Google Analytics webshop succes - 6 nuttige statistieken!

6 nuttige Google Analytics webshop statistieken

Onderbouwd groeien
Liever een te krap magazijn dan te weinig webshop groei. Maar webshop groei ontstaat niet vanzelf. Bovendien is blijven groeien nog lastiger. Gelukkig helpt data je hierbij.
Onderbouwd groeien
Raimond Oude Egbrink
Raimond Oude Egbrink
16 aug 2019

Google Analytics voor je webshop. Slimme handelsbedrijven kennen de kracht ervan. Als retailer kan het je zomaar 70% stijging opleveren in sales (La Tienda, FeaturedCustomers). Of als groothandel ruim 12% stijging in het conversiepercentage (WBC, FeaturedCustomers). Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de vele e-commerce successen die je kan behalen met data-driven marketing.

“Data-driven marketing is het proces waarbij marketeers inzichten verzamelen en trends zoeken door data te analyseren over bedrijven en markten, om vervolgens deze inzichten en trends te vertalen naar bruikbare beslissingen die gebaseerd zijn op cijfers.”
Angela Stringfellow op NGDATA

In dit blog lichten we 6 nuttige Google Analytics webshop statistieken uit. Is het verschil tussen Google Ads klikken en Analytics sessies jou onbekend? Zeggen gebruikers en paginaweergaven je niks, lees dan eerst meer over basistermen van Google. De genoemde statistieken in dit blog worden gemeten zodra aanvullende tracking is geïmplementeerd. Je vindt de statistieken terug in e-commercerapporten. Heb je een Logic4 webshop, dan kan onze servicedesk een instelling hiervoor activeren. De 6 statistieken zijn:

  1. Opbrengst
  2. Transacties[/one-third-first]
  3. Transactie-ID
  4. Conversiepercentage van e-commerce
  5. Productopbrengst
  6. Unieke aankopen

1. Iedereen wil meer Opbrengst

De eerste Google Analytics webshop statistiek is Opbrengst, ook wel omzet genoemd. Deze statistiek staat vanzelfsprekend aan de basis van e-commerce. Zodra artikelen worden verkocht (en orders zijn betaald) is er opbrengst. In Google Analytics staat Opbrengst voor de totale opbrengst. Dit van één transactie of meerdere transacties samen.

Opbrengst kan worden weergegeven in verschillende valuta. Standaard staat Amerikaanse dollar $ ingesteld, maar veel Europese bedrijven hebben dit gewijzigd naar Euro €. Bij Opbrengst zijn normaal gesproken de verzend- en btw-kosten inbegrepen.

google-analytics-webshop-01

2. Transacties, de motor erachter

Zonder Transacties geen opbrengst. Aan de basis van elke Transactie staat één of meer verkochte artikelen. De meeste webshop bezoekers die op een dag klant zijn geworden hebben één transactie of makkelijker gezegd één bestelling voldaan. Toch komt het ook voor dat eenzelfde bezoeker meerdere bestellingen doet. In de alles-in-één software van Logic4 is sprake van orders die in Google Analytics als transactie worden gemeten. Elke order heeft een eigen, uniek ID. Niet elke order komt door in Google Analytics. Dit is inherent aan het meten met twee systemen. Of je nou met Google Analytics en Logic4 werkt of in plaats van laatstgenoemde met een ander systeem. Daarom gebruik je Google Analytics niet om individuele orders te volgen, maar voornamelijk om ‘grotere’ trends te ontdekken. Gelukkig komt het overgrote merendeel aan Logic4 orders wel door wat voor bruikbare data zorgt.

3. Herken orders via Transactie-ID’s

Belangrijk aan transacties dan wel orders is dat zij te herkennen zijn. Google Analytics heeft hiervoor de statistiek Transactie-ID. Dit zijn nummers die corresponderen met ordernummers in de Logic4 backoffice (met de systeemopmerking ‘Bedankpagina geladen’). Per Transactie-ID zie je bij een correcte implementatie van tracking 1 Transactie terug.

“Geoptimaliseerde e-commerce, ook wel Enhanced Ecommerce genoemd, biedt marketeers de mogelijkheid om Google Analytics volledig aan te passen aan jouw website’s ‘purchasing funnel’, oftewel aankooproute.
Richard Robertson, Builtvisible

google-analytics-webshop-02

Zonder verkoop geen Google e-commerce metingen. Weet meer over systemen. Ontvang de gratis whitepaper Alles in één, kan dat echt?

Gratis Whitepaper

4. Monitor Conversiepercentage(s) scherp

Hoe schat je snel de mate in waarin jouw webshop meer of minder succesvol is? Conversiepercentage van e-commerce is misschien wel de belangrijkste Google Analytics webshop statistiek. Natuurlijk zijn er meerdere statistieken om de mate van succes mee te kunnen bepalen, maar het Conversiepercentage mag zeker niet worden overgeslagen.

In het geval van Conversiepercentage van e-commerce gaat het om het volgende: ‘Het percentage sessies die tot een e-commercetransactie hebben geleid.’ Dit is de omschrijving die Google Analytics letterlijk geeft. De statistiek is de uitkomst van de formule: (transacties / sessies) *100%. Zie je hoge conversiepercentages terug, dan is er minder noodzaak om grote veranderingen te gaan doorvoeren. Gemiddelde conversiepercentages verschillen sterk per branche (Pawel Ogonowski, Growcode). Vanaf 2% of hoger kan een conversiepercentage als gemiddeld tot hoog worden beschouwd. Is er sprake van lage conversiepercentages, dan moet er wel echt iets gaan veranderen. Meestal is 0,5% of lager een conversiepercentage waar je vraagtekens bij kan plaatsen. Vraag jezelf af wat oorzaken hiervan kunnen zijn en voer doordachte testen uit om verbetering na te streven.

5. Weet meer over Productopbrengsten

Productopbrengst neemt geen verzend- en btw-kosten mee. Het is een nuttige statistiek om artikelen met elkaar te vergelijken. Stel je verkoopt cosmetica en je wilt analyseren hoe X soorten make-up presteren ten opzichte van elkaar, dan is Productopbrengst waardevol. Pas er voor op dat je het niet verwart met Opbrengst. Bij laatstgenoemde worden verzend- en btw-kosten wel meegenomen.

Extra verschillen kunnen ontstaan door de manier waarop met kortingen (coupons) wordt omgegaan. Wees daarom altijd voorzichtig bij interpretatie van data. Voor de meeste rapporten maak je eerder gebruik van Opbrengst dan Productopbrengst.

6. Ontdek bestsellers bij Unieke aankopen

Unieke aankopen is nuttig om te herleiden welke artikelen veel zijn verkocht vanuit jouw webshop. Bestsellers dus. Naast Unieke aankopen vind je de statistiek Aantal terug. Natuurlijk zijn aantallen relevant, maar aantallen alleen zeggen niet zoveel. Zo kan één specifieke klant een groot aantal afnemen wat het artikel een bestseller maakt. Tegelijkertijd zegt dit niet dat er veel behoefte aan is onder het merendeel van klanten. Daarom is het slim om (ook) naar Unieke aankopen te kijken. Zodra helder is welke artikelen je veel verkoopt onder meerdere, unieke klanten kan je hier rekening mee houden. Bijvoorbeeld bij het design van je homepage. Specifieke artikelgroepen dan wel bestsellers hierop uitlichten is een slimme methode om een hoge omzet mee na te streven.

Aangepaste rapporten

Naast de vele standaard rapporten biedt Google Analytics de mogelijkheid voor aangepaste rapporten. Deze handige functie stelt je in staat om verschillende statistieken te bundelen en rapporten naar eigen smaak in te richten. Bijvoorbeeld rapporten gericht op bron(nen) zoals Google Ads, Google organisch of Facebook. Of rapporten gericht op apparaatcategorie (desktop, mobile en tablet). Hieronder een voorbeeld van een rapport gericht op Google Ads campagnes.google-analytics-webshop-06
Klik op de afbeelding om deze groot weer te geven

Haal meer uit de data van jouw processen

Google Analytics voor je webshop is veelomvattend. De 6 statistieken in deze blog zijn slechts een fractie van de honderden zo niet duizenden statistieken die beschikbaar zijn. Gebruik je Logic4 nog niet en wil je meer weten over de software, ontvang dan gratis een persoonlijke demo.

Persoonlijke demo
Nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van ons laatste nieuws!

Cijfers spreken voor zich

Laat niks aan het toeval over. Baseer de groei van jouw bedrijf (mede) op data. Krachtige alles-in-één software geeft je inzicht in cijfers. Vragen over cijfers? Deel jouw vraagstuk en we denken graag mee.

Zoek door onze site
Demo aanvragen