Fitwinkel.nl - Logic4
SNELLE GROEI VOOR DE GROOTSTE FITNESSWINKEL VAN DE BENELUX
SNELLE GROEI VOOR DE GROOTSTE FITNESSWINKEL VAN DE BENELUX

Fitwinkel.nl

Fitwinkel.nl is dé specialist in fitnessapparatuur, fitness- en vechtsportartikelen, sportvoeding, kleding en fitnessaccessoires voor zowel thuis als zakelijk gebruik. In 2001 begonnen met de verkoop van braces vanuit een garage werd het assortiment alsmaar uitgebreid naar momenteel het breedste en diepste assortiment van fitnessartikelen in de Benelux. Inmiddels telt Fitwinkel.nl 85 medewerkers, heeft het 4 verschillende webshops (aan een vijfde, gericht op Frankrijk, wordt gewerkt), 6 fysieke winkels en 8.000 m2 magazijn.

In deze case neemt managing director Twan van Essen ons mee in de verdere ontwikkeling van Fitwinkel.nl naar de stabiele en volwassen organisatie die het nu is. Fitwinkel.nl is actief in e-commerce en tegelijkertijd vakhandel, distributeur en groothandel van diverse (eigen) merken. Bovendien verkoopt Fitwinkel.nl via verschillende marketplaces en is ze internationaal actief. Ondanks de complexiteit van veel verschillende producten, markten en distributiekanalen slaagt Fitwinkel.nl er uitstekend in om alle bedrijfsprocessen soepel en snel te laten verlopen. Logic4 alles-in-één webshop & bedrijfssoftware levert hierin een belangrijke bijdrage.

Unfortunately, media is only available if you accept our necessary (mandatory) cookies


Accepteren
Bedrijfsinfo
E-tail, Retail B2B en B2C fitwinkel.nl
Software
Logic4 ERP Logic4 Webshop

"Ik zie Logic4 als een partij die ontzorgt. Er zijn korte lijntjes en ik ben met veel mensen in contact."

Twan van Essen Managing director Fitwinkel.nl

Software zette de rem op verdere groei

Niet alles ging van een leien dakje. Op een bepaald moment zette software zelfs een rem op verdere groei. Oprichter Barry ten Voorde vertelde in 2017 in een interview: “De software die we gebruikten was steeds verder uitgebreid. Door modules die we er zelf bijkochten, maar ook door andere bureaus die er maatwerksoftware aan hadden toegevoegd. Er ontstonden storingen en niemand vertrouwde het systeem meer”. Ten Voorde ging op zoek naar een nieuw softwaresysteem: “Ik wilde het beste en het snelste en heb een aantal platforms bekeken. Op een bepaald moment heb ik zelfs overwogen om een eigen programmeur in dienst te nemen.” De keuze viel uiteindelijk op Logic4, dat een aantal jaren daarvoor hun alles-in-één webshop & bedrijfssoftware had geïntroduceerd.

“Met Logic4 is de efficiency toegenomen en iedereen vertrouwt het systeem weer. Dat is belangrijk. Ik durf te zeggen dat Logic4 de basis is geweest voor onze volgende groeisprong.”

Barry ten Voorde, oprichter

Van 50.000 naar 200.000 orders in een jaar

Twan: “In corona tijd hebben we een extreme groei doorgemaakt. We groeiden van 50.000 orders naar meer dan 200.000 orders in een jaar tijd. Op een bepaald moment hebben we zelfs de website even uit moeten zetten. Operationeel konden we het wel aan. De beperking zat vooral bij de vervoerders, die waren overbelast, konden gewoonweg niet meer trailers sturen. Met ons personeel en Logic4 bleken we heel schaalbaar, we konden zomaar van 400 naar 5.000 orders op een dag.

Stabiele omzet

De fitnessbranche heeft te maken met een seizoen patroon. Vooral de donkere maanden zijn de omzetmaanden; de wielrenner verruilt de racefiets voor de spinningfiets, de hardloper koopt een loopband en januari staat in het teken van de goede voornemens. “Algemeen genomen zie je in veel branches dat de zomer minder is. Wij hebben onszelf daarom afgevraagd: waarin zijn we goed en hoe kunnen we qua productcategorieën (sport & spel) binnen de identiteit van onze doelgroep blijven, opdat we in de zomermaanden meer omzet realiseren en dus minder hoge pieken en dalen in onze conjunctuur hebben? Uiteindelijk hebben we ervoor gekozen om in de buitensport te gaan. Inmiddels hebben we een goede omzetgroei weten te realiseren in categorieën als trampolines, voetbaldoeltjes en SUP boards. De omzetontwikkeling in de zomermaanden verloopt voorspoedig, ondanks de huidige inflatie en wat minder vraag vanuit de markt.”

Altijd samen streven naar beter

“Ik vind het altijd interessant om bij anderen in de keuken te kijken, hetzij met dezelfde software of met andere software. Wat is interessant voor ons? Waar lopen ze tegenaan? Anderzijds mogen ze ook van ons leren. Tuurlijk zijn wij niet perfect, er blijven altijd verbeterpunten, maar we hebben het 90% goed voor mekaar en dat is prima. Ik ken vergelijkbare bedrijven die niet eens een WMS hebben. En ook wanneer ik spreek met mensen die met andere pakketten werken, dan is er overal wel iets. Ik heb nog nooit gehoord dat iemand het perfect voor elkaar heeft. Volgens mij sta je dan ook stil in je ontwikkeling. Wij streven daarom altijd naar beter en dat doen we dagelijks, met onszelf en met Logic4. Dat doen we samen.”

“Wanneer ik kijk naar bedrijven met vergelijkbare omvang en processen, dan kom ik niet vaak partijen tegen die het qua operatie en automatisering zo goed voor elkaar hebben als wij.”

Twan van Essen, managing director

Wat geef je bedrijven mee die overstappen naar Logic4?

Twan: “Neem vooraf voldoende consultancy en dat bedoel ik oprecht. Logic4 is heel breed en biedt veel oplossingen en functionaliteiten. Wat ik ook aanraad is bij een vergelijkbare partij met een vergelijkbare operatie te kijken. Dus een organisatie die bijvoorbeeld b2b en b2c doet, iemand die export doet of iemand die multi language heeft. Ga eens bij hen op de koffie. Binnen Logic4 is alle kennis aanwezig, maar ook die ene Logic4 consultant weet echt niet alles van alle duizenden functionaliteiten die er zijn in Logic4. Net zoals de Magento programmeur ook niet alles van Magento weet. Ik heb gewoon heel erg veel geleerd door met andere Logic4 gebruikers om de tafel te zitten.”

Best beoordeelde fitnesswinkel

Op de vraag waarop hij het meest trots is, antwoordt Twan: “De manier waarop we de gigantische groei hebben opgevangen. Dat zelfs directie en finance in het magazijn hielpen en marketing de klantenservice ondersteunde. Hoe wij als team die pieken hebben opgevangen, daar ben ik echt wel trots op en dat resulteert er mede in dat we in Trustpilot al jaren de best beoordeelde fitnesswinkel in Nederland zijn. In corona tijd zag je in de reviews echt concurrenten die er een puinzooi van maakten. Dat ging bij ons veel beter. We willen ook gewoon de best beoordeelde zijn. Daar streven we naar. Bij iedereen gaan dingen fout. Ook bij ons met 85 medewerkers, externe vervoerders en noem maar op. Maar je onderscheidt je door de manier waarop je het oplost.”

De belangrijkste voordelen volgens Twan van Fitwinkel.nl

Logic4 als basis met de API als aanvulling

“Logic4 is onze basis en biedt heel veel oplossingen. Toch hebben we ook zelf koppelingen gebouwd en via de Logic4 API onder andere een e-mailmarketing tool en een business intelligence tool toegevoegd. Logic4 kan 90% van jouw behoefte afdekken, maar er zal waarschijnlijk altijd 10% overblijven waarin organisaties zelf extern andere oplossingen zoeken.”

Korte communicatielijnen

“Ik zie Logic4 als een partij die ontzorgt. Er zijn korte lijntjes en we zijn met veel mensen in contact. Er wordt ook actief contact met mij gezocht en samen naar oplossingen gekeken. Daarin heeft Logic4 echt stappen gemaakt de laatste drie jaar. Dat zie ik echt als een groot voordeel ten opzichte van de andere bekende grote softwareaanbieders.”

Centrale software oplossing, één aanspreekpunt

“Voordat we met Logic4 werkten hadden we vooral angst om te innoveren. We hadden een Magento webshop met veel verschillende koppelingen, integraties, modules enzovoort. We merkten dat dit steeds minder stabiel werd. Er zijn duizenden koppelingen beschikbaar, maar die zijn lang niet allemaal goed getest op elkaar. Zeker niet in de combinatie die wij hadden. Zo koppelden we bijvoorbeeld een integrator voor onze marketplaces, dat vervolgens zorgde voor een error in ons boekhoudpakket. Steeds vaker liepen we tegen bugs en errors aan. Vooral storend daarbij was dat we geen vast aanspreekpunt hadden die het oploste voor ons. Ligt de storing aan de integrator, het boekhoudpakket, onze developer of heeft een collega een vinkje verkeerd gezet? Dit zorgde voor vertragingen en stond innovatie in de weg. Met de komst van Logic4 konden we weer innoveren.

Kosten en voordelen staan in de juiste verhouding

“Logic4 voorziet in 90% van onze softwarebehoefte en dat is prima. Je kunt ook overwegen om fors te investeren in maatwerk en dan heb je het misschien nog beter of zelfs 100% voor elkaar. Maar dat is de afweging die je maakt. Uit onze kosten-baten analyse blijkt in ieder geval duidelijk dat de kosten en voordelen van Logic4 in een juiste verhouding tot elkaar staan en zo zorgen voor een positieve businesscase.”

Meer weten over het overstappen naar Logic4?

Zie je er tegenop om over te stappen naar een ander softwarepakket? Dat is niet nodig! Wij begeleiden je van A tot Z bij de implementatie. Lees de succesverhalen van onze klanten en stel gerust al je vragen aan onze consultants.

Zoek door onze site
Demo aanvragen