Praktijkcase ShopX leren meubels - Logic4 webshop & bedrijfssoftware
Een soepel bestelproces is het halve werk
Hoe leren meubels en een persoonlijke touch zorgen voor hoge klanttevredenheid.
Een soepel bestelproces is het halve werk

ShopX

Op maat gemaakte leren meubels van A-kwaliteit tegen een lage prijs. Dat is waar ShopX voor staat. Voordat eigenaar Gijs Verhoeven in 2014 met zijn zaak begon was hij programmeur. Hij kwam dus goed beslagen ten ijs als het gaat om webshops en koppelingen toen hij overstapte van een Magento webshop naar Logic4 webshop + backoffice.

In deze case kijk je mee achter de schermen bij ShopX. Je leest onder andere over het bestelproces, de directe lijnen met de fabrikant en de waarde van online reviews.

Bedrijfsinfo
E-tail, Retail B2C shopx.nl
Software
Logic4 ERP Logic4 Webshop

“Producten aanmaken en de website indelen gaat een stuk sneller en makkelijker dan voorheen.”

Gijs Verhoeven eigenaar ShopX

100% echt leer tegen fabrieksprijzen

Dezelfde producten verkopen als de woonboulevard, maar voor de helft van het geld. Hoe krijgen ze dat voor elkaar? Gijs vertelt: “Achter andere bedrijven zit vaak een inkooporganisatie of een merk dat producten in eigen beheer maakt en verkoopt aan retailers. Allemaal tussenstappen en mensen die ook willen verdienen aan de verkoop. Omdat wij orders direct plaatsen bij de fabrikant hebben wij die kosten niet. Met een klein winkeloppervlak en klein team is onze overhead aanzienlijk lager dan bij normale woonwinkels. Daardoor kunnen we kwaliteitsmeubels van 100% echt leer aanbieden en de goedkoopste zijn.”

Webshop als bestelportaal in de winkel

“Ik denk niet dat er meubelverkopers bestaan die puur online werken”, zegt Gijs over de combinatie van webshop en winkel. “Voor onze formule moet je zowel online als offline aanwezig zijn. Door de website komen meer mensen naar de winkel, ik schat zo’n 85%. Onze doelgroep is heel breed, van jong tot oud. De mensen gaan voor kwaliteit en willen graag in de winkel kijken voordat ze iets kopen.”

Ook in de winkel speelt de webshop een prominente rol. In plaats van een traditionele catalogus wordt de webshop gebruikt als online catalogus en bestelportaal. “De klanten en de medewerker bestellen samen op een iPad via de webshop. Ook als per telefoon een bestelling binnenkomt, vult de medewerker de site in. Dat is handig omdat ze alles overzichtelijk hebben en er gelijk een bevestiging naar de klant én naar de backoffice gaat.”

Whitepaper Omnichannel succes

Als retailer maak je gebruik van meerdere kanalen, zowel online als offline. Hoe combineer je deze kanalen tot één klantbeleving? Download de whitepaper en vind de weg naar omnichannel succes!

Download whitepaper

Groeiproblemen met Magento

“In de oude situatie was het afhandelen van orders een enorm administratieve handeling. Ook de routeplanning zelf uitdenken was relatief tijdrovend”, aldus Gijs. Vanwege zijn achtergrond als programmeur deed hij voorheen alles rondom de Magento webshop zelf. In eerste instantie had hij dus helemaal geen intentie om over te stappen naar een ander systeem. Uiteindelijk ging het toch kriebelen. “In verband met onze groei liepen we aan tegen een aantal problemen rondom orders en distributie. Logic4 lost die problemen op. Alles wat bij ons heel veel tijd kostte zou een stuk makkelijker kunnen. Daarom zijn we toch de overstap gaan maken.”

Overstap van Magento naar Logic4

De overstap van Magento naar Logic4 duurde ongeveer 5 maanden. Volgens Gijs merken de klanten niets van de overgang. “Het maakt hen niet uit hoe het proces aan de achterkant gaat, zolang het maar soepel loopt. Dat is voor ons prettig.” Waar ze vroeger eerst de orders moesten printen en aanbetalingen handmatig moesten verwerken, gaat het nu allemaal automatisch. Hoe gaat dat in zijn werk? “Is de betaling akkoord, dan veranderen wij in het systeem de status en wordt de order definitief. Dan komt de order in onze inkoopwizard. Daarin is alles gekoppeld; inkoopprijzen, fabrikantnamen, enzovoort. De pdf met de bestelling gaat naar de fabrikant en die produceert het. Wanneer het gereed staat voor transport krijgen wij een melding.”

ShopX levert 95% van de bestellingen zelf uit door heel Nederland en België. “We hebben drie vrolijke chauffeurs in dienst die met veel plezier de meubels bezorgen. Elke levering wordt met open armen ontvangen. Onze service gaat verder bij de klant in de woonkamer. Denk aan begeleiding bij de juiste behandeling van het leer.” Ook die laatste stappen dragen bij aan een goede klantervaring.

Reviews onmisbaar voor SEO én vertrouwen

Bij de meeste producten staan foto’s van de meubels bij klanten thuis. Ter inspiratie en om vertrouwen te creëren bij potentiële klanten. Daarnaast zijn keurmerken en reviews ontzettend belangrijk. Het Webshop keurmerk en de Klantenvertellen reviews staan op een prominente positie in de shop. Gijs licht toe hoe ze dit stimuleren: “Klanten ontvangen een week na uitlevering een e-mail met de vraag of ze een review willen schrijven. Daardoor hebben we nu ruim 540 beoordelingen via Klantenvertellen. Sinds we met Logic4 werken gebruiken we ook de reviews per product. Heel belangrijk voor SEO en het klantvertrouwen.”

Wat vindt Gijs het handigst aan Logic4?

  • Alles zit in één pakket; webshop, orders en logistiek
  • Werknemers kunnen er makkelijk mee werken
  • Orders komen direct binnen in Logic4
  • Makkelijk cross-sell en upsell creëren
  • Aanbetalingen worden rechtstreeks geregistreerd onder de order en debiteur
  • Snel en makkelijk de website indelen en producten aanmaken

Groei met hart voor de zaak

Met trots vertelt Gijs hoe zijn bedrijf in relatief korte tijd is gegroeid en hoe belangrijk een goede sfeer op de werkvloer is. “De fundering moet goed zijn. Onze mensen zijn ontzettend gemotiveerd. Hun enthousiasme en hart voor de zaak maken ShopX tot wat het is. Ze krijgen geen druk op hun schouders om constant hogere omzetten te moeten halen. Het is juist erg prettig en gemoedelijk in de winkel. Dat zie je ook terug in de reviews.”

Wat zijn de plannen voor de toekomst? Gijs sluit af: “Eerst moet iedereen Logic4 goed onder de knie krijgen, maar dat moet niet al te moeilijk zijn. We zijn een nieuwe formule aan het opzetten waarbij we een selectie van goedlopende producten uit voorraad verkopen. Zo proberen we online verkoop nog meer te stimuleren.”

Meer weten over Logic4 voor retail?

Is jouw bedrijf net als ShopX op zoek naar toekomstbestendige software? Of wil je meer weten over de voordelen van alles-in-één webshop en bedrijfssoftware? Vraag dan nu meer informatie aan of plan een vrijblijvende kennismaking met een consultant.

Zoek door onze site
Demo aanvragen