250 Nederlandse webshops gehackt via online skimming | Logic4 shops zijn veilig

Gisteren werd bekend dat in minstens 250 Nederlandse webshops creditcardgegevens van klanten zijn (en nog steeds worden) gestolen. Het online skimmen van creditcards is mogelijk bij webwinkels die gebruikmaken van verouderde webshopsoftware. Onder de gehackte webshops bevinden zich geen klanten van Logic4.

Online skimming van creditcardgegevens

Het traditionele skimmen van bankpassen via geldautomaten en betaalautomaten neemt af, maar de online variant van skimmen is sinds november 2015 juist met maar liefst 69% gestegen.

Beveiligingsonderzoeker Willem de Groot publiceerde de resultaten van dit onderzoek op zijn eigen website, waarna het snel werd opgepakt door onder andere Emerce en securityblogs. Volgens de Groot is online skimming heel effectief, omdat het moeilijker te ontdekken is en het bijna onmogelijk is om de daders te vinden.

250 Nederlandse webshops gehackt door online skimming van creditcardgegevens

Hackers maken bij online skimming misbruik van beveiligingslekken in webshopsoftware. Ze voegen een stuk code (malware) toe die creditcardgegevens en andere persoonlijke informatie kopieert wanneer de klant zijn bestelling afrekent. Creditcardgegevens die op deze manier zijn ontfutseld, worden vervolgens doorverkocht op de zwarte markt.

Gevaren van verouderde webshopsoftware

Van de gehackte webshops draait een aanzienlijk deel op het Magento platform. Maar ook andere webshopplatformen die in het verleden een beveiligingslek hebben gehad kunnen gevaar opleveren. De kwetsbaarheid is te wijten aan het niet installeren van alle updates. Bij veel webshopplatformen moet de gebruiker dit iedere keer handmatig uitvoeren. Er is dus wel een ‘patch’ beschikbaar om het lek te dichten, maar als de gebruiker dit niet installeert, hebben de hackers alle vrijheid.

Altijd up-to-date: webshop as a service

Om te voorkomen dat uw webshop slachtoffer wordt van hackers, is het van het grootste belang dat u altijd alle updates van uw webshopsoftware installeert. Beheert u uw webshop met lokaal geïnstalleerde software, of draait deze op een eigen server in de bezemkast? Dan is het verstandig om over te stappen naar een moderner webshopsysteem dat cloud-based is en door een betrouwbare partij ontwikkeld en gehost wordt.

De huidige trend in webshopsystemen is de cloud-variant (Software as a Service), zoals het webshopplatform van Logic4. Hierbij betaalt u een maandelijkse licentie voor de software en kunt u profiteren van alle functionaliteiten. Naast een veel betere beveiliging levert dit u ook een kostenbesparing op, omdat u geen hardware meer hoeft te onderhouden. Bovendien wordt de software gratis doorontwikkeld. Zo bent u altijd up-to-date!

Meer over het webshopplatform van Logic4
Nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van ons laatste nieuws!

Zoek door onze site
Demo aanvragen