5 tips om binnen je ERP budget te blijven - Logic4

5 tips om binnen je ERP budget te blijven

Aanschaffen en implementeren van nieuwe ERP software
5 tips om binnen je budget te blijven
Aanschaffen en implementeren van nieuwe ERP software
Raimond Oude Egbrink
Raimond Oude Egbrink
6 feb 2024

Het is een veelvoorkomend probleem in ERP-projecten: budgetoverschrijdingen. Maar wat zijn de redenen hiervoor en hoe kun je de extra kosten vermijden? In deze blog bespreken we 5 oorzaken van budgetoverschrijdingen en geven we je tips om binnen je budget te blijven.

1. Onvolledig ERP budget

Een van de meest voor de hand liggende oorzaken van budgetoverschrijdingen is een onvolledig ERP budget. Zorg ervoor dat je ERP budget alle benodigde elementen omvat, inclusief voldoende training voor eindgebruikers en change management. Deze aspecten worden vaak over het hoofd gezien, maar ze zijn cruciaal voor het succes van je ERP-project. Investeer dus voldoende in deze gebieden.

2. Onvoldoende voorbereiding

Een goede voorbereiding is essentieel voor het beheersen van je ERP budget. Zorg ervoor dat je duidelijk hebt wat je wilt bereiken en hoe je dat wilt bereiken voordat je met de implementatie aan de slag gaat. Gebruik een implementatieplan om je te oriënteren en zorg voor duidelijke doelen. De juiste interne voorbereiding is van groot belang voor een goed financieel beheer.

3. Onderschatte complexiteit

De introductie van nieuwe bedrijfssoftware is vaak complexer dan verwacht. Het gaat niet alleen om technologie, maar ook om processen en de menselijke factor. Onderschat de impact van veranderingen niet en zorg voor de juiste ondersteuning en training voor je team.

4. Onderschatte werklast

Tijdens de onderhandelingen met dienstverleners ligt de focus vaak op het nieuwe project. Echter, na de start van het project kunnen andere prioriteiten opduiken, zoals het acquireren van nieuwe klanten of onverwachte interne veranderingen. Dit kan leiden tot het overdragen van meer werk aan de implementatie consultant, wat extra kosten met zich meebrengt. Blijf dus flexibel, maar houd rekening met mogelijke verschuivingen in je budget.

“Vraag je bij een replatforming altijd af wat je wilt bereiken en wat minimaal live moet. Ga live en voer vanaf dat punt verbeteringen door. Dat voorkomt 6-12 maanden trajecten, die uiteindelijk alleen maar meer tijd en resources vragen.”
Presentatie Webwinkel Vakdagen 2024

5. Ongereguleerde complexiteit

Een andere oorzaak van budgetoverschrijdingen is het toevoegen van extra complexiteit tijdens de uitvoering van het project. Het is verleidelijk om aanvullende functies toe te voegen, maar dit kan leiden tot hogere kosten en vertragingen. Houd je aan de oorspronkelijke doelen en bewaar ideeën voor verbeteringen op een “Optimalisatielijst” voor toekomstige fasen van het project.

Conclusie: Budgetmanagement is essentieel

Om binnen je ERP budget te blijven, is het cruciaal om je ERP budget zorgvuldig te plannen en te allen tijde nauwlettend te volgen. Wees voorbereid op onverwachte kosten, maar probeer tegelijkertijd de complexiteit te beheersen en prioriteiten te stellen. Het is beter om een ruim budget te hanteren dan te krap te begroten, zodat je geen onaangename verrassingen tegenkomt tijdens je ERP-project. Met het juiste budgetmanagement draag je bij aan het succes van je project.

Als je op zoek bent naar een partner die streeft naar een optimale en zorgvuldige voorbereiding om verrassingen te voorkomen, dan is Logic4 de juiste keuze. Onze aanpak begint met een grondige voorbereiding om ervoor te zorgen dat jouw ERP-project soepel verloopt. Met Logic4 ben je verzekerd van een partner die zich inzet voor een gestructureerde en zorgvuldige aanpak, waardoor je ERP-project binnen budget en zonder onaangename verrassingen wordt gerealiseerd.

Nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van ons laatste nieuws!

Neem de controle over je ERP-projectbudget

Wil je exact weten wat de webshop en bedrijfssoftware van Logic4 gaat kosten en wil je niet achteraf voor verrassingen komen te staan? Informeer ons over jouw huidige situatie en wij sturen je een uitgebreide prijsopgave. Natuurlijk zit je dan nog nergens aan vast.

Zoek door onze site
Demo aanvragen