes op te slaan en te printen. Daarnaast zijn diverse apps specifiek door ons ontwikkeld voor gebruik op hand-held scanners. Wanneer een nieuwe barcode wordt geregistreerd in het systeem, voor bijvoorbeeld een artikel, magazijnlocatie, of verzendlabel, wordt deze uniek gekoppeld aan een specifiek item. Deze barcode kan vervolgens door alle afdelingen gebruikt worden. Met een simpele druk op de knop stuur je de barcode naar jouw standaard of speciale labelprinter. Zodra een magazijnmedewerker begint met het scannen van de artikelen via de pickbon, is dit direct zichtbaar in het systeem. Eventuele inconsistenties worden meteen gemeld, waarna je direct actie kunt ondernemen. Eenvoudig en efficiënt!

Twijfel je nog?

Fouten in orders kunnen leiden tot de volgende problemen:

  • Incorrecte voorraadnummers en orders die niet uitgeleverd kunnen worden
  • Onvrede bij klanten en klachten
  • Kosten en tijdverlies door retourverwerkingen en het opnieuw verzenden
  • Negatieve beoordelingen en minder terugkerende klanten

Voordelen van een barcode systeem in het magazijn omvatten:

  • Sneller orderpicken
  • Overzichtelijke plaatsing van artikelen
  • Korte inwerktijd voor nieuw personeel
  • Minder fouten tijdens het picken
  • Snelle voorraadverificatie
  • Vermindering van administratieve taken
  • Verbeterd inzicht in de actuele voorraad
  • Hogere klanttevredenheid en omzet

Meer informatie over het Logic4 ERP systeem en barcode scanning?

Het barcode systeem is geïntegreerd in ons allesomvattende ERP systeem en webshop platform, speciaal ontwikkeld voor kleine tot middelgrote groothandels en detailhandels. Met het Logic4 pakket beheer je efficiënt je voorraad, productinformatie, prijzen, klantgegevens, aankopen, offertes, orders, facturen en meer. Vraag een gratis persoonlijke demo aan en ervaar de voordelen zelf!

Demo aanvragen
Nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van ons laatste nieuws!

Meer weten over barcode scanning in Logic4 ERP?

Gebruik je al Logic4 en ben je geïnteresseerd in de mogelijkheden voor barcode scanning? Of ben je op zoek naar een geïntegreerde oplossing voor ERP en barcode scanning in jouw magazijn? Deel het met ons en we nemen zo snel mogelijk contact met je op voor meer informatie.

Zoek door onze site
Demo aanvragen